Samfund

TDC dropper Huawei og lover 5G-net til hele Danmark i 2020

TDC har lavet en aftale med svenske Ericsson om at levere 5G i Danmark. Dermed er det kontroversielle kinesiske firma Huawei ude af betragtning.

Det bliver den svenske teknologigigant Ericsson, der skal stå for opbygningen af det danske 5G-mobilnet.

Teleselskabet TDC meddeler, at de har indgået et strategisk partnerskab med det svenske selskab om at sikre 5G-dækning i hele Danmark i slutningen af 2020.

- Jeg er rigtig glad for, at TDC nu vil påbegynde etableringen af fremtidens infrastruktur i partnerskab med Ericsson og muliggøre et digitalt Danmark med det bedste, landsdækkende trådløse net, siger koncernchef i TDC Allison Kirkby til TV 2.

Nok så interessant betyder beslutningen, at TDC vælger ikke at tegne kontrakt med det store kinesiske selskab Huawei, som mange vestlige lande er skeptiske overfor på grund af selskabets påståede tætte kontakt til den kinesiske stat. Frygten er, at den kinesiske stat kan presse Huawei til at spionere og misbruge 5G-netværket i andre lande.

Kinesiske Huawei, svenske Ericsson og finske Nokia er de tre internationale giganter, der magter den store opgave at opbygge de store 5G-netværk.

Huawei er nummer ét på markedet, men i Vesten er der udpræget nervøsitet over at lade et kinesisk selskab kontrollere den allervigtigste kommunikationsteknologi.

Lyn-analyse

TDC vil spille en melodi om, at der alene er taget kommercielle hensyn i denne beslutning. Men der er ingen tvivl om, at der har været et politisk pres for at finde på noget andet end Huawei.

Det man kan sige er, at vi ikke herhjemme har fulgt beslutningen op med vrede, politiske udfald.

Men kineserne vil sikkert have det indtryk, at de er blevet fravalgt. Og det bliver spændende at høre, hvilken reaktion der kommer fra Kina på beslutningen. Der er en risiko for, at de tager den ilde op.

Udelukket i flere lande

Lande som USA, Australien og New Zealand har afvist at lade Huawei stå for opbygningen af deres 5G-netværk, og i mange europæiske lande diskuterer man det samme.

Herhjemme blev forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd i januar om sagen. Forude var gået en debat, hvor blandt andre den konservative forsvarsordfører Naser Khader havde udtrykt sin bekymring:

- Det er jeg altså ikke tryg ved. Du har en kommunistisk stat, der sidder med knappen. De har mulighed for at slukke alt i Danmark på et tidspunkt af en eller anden årsag, som vi ikke kender i dag, sagde Khader.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forsøgte dengang at balancere for og imod at lade kineserne levere deres markedsledende udstyr:

- Vi er nødt til at tage dette problem meget alvorligt, men det er en balancegang, for vi er interesseret i at gøre vores indkøb så billige som muligt med den bedste kvalitet. Men jeg er fuldstændig enig i, at vi skal have den tilstrækkelige sikkerhed i, hvad det offentlige køber, sagde han dengang.

Tilfredse politikere

I dag hilser de bekymrede politikere TDC’s beslutning velkommen.

 - Jeg er glad for, at TDC nu har fundet en leverandør til deres kommende 5G-netværk, så der kan komme gang i udrulningen af 5G i Danmark, kommenterer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

SF glæder sig over, at det er lykkedes at holde Huawei ude af 5G-opbygningen.

- I SF er vi rigtig glade for den løsning, som TDC har indgået med Ericsson. Vi ønskede ikke Huawei inde i hjertekulen af dansk 5G net, da virksomheden er bundet af kinesisk lovgivning til at samarbejde med Kinas efterretningstjeneste, udtaler partiets finans- og IT-ordfører Lisbeth Bech Poulsen.

 

Huawei afviser

Huawei har hele tiden afvist mistanken om, at selskabet kunne finde på at spionere på den kinesiske stats vegne eller i det hele taget misbruge sin adgang til 5G-netværket i andre lande.

Nu har TDC så løst dilemmaet for de danske politikere ved at vælge Ericsson som sin fremtidige samarbejdspartner.

- Dette har været en kommerciel beslutning, som TDC har taget. Vi er naturligvis i løbende dialog med regeringen, fordi vi driver vital, national infrastruktur, og vi lytter naturligvis til deres input, siger koncernchef Allison Kirkby.

Huawei har de seneste år været samarbejdspartner for TDC på 4G-netværket og har været dybt inde i forberedelserne af det kommende 5G-netværk. Ericsson har imidlertid også været en mangeårig samarbejdspartner for TDC og har også været i forhandlinger med TDC længe.

- Både Ericsson og Huawei bygger fremragende 5G-netværk. Ericsson har allerede et kommercielt 5G-netværk i USA, og de har i øjeblikket 14 netværk spredt over hele verden. Vi er begejstrede over det fremtidige partnerskab. Huawei vil fortsat være en partner for TDC, siger hun.

Sådan vil 5G forandre dit liv

 1. Selvkørende biler

  5G vil, ifølge Torben Vognsen og Jens Aaløse, blandt andet gøre det muligt at indføre selvkørende biler på vejene. De fungerer nemlig ved at kommunikere via internettet.

  - Her er du ret interesseret i, at bilerne kan snakke meget hurtigt med hinanden, fordi de skal vide, hvor de andre biler er, siger Torben Vognsen.

  En forsinkelse på internettet vil således øge risikoen for sammenstød. Derfor er det faktisk også et krav, at internetopkoblingen til selvkørende biler skal være meget hurtig, tilføjer redaktøren.

  TDC oplyser, at med en 4G-forbindelse vil en bil med 100 km i timen nå at køre 140 cm, før kommandoen til bremsning bliver givet, til bilen faktisk begynder at bremse. 

  Med 5G vil bilen kun nå at køre 2,8 cm. 

 2. Fjernstyrede operationer

  Sygehusvæsnet og især kirugien står over for en revolution, når 5G er blevet helt udbredt. Sådan lyder det fra koncerndirektør i TDC, Jens Aaløse.

  Det vil nemlig betyde, at man kan få dygtige, specialiserede kirurger til at foretage operationer via fjernstyrede robotter.

  En kirurg i København vil eksempelvis kunne gennemføre en operation på en patient, der befinder sig i Hanstholm.

 3. Internet of things

  Internet of things, eller tingenes internet, er betegnelsen for den seneste udviling indenfor elektronik. 

  Således at erhvert nyt elektronisk produkt på markedet efterhånden også kommer med en wifi-forbindelse. 

  Det betyder, at man kan koble bilen, kaffemaskinen, sit armbåndsur og alt muligt andet på internettet. 

  Med 5G kan tingenes internet fungere meget mere effektivt. Ligesom det åbner for nye innovationer. 

 4. Det intelligente hjem

  I forlængelse af tingenes internet vil 5G også bringe forbrugerne nærmere det intelligente hjem. 

  Det er et hjem, hvor man man via nettet er koblet på en kunstig intelligens, som hjælper én med at styre rigtig mange praktiske ting i ens liv.

  Ligefra booking på restauranter, betaling af regninger, afhentning af børn, indkøb og madlavning.

  Det foregår blandt andet via en stemmestyret anordning, som man giver en mundtlig kommando. Anordningen sørger for, at kommandoen bliver udført. For eksempel ved at den ringer til ens frisør og med en autentisk, menneskelig stemme får bestilt en tid.    

  I USA er det intelligente hjem ved at vinde stærkt frem. 25 millioner amerikanere købte sidste år en stemmestyret assisent, såsom Amazons Alexa eller Google Home. 

Kilder: John Strand, selvstændig rådgiver for telebranchen i Strand Consult, Jens Aaløse, koncerndirketør i TDC Group og Torben Vognsen, stifter af og redaktør på Gadget-magasinet Input.