Kommunen overvågede borgers Netflix-forbrug: - Mange vil sige, at vi er gået for vidt

Privatforbrug blev gransket for at tjekke, om borger snød sig til ydelse efter piskesmæld.

Billund Kommune har blandt andet gransket alt privatforbrug de seneste 12 måneder for at undersøge, om 23-årige Kevin Juhl Pedersen har svindlet med sin ydelse fra kommunen. 

Men nu skal sagen ifølge Fagladet 3F diskuteres af kommunens politikere. Byrådet har krævet, at kommunens embedsfolk leverer en redegørelse for sagen og kommunens retningslinjer for overvågning af borgere.

Det var Fagbladet 3F, der i februar fortalte, at Billund Kommune har overvåget alt fra Kevin Juhl Pedersens kørsel, elforbrug og brug af streamingtjenester som Netflix. Kommunen havde mistanke om, at Kevin snød med sin ressourceforløbsydelse, efter at han i 2017 blev invalideret af et alvorligt piskesmæld. 

 - Vi i Socialdemokratiet har været meget kritiske over for det her. Personligt synes jeg, at kommunen er gået for vidt her. Men der skal være en kontrolinstans, fordi der desværre er nogen, der snyder, siger medlem af økonomiudvalget i Billund Kommune for Socialdemokratiet, Kurt Jensen til Fagbladet 3F.

- Der er ingen tvivl om, at når man læser sagen i avisen, vil mange sige, at vi er gået for vidt. Vi skal derfor bruge redegørelsen til at forstå, hvad der er sket, og hvad der ikke er sket, siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune, til JydskeVestkysten.

Lider af koncentrationsbesvær

Overfor Kevin Juhl Pedersen har kommunen ifølge Fagbladet 3F begrundet den intensive kontrol af blandt andet hans ViaPlay- og Netflix-forbrug med følgerne af de skader, han har.

- De var meget interesseret i at få at vide, hvordan jeg kunne se film med mine skader. Og hurtigt begyndte de også at sætte spørgsmålstegn ved, om jeg nu var så invalideret, som det ellers fremgik i min sygejournal, har Kevin Juhl Pedersen tidligere sagt til Fagbladet 3F.

Han lider af koncentrationsbesvær, nakkesmerter og hovedpine som følge af piskesmældet. På den baggrund mente Billund Kommune ikke, han kunne se film og tv-serier. Men da Fagbladet 3F i februar afslørede sagen, ønskede Billund Kommune ikke at forholde sig til den.

'Folk skal behandles ordentligt'

Kevin Juhl Pedersen er glad for, at politikerne nu vil se nærmere på kommunens retningslinjer for socialt snyd.

 - Jeg er glad for, at der sker noget. Jeg har hele tiden sagt, at kommunen skal tjekke for snyd. Men folk skal behandles ordentligt. Det føler jeg ikke, at jeg blev. Kommunen har ikke lyttet til mig, siger han til Fagbladet 3F.

- Hver gang jeg sagde noget, blev det fejet væk, siger han.

Borgmester Ib Kristensen siger til JydskeVestkysten, at politikerne skal bruge redegørelsen til at finde ud af, hvordan kommunen skal agere fremover i kontrollen af borgerne.

- En ting skal vi huske: Det er ikke, fordi vi ikke skal kontrollere for snyd. Spørgsmålet er, om vi er gået for vidt i kontrollen, man har foretaget. Så må vi kigge på, om vi er gået for vidt, eller om vi ikke er gået for vidt. Og om det er det, vi skal gøre i fremtiden eller gøre noget andet, siger Ib Kristensen.