Presselogen

Seer undrer sig - hvorfor boykotter medierne ikke bare tavs politiker?

En af 'Presselogen's seere sendte en opfordring afsted til landets mediechefer: Boykot Britt Bager (V). Men vil medierne det?

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, har i en uge været tavs, efter det for elleve dage siden kom frem, at hun havde fået 100.000 kroner i valgkampsstøtte ved sidste valg.

Den slags støtte må man gerne modtage, men så skal man også offentliggøre navnet på den glade giver. Den regel gælder dog ikke, hvis man får beløbet i fem små puljer á 20.000 kroner. Og det var lige præcis det, der skete. Britt Bager modtog fem donationer på 20.000 kroner. Ingen navne oplyst, kun fem cvr-numre.

Flere medier ville gerne have svar på en række spørgsmål i den sag. Men Britt Bager sagde ingenting i en uge og sendte så et skriftligt svar uden mulighed for, at journalister kunne spørge ind til sagen.

Det fik en af 'Presselogen's seere til at undre sig, nemlig Søren Ravnsborg, der selv arbejder som freelancejournalist.

- Kunne man forestille sig, at nyhedsmedierne en gang imellem – i sager af særlig tyngde og særlig principiel karakter – gik sammen på tværs af interesser og sagde: "Vi lægger ikke spalteplads eller taletid til dig i nye sager, før du har besvaret de her relevante spørgsmål"? spurgte Søren Ravnsborg panelet.

Medierne bør danne fælles front mod politikere, der ikke vil svare, mener en af Presselogens seere.

Det mener Ekstra Bladet chefredaktør, Poul Madsen, er helt utænkeligt.

- Nej, det kan man ikke, for vi er journalister. Det, man skal gøre, er at blive ved. Jeg vil dog gerne indrømme en fejl fra Ekstra Bladet i ugens løb. Vi skrev, at Britt Bager sagde noget, men det gjorde hun ikke. Hun sendte en mail, og det, vi skal gøre opmærksom på, er, at hun gemmer sig bag en mail, uden vi har mulighed for at stille kritiske spørgsmål, svarede Poul Madsen på Søren Ravnsborgs spørgsmål.

Forskel på politikere

Både Mandag Morgens chefredaktør, Lisbeth Knudsen, og Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, var enige i, at medierne skal blive ved med at stille spørgsmål, men ikke bør boykotte Britt Bager.

Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, nuancerede dog billedet.

- Jeg er helt enig med panelet, men jeg vil gerne komme med en nuance. Der er nogle politikere i de magtfulde roller, der ikke kan komme udenom at svare, for de skal stille op i flere sammenhænge, hvor pressen er der. Og så er der nogle andre, der kan luske sig langs gangene, og det skal vi jævne ud. At tænke over den balance og gøre det sammen en gang imellem, det synes jeg faktisk ikke er en dårlig idé, sagde Bjarne Corydon i 'Presselogen'.

Se eller gense hele søndagens udgave af 'Presselogen' på TV 2 PLAY.

Har du spørgsmål til 'Presselogen's panel, kan du sende dem på presselogen@tv2.dk

Opdatering klokken 16:30: Artiklen indeholdt oprindelig en afstemning om, hvorvidt medierne bør gå sammen og boykotte politikere, der ikke vil svare på spørgsmål. En teknisk fejl gjorde dog, at afstemningen ikke virkede korrekt, og derfor er den blevet fjernet fra artiklen.