Samfund

45-årig kvinde mistænkt for at hvidvaske 105 millioner kroner

Kvinden er blevet sigtet med en ny paragraf i straffeloven, der skærper kursen i arbejdet med bekæmpelse af hvidvask.

En 45-årig kvinde mistænkt for hvidvask af omkring 105 millioner kroner er blevet varetægtsfængslet.

Det oplyser Anklagemyndigheden

Kvinden er blevet sigtet med en ny paragraf i straffeloven, der skærper kursen i arbejdet med bekæmpelse af hvidvask. Den 45-årige kvinde er ifølge Anklagemyndigheden sigtet efter hvidvaskbestemmelsen i straffelovens paragraf 290 a, stk. 2, der trådte i kraft 1. juli 2018.

Straffelovens Paragraf 290 a

Straffelovens Paragraf 290 a lyder: 

"For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse." 

Stk. 2.

"Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået." 

Kilde: Ritzau

Anklagemyndigheden oplyser videre, at det er første gang, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - bedre kendt som Bagmandspolitiet - rejser sigtelse efter paragraffen.

- Det er en ny sag, som vi har efterforsket gennem nogen tid. Og faktisk den første af sin slags forstået på den måde, at vi har anvendt den nye bestemmelse i straffeloven, der hedder 290 a, hvor vi har mulighed for at anvende nogle af de værktøjer, som vi kender fra efterforskningen inden for for eksempel rocker- og bandekriminaliteten, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK til TV 2 News .

Paragraf 290 a kriminaliserer hvidvask af penge, både når udbyttet er penge, og når udbyttet er andre værdier, som bliver omsat til penge, der efterfølgende hvidvaskes.

Tre personer sigtet

Den 45-årige kvinde blev anholdt tirsdag sammen med en 59-årig mand og en 22-årig mand. De er alle sigtet for hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed.

- Det hænger sammen med, at vi mistænker den pågældende for gennem nogle omfattende transaktioner med betydelige beløb – op mod de her 105 millioner kroner – at have ladet dem suse frem og tilbage på nogle forskellige konti, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK til TV 2 News.

Kvinden blev ved et lukket grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg onsdag formiddag varetægtsfængslet i fire uger, mens de formodede medgerningsmænd blev sigtet og løsladt efter endt afhøring. Fordi grundlovsforhøret foregik for lukkede døre er offentligheden foreløbig afskåret fra mere detaljerede oplysninger om sagen. 

Ifølge Ritzau har det derfor ikke været muligt at få oplyst, hvordan kvinden stiller sig til sigtelsen, eller om hun har kæret fængslingen til landsretten.

Til TV 2 News afviser politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK at fortælle mere om den fængslede kvinde. 

Mistænkelig adfærd

Politiet har kunnet anholde kvinden på grund af indberetninger fra banker og revisorer. 

- Og dem analyserer vi på, når de når ind til os, og udvælger dem, der er relevante at gå videre med, hvor vi mener, der er et mistankegrundlag. Her var der en lang række transaktioner, som var særligt interessante. Og i forhold til omfanget på 105 millioner, så var det ganske mange penge, der bliver flyttet, og det gjorde, at vi valgte at indlede en efterforskning, der har kørt igennem nogen tid, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis