Samfund

Havde sex på tv - men reaktionerne var ikke ens for mand og kvinde

Sex & Samfund kalder negative kommentarer for sexisme og et billede på en generel tendens.

Må kvinder have et ligeså aktivt sexliv som mænd? 

Den debat er blusset op igen, efter to deltagere havde sex i realityprogrammet 'Ex on the beach', der blev sendt mandag aften på Kanal 4. 

Det drejer sig om blogger og youtuber Fie Laursen og den mandlige deltager Jeppe Risager. Og deres aktiviteter på lagnet har efterfølgende udløst en storm af negative kommentarer på sociale medier. Alle er de udelukkende rettet mod den 22-årige kvindelige blogger.

- Kommentarerne handler om, at jeg er billig, ikke har nogen værdighed, og at min kæreste og mine forældre burde være flove over mig. Det er virkelig grove beskeder, siger hun til TV 2.

Positive reaktioner til fyren

I modsætning til Fie Laursen har den 20-årige Jeppe Risager fra Sindal i Nordjylland kun fået positive reaktioner. Og det er ikke retfærdigt, mener han.

Den eneste forskel er, at hun er født med et andet køn

Jeppe Hald, daglig leder i Sex & Samfund

Nordjyden kalder det både "sexistisk" og "noget svineri", at det kun er kvinden, der bliver udsat for fordømmelse efter sexseancen, der blev vist på tv. 

Afstemning

Tænker du anderledes om kvinder, der har haft mange sexpartnere, end du gør om mænd?

- Jeg ved godt, at man skal være forberedt på nogle kommentarer, når man medvirker i sådan et program. Men det er rystende, at det kun er Fie, der bliver kaldt billig, siger han.

- Vi skriver 2019, og det overrasker mig, at danskerne stadig har sådan et forældet syn på det.

Foregår også i vennegrupper

Hos Sex & Samfund er man enig i, at det er nogle meget sexistiske kommentarer, der i øjeblikket bliver rettet mod bloggeren. Ifølge daglig leder af Sexlinien for Unge Jeppe Hald er den offentlige udskamning et billede på en generel tendens.

- Hun har ikke gjort andet, end han har gjort. Den eneste forskel er, at hun er født med et andet køn, siger han til TV 2.

Fra rådgivning af unge har organisationen erfaringer med, at det udover på de sociale medier også forekommer i klassesammenhænge og vennegrupper.

Jeppe Hald mener, de mange kommentarer udstiller den store kønsulighed, der stadig er. Mens drengene ofte praler med deres erobringer, er der mere restriktive normer for, hvem og hvor mange partnere pigerne må dyrke sex med.

Det konkluderede en rapport fra forsknings- og analysecentret Vive også i juni 2018. Og Fie Laursens situation er da også kun med til at bekræfte det, mener analytiker og familiesociolog hos Vive Karen Margrethe Dahl.

- Det er et billede på, at nogle bliver provokerede over den kvindelige aktivitet på en anden måde end den mandlige, siger hun til TV 2.

Ifølge familiesociologen er historien fortsat, at drengen ses som den aktive og pigen som en, der skal erobres. Derfor opnår han noget ved at score, imens hun mister noget.

Får konsekvenser

Negative kommentarer og fordømmelse af, hvem og hvor mange piger er sammen med, er ikke kun ubehageligt for pigen, når det står på. Det kan også få længerevarende konsekvenser som dårlig trivsel og lavt selvværd, fortæller den daglige leder af Sexlinien for Unge i Sex & Samfund.

- Vi hører, at det påvirker dem dybt at blive udskammet. Det gør dem utrygge, nedtrykte, og de får sværere ved at indgå i sociale sammenhænge, siger Jeppe Hald.

Han mener dog, der kan komme noget positivt ud af Fie Laursens situation, da debatten bliver taget op, og der dermed kommer fokus på uligheden.