Radikale muslimers fredagsbøn udviklede sig dramatisk efterfølgende

Flere blev anholdt og en hoppede i Holmens Kanal efter fredagens demonstration, hvor der var både bøn og taler.

Den radikale islamiske organisation Hizb ut-Tahrir demonstrerede fredag foran Christiansborg. Her udførte de den traditionelle fredagsbøn, som, ifølge dem selv, også var en reaktion på terrorangrebet på to moskéer i byen Christchurch i New Zealand i sidste uge.

Selve bønnen og demonstrationen forløb ganske fredeligt, men kort efter det sidste ord fra talerstolen opstod der uro mellem demonstranter og politi.

Mens en del af de fremmødte havde stillet sig op og råbt af ordensmagten, som var massivt tilstede, blev flere personer anholdt midt i urolighederne. Københavns Politi har bekræftet overfor TV 2, at det drejer sig om "et mindre antal".

Sprang i Holmens Kanal

På den anden side af Holmens Kanal, ikke langt fra konfrontationen mellem bedende muslimer og moddemonstranter, stod Rasmus Paludan, der er leder af det indvandrerkritiske parti Stram Kurs. Han havde bebudet, at han ville sætte sig i scene med afbrænding af koranen.

Det fik en mand til at hoppe i kanalen fra den modsatte side og begynde at svømme med kurs mod partilederen.

- Tag koranen fra ham, ellers kommer jeg ikke op, råbte svømmeren fra lejderen ved kajen til politiet.

En mand forsøger at svømme over kanalen for at få taget koranen fra Rasmus Paludan fra Stram Kurs.

Rasmus Paludan havde under hele den ellers fredeligt afviklede fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads kastet rundt med muslimernes hellige bog.

Bøn til ære for ofre fra Christchurch

Mere end 600 mennesker havde meldt deres ankomst til den særlige udgave af fredagsbønnen på Hizb ut-Tahrir Skandinaviens Facebook-side inden begivenheden. Men ifølge TV 2s mand på stedet var omkring 400 mennesker mødt op.

Demonstrationen centrerede sig foran en talerstol, som organisationen havde placeret på slotspladsen. 

Her slog en af arrangørerne tonen for fredagsbønnen an og gjorde opmærksom på, at der var mødt moddemonstranter op. Og selv om både vestlige medier og politikere blev stillet til ansvar for de terror-massakrer, verden har set i indeværende årtusinde, var der også en fredfyldt håndsrækning til den vestlige verdens civilbefolkning.

- Vi er ikke jeres fjender, vi er ikke en trussel, vi lever blandt jer, mens vi bekymrer os om vores børns fremtid, og mens vi værner om vores idéer og identitet, lød det fra imam Omar Saad.

Hans første ord blev mødt af buhråb og piften fra et fåtalligt antal moddemonstranter, som samlede sig uden for politiets afspærring.

Terrorangrebet i Christchurch i New Zealand var og blev omdrejningspunktet fra talerstolen. Imamen Omar Saad kaldte angrebet en dråbe i et hav af forbrydelser begået mod muslimer.

- De vestlige regeringer skammer sig ikke over at støtte tyranner mod deres befolkninger. De sælger overvågningsudstyr, våben og indgår handelsaftaler med disse tyranner, der regerer i muslimernes lande og undertrykker dem dagligt, sagde imamen.

Undervejs forsøgte moddemonstranterne fortsat at overdøve talerstolen med deres buhråb og tågehorn. Men da et par helt unge ville have dem til at dæmpe sig, blev de stoppet af de ældre fra Hizb ut-Tahrir, som var iklædt gule veste med teksten "tryghedspersonale".

Langt fra alle herboende muslimer betror sig til Hizb ut-Tahrirs linje, selv om de var mødt op i hjertet af København for at vise solidaritet med de dræbte ved angrebet i Christchurch.

- Jeg er kommet for at støtte. Jeg ville måske gerne have, at budskabet havde været mere blødt. Mange danskere bliver skræmt, når der bliver råbt "Allahu Akhbar" gentagne gange, mener Ali Karim, der er pædagog.

Ali Karim ville gerne have haft en lidt mere "blød" tone under fredagsbønnen på Christiansborgs Slotsplads.