Jette
Operation X

Hun mistede sin afdøde mands livsforsikring – og hun er ikke alene om at føle sig snydt

Otte personer kender ikke hinanden, men de har én bekendt til fælles, som har ødelagt deres liv.

I et halvt år har Morten Spiegelhauer fulgt forretningsmanden Poul Sørensens spor.

Og i programmet 'Den ustoppelige bedrager' kan 'Operation X' nu afsløre, præcis hvordan Poul Sørensen arbejder, hvem han arbejder sammen med, og hvordan han placerer ansvaret hos andre. Mød nogle af dem, der er på randen af økonomisk ruin efter mødet med Poul Sørensen og P Finans.

Han prøver at manipulere med os og sparke til os, når vi ligger nede, hvor det er svært i forvejen

Pernille Anja Jensen

Pernille Anja Jensen var i december 2014 presset af en større gæld. Hun havde hjulpet både veninder og en ekskæreste økonomisk og manglede nu selv penge. Derfor fandt hun vej til P Finans og tog til møde på firmaets kontor, der lå ved Nørreport i København. Her holdt hun et næsten fem timer langt møde og mødte Poul Sørensen for første og eneste gang.

Aftalen lød på, at hun skulle indbetale 4500 kroner om måneden til selskabet Pool Finans, som ville investere på vegne af Pernille. Hun skulle også samle alle rudekuverter og sende dem til firmaet. Og når kreditorerne ringede og rykkede for betalinger, skulle hun svare, at hun havde en advokat til at styre tingene, og firmaerne ville høre for ham.

Men en dag, da Skat sendte hende et næsten 20 sider langt brev, gik det op for hende, at noget var galt. Der stod, at hendes investeringer var værdiløse.

Efter brevet stoppede hun indbetalingerne, der nåede at løbe op i omkring 250.000 kroner.

Jeg føler virkelig, han har smadret mit liv

Jette Nielsen

Jette Nielsen opsøgte P Finans sammen med sin mand, Ole, i 2014. Efter mødet indbetalte de penge til Pool Finans. Samlet en kvart million frem til oktober 2017, inden telefonen ringede. Det var Poul Sørensen, der sagde, at parret fremover skulle indbetale pengene til firmaet Gældsakkord, fordi det var det firma, der nu skulle til at forhandle med deres kreditorer. Det lød fantastisk, syntes Jette Nielsen og hendes mand, så det gjorde de.

Det forløb fint indtil 9. april 2018, hvor Jette Nielsens mand gik bort.

Jette Nielsen fik udbetalt en livsforsikring på 800.000 kroner, som Poul Sørensen rådgav hende til at beskytte mod kreditorerne. Til et møde, hvor Jette Nielsen havde taget sin søster med, anbefalede Poul Sørensen, at Jette Nielsen lod ham investere pengene, så hun kunne få dem tilbage med store renter. Og Jette Nielsen stolede på ham, så hun overførte alle pengene nøjagtig efter hans anvisninger.

Da de gik fra mødet, sagde Poul Sørensen til Jettes Nielsen søster, at hun skulle passe godt på Jette, så ville han passe godt på Jettes penge.

I dag ser det ud som om, at pengene er væk. Det er lykkedes Jette Nielsen at få udbetalt 18.000 kroner, men hun frygter, at hun aldrig får resten af pengene tilbage. Derfor har hun politianmeldt Poul Sørensen.

Når noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel også

Jacob Pedersen

Det var Jacob Pedersen, der tippede 'Operation X' om Poul Sørensen. Han havde opsøgt P Finans, fordi han havde en gæld fra tandlægeregninger og husleje, han ikke havde betalt, og derfor var han registreret i RKI.

Jacob Pedersen mødte Poul Sørensen for første gang på kontoret ved Nørreport i København. Her forklarede Poul Sørensen, hvordan P Finans kunne hjælpe med at afvikle Jacob Pedersens gæld i løbet af fem til otte år. Han skulle indbetale penge til Pool Finans, som i sidste ende skulle bruges til at forhandle gælden ned.

Men Jacob Pedersen fik mistanke om, at der var noget galt, da han fik en mail fra selskabet, som var underskrevet af en Mikkel Halmgren. Den var sendt fra den samme mailadresse, som tidligere var blevet underskrevet af en Martin Hansen. Men det var først, da Jacob Pedersen modtog et brev fra Skat, at han blev helt sikker på, at den var helt gal.

Det gjorde ham rasende og fik ham til at tage kontakt til 'Operation X'. I en mail skrev han, om Morten Spiegelhauer kunne huske Poul Sørensen? Den mand, 'Operation X' lavede et program om i 2009.

Han talte uafbrudt om, hvor fantastisk en chance vi havde her. Vi købte den. Han var så overbevisende

Theis Dylsing

For Theis Dylsing og hans kæreste begyndte det hele i 2015. De havde en forbrugsgæld så stor, at banken ikke ville låne dem penge til deres drømmehus. Men de stødte på firmaet P Finans, der på nettet reklamerede med dets ”unikke måde” at få gældsramte danskere på fode igen.

De mødtes med Poul Sørensen på kontoret ved Nørreport, hvor han lovede, at P Finans ville sørge for, at de efter bare nogle få år kunne få det, som bankerne havde afvist at hjælpe dem med.

Men i sommeren 2018 sendte Skat et brev om, at de ikke kunne godkende de høje rentefradrag, Theis Dylsing de seneste år havde indberettet - og at han derfor skulle betale dem tilbage.

I stedet for en gældfri fremtid med muligheden for at købe drømmehuset ser Theis Dylsing og familiens fremtid helt anderledes ud: Siden Theis Dylsing blev kunde i P finans, er hans gæld vokset. Han skylder kreditorerne næsten 600.000 kroner. Parrets skattegæld er på knap en kvart million, og så har de mistet omkring 400.000 kroner, som de har indbetalt til P Finans.

Da Theis opdagede Poul Sørensens nummer, skrev han en mail rundt til andre P Finanskunder og opfordrede dem til at stoppe deres indbetalinger. Det fik Poul Sørensen til at ringe til Theis Dylsing. Over en række telefonsamtaler forsøgte han at snakke Theis Dylsing til at indtræde som ny direktør i firmaet. Samtidig indvilligede Theis Dylsing i at agere muldvarp for 'Operation X' for at afdække, hvordan Poul Sørensen arbejder for at slippe afsted med svindelnummeret.

Poul virkede, som om at han kunne sit kram. Han var meget tillidsvækkende, og man fik indtrykket af, at han vidste, hvad han snakkede om

Claus Christensen

Claus Christensen blev præsenteret for P Finans i 2011 af sin ven Jan Grundvad og så en mulighed for at tjene lidt ekstra penge på investeringer. Han mødtes derfor med Poul Sørensen på Café Apoteket i Hellerup. Han indgik en aftale om at betale 4-5000 kroner om måneden, som firmaet skulle investere. Han fik også sin bror til at investere gennem firmaet.

Ligesom flere af de andre kunder fandt Claus Christensen ud af, at der foregik noget andet, end han troede, da han fik brev fra Skat.

Bagmandspolitiet gik ind i sagen, og i 2016 blev Poul Sørensen, Jan Grundvad og en tredje mand dømt for skattesvig og bedrageri af særlig grov karakter. De blev dømt for at have bedraget i alt 90 mennesker.

Claus Christensen blev tilkendt en erstatning på 104.274 kroner, men han har endnu ikke fået nogle penge.

Jeg føler mig snydt, kort sagt. Jeg står nu og skal betale en skattegæld tilbage, fordi jeg har været med i noget, jeg troede, var reelt

Daniel Højrup Hansen

Daniel Højrup Hansen er også en af de 90 kunder, som blev bedraget af Poul Sørensen i sagen fra 2016.

Han havde en drøm om at købe et sommerhus med sin familie og nogle andre venner. Derfor indbetalte han 4400 kroner om måneden til firmaet CombiFinans, som skulle investere pengene og få dem til at vokse. Men som hos alle de andre, der er blevet snydt, underkendte Skat investeringerne og bad ham om at betale rentefradraget tilbage.

I den efterfølgende retssag blev Daniel Højrup Hansen tilkendt en erstatning på 84.584 kroner - men heller ikke han regner med at få pengene tilbage. Han har kun set Poul Sørensen én gang, og det var i fogedretten, hvor Poul Sørensen ifølge Daniel Højrup Hansen mødte op for at fortælle, at han er på kontanthjælp og ikke kan betale erstatningen.

Af skade bliver man klog og sjældent rig

Pernille Peitersen

For Pernille Peitersen startede de økonomiske problemer i juli 2013, da hun opsøgte firmaet Pool Finans. Hun var faldet over firmaets hjemmeside en aften, hvor hun sad og surfede på nettet. Hun så en fidus i, at firmaet kunne hjælpe hende til at få mere ud af sin løn. Hun skulle bare indbetale 4500 kroner om måneden, som firmaet så skulle investere for hende. Efter nogle år ville det så give et stort afkast.

Men i sommeren 2017 blev hun sigtet for at have angivet forkerte skatteoplysninger. Skat havde sendt hendes sag videre til politiet, og Skat krævede, at hun skulle betale en bøde på 120.000 kroner. Det gav Pernille Peitersen sved på panden, at hun pludselig skulle afhøres af bagmandspolitiet. Sagen endte med, at Pernille Peitersen blev frifundet og slap for et stort skattesmæk. Men det har ifølge Pernille Peitersen kostet hende omkring 50.000 kroner at falde over Pool Finans' hjemmeside og stole på dem.

- Af skade bliver man klog og sjældent rig, siger hun.

Min straf har været hårdere end Poul Sørensens. Han har fået tre måneder i fodlænke, jeg betaler 2500 kroner ekstra til Skat hver måned

Michael Buurmeister

Michael Buurmeister opsøgte Lindhard Finans i slutningen af 2011, fordi han var presset på økonomien, og huset var på vej på tvangsauktion. Sammen med sin kone lavede han en aftale med firmaet om, at de hver især skulle indbetale 4000 kroner om måneden. Pengene ville blive investeret i krydstogtrejser, og parret blev stillet i udsigt, at de ville få et stort afkast efter syv år. De gav deres personlige oplysninger til firmaet, som rettede forskudsopgørelser for dem.

Parret stoppede indbetalingerne i november 2013 og endte med at indbetale omkring 100.000 kroner i alt.

I marts 2016 fik Michael Buurmeister et brev fra Skat, som skrev, at de tilbageholdt de 30.000 kroner, han skulle have tilbage i Skat – og at der var en politianmeldelse på vej af det investeringsprojekt, han var en del af.

Det endte med, at Michael Buurmeister ikke blev sigtet i sagen. I stedet blev han i den efterfølgende retssag mod Poul Sørensen og to andre mænd tilkendt 77.576 kroner i erstatning. Han har ikke fået pengene

Det er endt med at have kostet Michael Buurmeister og konen omkring 400.000 kroner at stole på Poul Sørensen. I dag er han nødt til at arbejde minimum 200 timer om måneden, for at få det hele til at løbe rundt.

Skattestyrelsen skriver, at de ikke kan udtale sig – de henviser til deres udvidede tavshedspligt