Samfund

Honda tilbagekalder airbag med alvorlig fejl - 3600 danske bilejere berørt

En fejl i airbags har medført dødsfald og 200 mennesker er kommet til skade. Metalstykker slynger gennem airbaggen og ud i kabinen.

Rettelse klokken 9.40: I artiklen fremgik det tidligere, at der var tale om 36.000 biler i Danmark. Det var en fejl. Der er tale om 3600 biler. TV 2 beklager fejlen.

Den japanske bilfabrikant Honda tilbagekalder nu airbags over hele verden på grund af alvorlige sikkerhedsproblemer.

Airbagpatronen kan have for højt tryk, og globalt har fejlen i Takata-airbags medført dødsfald, mens 200 mennesker er kommet alvorligt til skade.

Også flere danske bilejere har modtaget brev fra Honda. Helt præcist er 3600 danske bilejere berørte.

Det fortæller Kim Steen-Hansen, servicespecialist hos Honda Danmark til TV 2 torsdag morgen.

Det er alvorligt

- Vi bliver nødt til at fortælle folk, at det er alvorligt. Der har været tilskadekomster i Asien og USA, siger han.

Via bilernes stelnumre har Honda fundet frem til de berørte bil, hvorefter bilejerne er blevet kontaktet pr. brev gennem skat. Brevene blev sendt ud i sidste uge, og arbejdet med at udskifte de farlige airbags er allerede i gang.

- Bilejerne kan godt føle sig trygge i at køre i Hondaen, indtil airbaggen er udskiftet, forsikrer Kim Steen-Hansen.

Kun farligt, hvis airbag aktiveres

- Vi har endnu ikke oplevet, at nogen er kommet til skade i Europa på grund af airbaggen. Det er kun farligt, hvis der sker et uheld, hvor airbaggen bliver aktiveret.

Indtil videre er 210 af de 3600 berørte biler i Danmark blevet repareret for fejlen, mens yderligere 998 bilejere har indgået aftale om reparation af bilen, oplyser Kim Steen-Hansen.

Om airbagproblemet skriver Honda følgende på deres hjemmeside:

- I tilfælde af et sammenstød, hvor airbaggen udløses, kan airbaggens udløsningsenhed antænde på en sådan måde, at den danner et uforholdsmæssigt stort indre tryk. Som følge deraf kan udløsningsenhedens metalhus sprænges og slynge metalstykker ud gennem airbaggen og ud i kabinen. Det kan resultere i alvorlig personskade eller i værste fald dødsfald.

Derfor opfordrer Honda nu deres kunder til at tjekke, om de har de berørte airbags.

I så fald skal bilejeren hurtigst muligt kontakte en Honda-forhandler, som vil udskifte de farlige komponenter uden beregning. Forhandleren vil montere en ændret udløsningsenhed i airbagmodulet, og arbejdet tager omkring en time.

Honda har de sidste par år oplevet airbagproblemer, som følge af den japanske producent Takatas airbags, som har anerkendt fejl på millioner af biler.