Samfund

Netto anklaget for at kopiere dansk design - nu er sagen startet

Det kan umuligt være tilfældigt, at tre af Nettos varer nærmest er identiske med Anne Blacks design, siger keramikfirmaets direktør.

Solgte Netto-kopier af den danske keramiker Anne Blacks design, da de i 2016 havde krukker, potter og vaser til spotpris i deres tilbudsavis?

Det spørgsmål skal Sø- og Handelsretten bruge den kommende tid på at afgøre.

Sagen startede tirsdag, og står det til Anne Black Design, skal Netto og leverandørfirmaet Ronald betale keramikvirksomheden tre millioner kroner i erstatning.

Discountkæden og leverandørfirmaet nægter dog at have gjort noget forkert.

En længerevarende strid

Konflikten mellem de to parter tog sin begyndelse for tre år siden, da Anne Black blev gjort opmærksom på, at Netto i sin tilbudsavis reklamerede for blandt andre en særlig hængepotte, der til forveksling lignede én, keramikeren havde i sit sortiment.

Nettos version af potten, der var produceret i Kina for leverandøren Ronald, var godt nok lidt større og havde to lædersnore, mens Anne Blacks design havde tre.

Og så var der en forskel i prisen. Mens Netto solgte sin udgave af den hængende blomsterpotte til 39 kroner, tog Anne Black 350 kroner for sin.

Stor opmærksomhed i medierne

Alligevel var Anne Black og hendes mand, Jesper Moseholm, der er administrerende direktør i Anne Black design, ikke i tvivl om, at Netto havde krænket ophavsretten.

Derfor ytrede de deres frustration til både danske medier og på Facebook, ligesom de også kontaktede deres advokat.

Striden mundede kort før jul sidste år ud i, at Netto og leverandøren Ronald, hvori tidligere DR-direktør Kenneth Plummer er administrerende direktør, tilbød Anne Black Design en million kroner i forlig for at droppe retssagen.

En principiel sag

Anne Black Design afviste dog forliget.

Ifølge firmaet ville beløbet ikke dække de omkostninger, det havde haft i forbindelse med sagen. Blandt andet er advokatudgifterne løbet op over 700.000 kroner, og det har været nødvendigt at fyre firmaets danske medarbejdere.

Desuden er sagen principiel, fortæller direktør Jesper Moseholm til TV 2.

- Den vedrører ikke kun Anne Black Design, men dansk design generelt. Vi mener, det er vigtigt at slå fast, at det er ulovligt (at kopiere andres design, red.). Hvis vi kan vinde retssagen og få en dom, der falder ud til Anne Black Designs fordel, vil det gavne alle danske designere, fordi det skaber præcedens.

Alle taber

På modsatte banehalvdel glæder direktør i Ronald, Kenneth Plummer, sig til at få sagen afsluttet.

- Denne sag har varet alt for længe og kostet alt for mange penge. Det taber alle på, siger han til TV 2.

Han mener, at hans firma og Netto har haft deres på det rene.

- Vi mener på ingen måde, vi har krænket firmaet Anne Blacks rettigheder, siger han.

Ikke tilfældigt

Men hos Jesper Moselund hersker der ingen tvivl.

Han fortæller til TV 2, at Anne Black Design har været i kontakt med fabrikken i Kina, der producerede varerne for Netto. Ifølge hans oplysninger blev fabrikken bedt om at kopiere keramikerens design.

- Man kan ikke ramme tre produkter helt tilfældigt på den måde.

Fortrøstningsfulde

Dette afviser Kenneth Plummer dog pure.

- Det er aldrig sket, lyder det kortfattet fra direktøren.

Og derfor frygter han heller ikke Sø- og Handelsrettens dom.

- Vi må se, hvad der sker, men vi er fortrøstningsfulde, for selvom produkterne minder om hinanden, er de langt fra ens.

Ved Sø- og Handelsretten forventer man, at der falder dom om cirka to måneder.