Samfund

Strid mellem Radio24syv og debattør begyndte med en Lukas Graham-sang – nu blander sangeren sig

Ifølge Amnesty International Danmark har Amalie Have haft angstanfald og søvnløshed på grund af trusler fra 'Den korte radioavis's lyttere.

Efter i flere uger at have været genstand for opmærksomhed i satireprogrammet 'Den korte radioavis' på Radio24syv har debattøren Amalie Have ifølge Amnesty International Danmark fået tilsendt trusler og hadbeskeder fra programmets lyttere.

Det har fået Amnesty til at kontakte radiokanalen og bede den om at trække satiren om deres 23-årige samarbejdspartner tilbage og dermed ”gyde olie på vandene”. Ifølge menneskerettighedsorganisationen har Amalie Have haft angstanfald og søvnløshed på grund af truslerne fra 'Den korte radioavis's lyttere. 

Det skabte først på ugen røre på de sociale medier, hvor politikere og debattører anklagede menneskerettighedsorganisationen for at angribe ytringsfriheden.

Men nu har en ny spiller meldt sig i debatten. Eller ny og ny. For i virkeligheden startede hele miseren ved lige netop ham. Lukas Forchhammer, forsanger i bandet Lukas Graham.

- Og så stopper vi lige internetmobningen af Amalie Have, skriver han på Twitter.

Fik Lukas Graham til at trække sang tilbage

Grunden til, at 'Den korte radioavis' overhovedet har fået øje for Amalie Have, er, at hun tidligere på året fik Lukas Graham til at trække et covernummer af rapperen XXXTentacion tilbage.

Den afdøde rapper har flere gange været anmeldt for vold mod kvinder, og derfor opfordrede Amalie Have sine flere end 87.000 følgere på Instagram til at spørge bandet, hvorfor de valgte at indspille et nummer af lige præcis ham. Og det fik bandet på andre tanker.

Kort efter skrev hun i en klumme i Berlingske, at hun efter de nye pædofilianklager mod Michael Jackson ikke længere vil høre den afdøde stjernes musik.

Det fik 'Den korte radioavis' til at gå aktivisten i bedene. Og en undersøgelse viste, at Amalie Have havde en række volds- og morddømte musikere på sin offentlige Spotify-spilleliste. 

- En farisær og en hykler af første grad, kaldte programmets fiktive seniorkorrespondent, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, hende i første omgang. 

Siden dengang har 'Den korte radioavis' fire gange ringet til debattøren i direkte radio – og hver gang fået fat i hendes telefonsvarer. 

Mener, at satiren er i orden

Lukas Forchhammer, hvis sangvalg var katalysator for en del af den opmærksomhed, der nu er rettet mod den 23-årige debattør, mener ikke, at der er noget forkert i, at radioprogrammet laver sjov med hende.

Det er derimod lytternes efterfølgende reaktion, han ikke bryder sig om, gør han klart overfor de Twitter-brugere, der modsiger ham.

Samtidig gør han det klart, at han synes, sagen har taget overhånd, men at den er et billede på en generel tendens, hvor kvindelige debattører har det svært.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Amalie Have. I et sms-svar skriver hun, at hun har besluttet sig for ikke at udtale sig om sagen.

- Den er kørt helt af sporet og handler mere om Radio24syvs mediestunts og kamp for overlevelse i medielandskabet end om mit arbejde.