Mit liv i Storstrøm Fængsel:

Kæmper for at holde sig fra hashen - men da svaret kommer, dropper han det

Mit liv i Storstrøm Fængsel:

Kæmper for at holde sig fra hashen - men da svaret kommer, dropper han det

Selvom der er nultolerance over for stoffer i de danske fængsler, er det tilsyneladende ikke svært at få ind. Sidste år blev der fundet 19,7 kilo hash i landets fængsler.

Joachim vil på udgang til jul

For Joachim Brandes, som afsoner fire måneder i Storstrøm Fængsel på Falster, handler det om at holde sig fra hashen. Han har ikke røget i fem dage, og det er svært for ham at lade være. Han har nemlig røget regelmæssigt i halvdelen af sit liv.
- Der er uro i kroppen, der er meget uro i kroppen. Jeg har svært ved at sove om natten, siger Joachim. 
Men han vil gerne på udgang om halvanden måned, så han kan fejre jul med sin familie, uden at der er en fængselsbetjent til stede under besøget. Og det kræver blandt andet, at han kan lave en ren urinprøve, så der er kun én vej. Væk fra hashen. 

På fællesarealerne er det allemandseje

Det er ikke sværere at få hash ind i Storstrøm Fængsel, end det har været i de andre fængsler, Joachim har været i. 
- Jeg plejer som regel bare at lægge det under nosserne og så håbe på det bedste.
Når de indsatte skal ryge, gør de det på alternative måder. To tomme toiletruller og lidt sølvpapir fungerer udmærket som bong. 
Det er smartest at gemme dem på fællesarealerne – for eksempel i værkstedet eller på afdelingens rengøringsrum. For når fængselsbetjentene eller narkohundepatruljerne finder dem, er det allemandseje, og derfor kan ingen blive straffet.

En dårlig start på dagen

En betjent vækker Joachim med beskeden om, at han skal gå med for at aflægge en urinprøve, men det vil Joachim ikke. De kan bare registrere den som uren, siger han. Han har ikke sovet hele natten, og har i øvrigt lige tisset, siger han. Han er sur.
Da han er vågnet ordentligt, går han op til kaldeanlægget for at tale med en af fængselsbetjentene. Han synes, de har været unfair.
- I behøver ikke gå ind i sengen, mens jeg sover, for nærmest at kaste mig ud af sengen for at jeg skal lægge en urinprøve. 
Men der kommer ikke noget ud af Joachims brok. Han ender med at gå frustreret fra kontoret igen.

Kan han få en chance til?

Efter omkring en halv time fortryder Joachim og vil have en ny chance.
Han skynder sig ud for at drikke halvanden liter vand, og får hjælp af en medindsat, som har appelsiner og en citruspresser på sin celle. Det er velkendt blandt de indsatte, at citronsaft kan få hashen til at forlade kroppen hurtigere. Derfor må de ikke have citroner i fængslet. Appelsiner er der ingen regler imod. 
Han vender tilbage til kaldeanlægget for at bede om lov til at aflægge prøven nu. Men chancen er forpasset, det bliver ikke i dag.

En ny dag, en ny urinprøve

Nogle dage senere bliver Joachim igen vækket med beskeden om, at han skal aflægge en urinprøve.
Han drikker en masse vand og følger med fængselsbetjenten til det lokale, hvor han skal aflægge prøven.
Han tisser og kigger med mens fængselsbetjenten drypper urinen ned i testbakken. Den er negativ. Der er ingen spor af hash.
- Udgang til papa!, råber Joachim og knytter hænderne.
Nu kan ansøgningen om udgang gå videre i systemet, hvor Kriminalforsorgens jurister skal forholde sig til, om han må komme ud - og i så fald hvordan og hvor længe. 
Joachims urinprøve er en af i alt 1562 urinprøveanalyser, som blev foretaget i Storstrøm Fængsel i 2018. 58 af prøverne var positive. 

Ja til ledsaget udgang

En fængselsbetjent afbryder Joachim, mens han laver mad. Direktoratet for Kriminalforsorgen har forholdt sig til hans ansøgning. 
Det blev et ja. Joachim har fået tilladelse til at komme på ledsaget udgang i syv timer.
- Det er lige før, jeg bare ikke gider det jo, siger Joachim.
Hans kæreste vil ikke have ham hjem med en ledsager, for det er det samme som et besøg inde i fængslet.
- Det har været svært at stoppe med at ryge hash. For at komme ud i syv timer, har jeg stoppet med at ryge og haft det elendigt, siger han. 
Joachim er skuffet. Det hele kan være lige meget nu. Han vil have sin kammerat til at komme på besøg og levere noget hash. 

14 dage senere blander han et hashmix på sin celle og ryger det på badeværelset. Der bliver ingen udgang til Joachim i denne omgang.