Samfund

Babyhistorie fra Folketinget går verden rundt: - Det er en principiel diskussion 

Politisk kommentator kalder det en principiel diskussion om, hvorvidt Folketinget er tidssvarende.

Det har vakt stort postyr herhjemme, at Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), tirsdag bad sin kollega, den konservative Mette Abildgaard, om at forlade salen, fordi hun havde taget sin fem måneder gamle baby med til en afstemning.

Mette Abildgaard (K) og hendes fem måneder gamle datter blev bedt om at forlade Folketingssalen. Video: Astrid Skov Andersen

Nu giver historien også genklang ude i verden, hvor blandt andre BBC og The Guardian har samlet den op. I skrivende stund er den blandt de mest læste på begge sider. 

Den engelske avis The Guardian skriver blandt andet, at episoden har været overraskende for et land, som ofte hyldes som en pioner inden for kvinders rettigheder.

De uddyber, at Danmark er kendt som et forgangsland, når det handler om lighed mellem kønnene og kvinderettigheder, og at vi er en børne- og familiecentreret nation med en gavmild barselsordning.

Også Arabnews, France24 og Channel News Asia har bragt historien. 

Pia Kjærsgaard: - Troede, sagen var slut 

Gårsdagens episode var første gang, at Mette Abildgaard havde taget sin fem måneder gamle datter, Esther Marie, med til en afstemning.

Efter at hun blev bedt om at gå, for hun til tasterne og skrev et opslag på Facebook, som nu har fået mere end 6000 reaktioner.

“Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!” - sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets...

Posted by Mette Abildgaard on Tuesday, March 19, 2019

- Du er uønsket med dit barn i Folketingssalen, var ifølge Abildgaard den melding, hun fik fra Pia Kjærsgaards sekretær.

Over for TV 2 uddybede hun efterfølgende, at hun ikke havde forventet, at det ville blive et stort problem, at hun tog barnet med. Derfor efterlyser hun nu lidt mere forståelse for, at familie-logistikken nogle gange kan ramle, hvilket ifølge hende var grunden til, at hendes datter var med i salen tirsdag.

Ifølge Mette Abildgaard (K) kan Folketingets regler trænge til at blive moderniseret.

- Nogle gange må vi også godt bare være mennesker, siger Mette Abildgaard.

Pia Kjærsgaards opgave

Der findes ikke nedskrevne regler for børn i Folketingssalen, men på Folketingets hjemmeside fremgår det, at "møderne skal holdes i god ro og orden", og at det er Folketingets formand, altså Pia Kjærsgaard, der har til opgave at sørge for den orden.

Afstemning

Hører babyer hjemme i Folketingssalen?

Pia Kjærsgaard skrev efter episoden på Twitter:

- Så kan vi vist konkludere, at der er valgkamp, før det er udskrevet. Og at omtale er vigtig, uanset om det er godt eller skidt.

Kort forinden havde hun prøvet at mane historien til jorden:

- ... Små sager bliver store i denne tid, skrev hun.

Kommentator: De tilhører forskellige generationer

Ifølge politisk kommentator Noa Redington handler historien dog om mere end bare valgkamp.

- Den pirker lidt til en principiel diskussion om, hvor tidssvarende Folketinget er, siger han.

- Mette er en moderne, ung politiker, som er kendt for en meget ligefrem omgangstone, og som også er meget umiddelbar på de sociale medier. At det ligefrem skulle handle om, at hun ønsker at føre valgkamp, er måske selv at gøre historien endnu større, end den var i forvejen, uddyber Noa Redington.

Han understreger, at Abildgaard tilhører en anden generation end Pia Kjærsgaard, der først for nylig er kommet på Twitter. Han mener, at det ville være mærkeligt, hvis Mette Abildgaard ikke havde skrevet om baby-sagen på sociale medier.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hun har været meget oprevet. Og det går også igen i nogle af de reaktioner fra særligt yngre kvinder, der mener, at det er meget voldsomt og nærmest en slags overgreb, hun er blevet udsat for af Folketingets formand, siger Noa Redington og fortsætter:

- For hvad er dine betingelser som ung mor, som ung familie i dag, hvis du ikke kan få tingene til at fungere?

Babyer i politik

Mette Abildgaard er langtfra den første folkevalgte, der har udfordret normerne for spædbørn i den politiske sfære.

I flere lande har kvindelige politikere de senere år taget deres nyfødte babyer med på job. I USA har man ovenikøbet stemt og vedtaget regler, der giver mødre ret til at tage små børn med på arbejde.

I Australien har en kvindelig politiker holdt tale, mens hun ammede. Her kan du se en række eksempler på mødre, der har taget baby med på job:

Her tager politikerne babyer med på arbejde

 1. FN’s Generalforsamling

  New Zealands premiereminister, Jacinda Ardern, har sin baby, Neve, med på arbejde. Billedet er taget, kort før hun skal tale på Nelson Mandela Peace Summit under FN's 73. generalforsamling i New York i september 2018.

  Jacinda Ardern blev den første kvindelige regeringsleder til at tage en baby med til mødet.

 2. Europa-Parlamentet

 3. Spanien

  Carolina Bescansa, politiker fra venstrefløjspartiet Podemos, holder sin søn Diego i det spanske parlament i januar 2016.

  Politikeren havde taget sit barn med for at kunne amme undervejs, og det medførte stor debat i Spanien, hvor hun fik kritik for at "bruge sine børn politisk".

 4. Australien

  Den australske politiker Larissa Waters ammede sin 14 uger gamle datter Alia Joy, mens hun talte i det australske parlament i juni 2017.

  Året forinden var det blevet tilladt at amme i det australske parlament, og Larissa Waters blev den første til at gøre brug af den nye ret.

   

 5. USA

  Den demokratiske senator Tammy Duchworth havde sin bare ti dage gamle datter med til en afstemning i Kongressen i april 2018. Det var første gang nogensinde, at en baby fik lov til at deltage i en afstemning.

  Dagen forinden havde medlemmerne enstemmigt vedtaget en resolution, der tillader politikere at tage børn under et år med på arbejde, hvis de skal stemme. Det skete efter pres fra netop Tammy Duchworth.

 6. Danmark

  I august 2016 havde Laura Lindahl fra Liberal Alliance sin en måned gamle datter med i Folketingssalen. Dengang sad Mette Bock fra samme parti i formandsstolen uden at påtale babyen, der græd kortvarigt.