Samfund

Nyfødt pige efterladt - læsere vil have babyluger, men Mødrehjælpen tøver

Babyluger er ikke en løsning, der kan stå alene, mener Mødrehjælpen.

Mandag aften blev en kun få dage gammel pige fundet efterladt i Vanløse, og episoden har sat gang i debatten på TV 2s facebookside.

Her efterlyser flere brugere de såkaldte babyluger i Danmark, hvor mødre kan aflevere spædbørn, de ikke ønsker.

Men babyluger er ikke en løsning, der kan stå alene, mener Ninna Thomsen, direktør ved Mødrehjælpen.

- Lugerne vil kunne løse nogle udfordringer, men det står ikke først for. Vi tror i højere grad på forebyggende indsatser som anonym vejledning, siger hun og uddyber:

- Der står jo en mor et sted, som har født et barn, hun af den ene eller anden grund har måttet efterlade. Det er ofte en traumatiserende oplevelse, og de kvinder vil vi jo også gerne have fat i og hjælpe.

Derudover understreger Ninna Thomsen, at babyluger ikke giver færre efterladte børn og peger på resultaterne i en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), der udkom i september sidste år.

Rapporten konkluderede, at babyluger sandsynligvis hverken reducerer antallet af hittebørn eller gavner mødrene til de efterladte børn.

Afstemning

Synes du, at der skal indføres babyluger i Danmark?

Ingen dokumenteret effekt

I Europa findes der i dag babyluger i Tyskland, Belgien, Italien, Letland, Litauen, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn og Østrig.

Derudover har nogle lande andre tiltag som eksempelvis anonyme fødselsordninger.

Men ifølge rapporten fra VIVE finder man spædbørn efterladt i det offentlige rum i alle lande – også i lande, som har babyluger eller andre tilbud om anonym overdragelse af børn – og der er ingen dokumenteret effekt af lugerne.

Et dansk hittebarn om året

Ifølge rapporten er der siden 1997 og frem til i dag fundet cirka ét efterladt spædbarn i Danmark om året. De er fundet over hele landet, men i de senere år er de fleste fundet i hovedstadsområdet.

Herunder er et overblik over tidligere sager med hittebørn.

Efterladte spædbørn i Danmark de seneste 16 år

  1. Lig af spædbarn fundet i Vanløse

   Liget af et spædbarn bliver fundet i et villakvarter i Vanløse  26. december 2003. Den døde pige blev fundet af en hundelufter. Hun var kun et døgn gammel, og politiet formoder, at hun er død af at blive slynget over hækken.

   august 1995 finder en roer en plasticpose med en død pige. Pigen har formentlig kun levet et par timer efter fødslen.

  2. Dreng fundet i sommerhus

   En lille dreng bliver fundet 25. november 2006 i indkørslen til et sommerhus i Liseleje den 25. november. Det var en beboer, der skulle ud efter mor­genbrød til familien, der fandt den lille dreng i sin indkørsel.

   Drengen var efterladt i en lift svøbt i håndklæder. Men han var uvasket og nav­lestrengen var ikke klippet over. Derfor stod det klart, at drengen ikke var blevet født på et hospital.

   Læs mere her

  3. Lig af baby findes i Odense

   12. juni 2007 findes liget af en baby i en hvid plasticpose i Odense Å. Ved drengen er der fundet en granitsten med en indmej­slet indskrift:

   "Undskyld. Hvil i fred. Mor og far el­sker dig, min lille dreng".

   Læs mere her

  1. Nyfødt fundet svøbt i håndklæde

   Liget af et nyfødt barn bliver fundet svøbt i et håndklæde og stoppet ned i en plastikpose i en skov nær Horsens 5. juli 2008.

   Læs mere her

  2. Fire drenge redder babys liv

   Fire lokale drenge redder et liv, da de finder en stærkt afkølet nyfødt dreng i et buskads i buskads ved Hee Skole i Vestjylland.  Der var ingen spor af, hverken drengens mor eller hvem, der har anbragt ham i buskadset, men politiet formoder, at der er tale om en hjemmefødsel, da navlestrengen ikke var klippet ordentligt over. Drengen blev fundet 8. august 2009.

   Læs mere her

  3. Lig af ungt spædbarn findes i Søndersø

   I december 2011 finder en ung pige liget af et spædbarn i Søndersø ved Viborg. Liget ligger flere meter ude i vandet og har stadig navlestrengen. Politiet ved ikke, hvad dødsårsagen er.

   Læs mere her

  4. Afkølet spædbarn bliver fundet i Maribo

   Et nyfødt spædbarn, som er levende men meget afkølet, bliver fundet efterladt i en pose i Maribo 16. december 2011. Barnet bliver fundet af en hundelufter. Spædbarnet er en dreng, der på findetidspunktet var cirka en time gammel.

   Læs mere her

  5. Spædbarn på en uge findes i sportstaske

   Et spædbarn - som er cirka en uge gammel – bliver fundet i en sportstaske i Rektorparken i København SV 31. januar 2013. . Hun er stærkt afkølet efter flere timer i kulden og bliver overført til Rigshospitalets Traumecenter. Politiet mener, at moderen muligvis er en østeuropæisk prostitueret.

   Læs mere her

  6. Afkølet pige findes i plasticpose

   En nyfødt pige bliver fundet 9. maj 2013 af en forbipasserende. Pigen er svøbt i et lyseblåt håndklæde og lagt i en hvid og orange Sportigan plasticpose. Pigen er afkølet og bliver overført til Rigshospitalet.

   Læs mere her

  7. Spædbarn efterladt ved sygehus

   Et spædbarn bliver fundet i et buskads i nærheden af indgangen til lungemedicinsk afdeling på Aarhus Sygehus. Pigen er forsvarligt påklædt og indsvøbt i et tæppe og viser sig at være mellem 6 og 10 måneder. Moderen - en tysk kvinde - henvender sig senere til skadestuen.

   Læs mere her.

  8. Pige fundet mellem containere

   Et spædbarn bliver fundet i en pose mellem to containere i Grantofteparken i Ballerup. Det drejer sig om en nyfødt pige, som efter omstændighederne har det godt.

   Læs mere her.

  9. Spædbarn fundet i affaldsskakt

   En nyfødt pige bliver fundet i en affaldsskakt i Værebroparken i Bagsværd. Spædbarnet har det efter omstændighederne godt. Spædbarnet er sandsynligvis kastet ned i affaldsskakten via et indvendigt system med luge i trappeopgangen.

   Læs mere her.

    

  10. Lig af spædbarn fundet nedgravet i Glostrup

   Liget af spædbarn bliver fundet nedgrabet på et græsareal ved Brinken i Glostrup. Politiets fandt senere frem til barnets mor, en 22-årig rumænsk kvinde, som i august 2018 blev dømt i sagen.

   Læs mere her.

  11. Pige fundet i Valbyparken

   Et spædbarn bliver om morgenen fundet på Hammelstrupvej ved Valbyparken af en ansat ved Københavns Kommune. Pigen bliver fundet indsvøbt i et gråt fleecetæppe fra Ikea og har det efter omstændighederne godt.

   Læs mere her.

  12. Spædbarn fundet i Vanløse

   En nyfødt pige bliver sent mandag aften fundet efterladt ved Grøndals Parkvej nær Grøndalsparken. Barnet er i god behold.