Samfund

Auschwitz-museum sender reprimande til turister: Respekter de døde

I et tweet går museet i rette med sine besøgende, der tager upassende selfies på mindesmærket.

Det er ikke første gang, at billeder taget på museet i Auschwitz-Birkenau har skabt røre og kritik. Tidligere har grinende, unge mennesker og teenagere, der har lavet nazihilsner, skabt debat om, hvordan man bør opføre sig, når man besøger stedet.

Du overlevede, hvad de andre ikke gjorde, og du kan sende en selfie herfra

Bent Fausing

Men det har tilsyneladende ikke været nok.

I hvert fald har museet følt sig nødsaget til at komme med en reprimande på det sociale netværk Twitter, hvor de i meget klare vendinger slår fast, at gæster ikke skal bruge de berygtede jernbaneskinner, der fragtede de mere end en million jøder, der blev slået ihjel på stedet, ind, som træning til at gå på line.

- Når du kommer til Auschwitz-Birkenau museet, så husk, at du er på et sted, hvor mere end en million mennesker blev dræbt. Respekter deres minde. Der er bedre steder, hvor du kan lære at holde balancen på en skinne, end stedet, der symboliserer deporteringen af hundredtusindvis til deres død, skriver de i tweetet.

Siden onsdag er opfordringen blevet delt mere end 25.000 gange og har fået over 48.000 likes. Derudover er der et hav af mennesker, der udtrykker deres enighed og støtte til museet med kommentarer.

Afstemning

Synes du, det er okay at tage fjollede og glade billeder på mindesmærker?

’Den største bekræftelse af egoet’

Der er findes forskellige typer selfies, det er ikke kun de glade, solfyldte billeder, vi så ofte ser på forskellige sociale medier. En af de typer, og den type, der konkret er tale om i museets tweet, er ifølge ekspert i visuelkultur og selfies, Bent Fausing, katastrofe-selfies.

- Det er den største bekræftelse af egoet. Du viser, at du er en overlever i den her anticivilisation, hvor en af historiens værste forbrydelser har fundet sted. Du overlevede, hvad de andre ikke gjorde, og du kan sende en selfie herfra, siger Bent Fausing til TV 2.

Men det er ikke ondskab eller et ønske om at provokere, der får de ofte unge mennesker til at tage selfies fra jernbaneskinnerne i Polen.

- Jeg tror ikke, at det er aktiv tænkning, og det er måske det værste, men tankerne om overlevelse på dette uhyggelige sted er der et sted i bevidstheden, og det er nok også det, at myndighederne vil have frem. De vil have gæsterne til at tænke sig om, inden de tager billeder. De vil gøre det til aktiv tænkning, siger Bent Fausing.

Selvom det engang i mellem kan føles, som om ungdommen er helt af Pommern, så er der ikke tale om, at selfiekulturen er værre nu end tidligere.

- Selfiekulturen udvikler sig hele tiden. Det er ikke kun mærkelige og grænsesøgende ting. Der er også kommet mange positive ting som Metoo-kampagnen og dyrkelsen af positive kropsidealer. Det er ikke blevet værre, nogle ting er bare blevet mere eksponeret i takt med, at der er kommet flere brugere, siger Bent Fausing.