Var Ghita Nørby-interview et planlagt rollespil? - mediechefer undrer sig over foto

Et billede på journalist Iben Maria Zeuthens Instagram-profil rejser spørgsmålet, om hun bevidst opsøgte en stærk reaktion fra Ghita Nørby.

- Hvad tror du, jeg tænker? spørger Ghita Nørby.

- Jeg tror, du tænker, jeg er en idiot, svarer journalisten Iben Maria Zeuthen.

- Fuldkommen rigtigt, bekræfter skuespillerinden.

Sådan lyder det blandt andet i portrætprogrammet 'Hele Danmarks Ghita', der i denne uge blev sendt på Radio24syv, og som siden har delt vandene.

For var Ghita Nørby på den ene side ubehøvlet og grov? Eller var det en forståelig reaktion, da journalist Iben Maria Zeuthen dukkede op til aftalen med fokus på udstyr og et stramt koncept, som Ghita Nørby ikke ønskede at være en del af?

Debatten fik en ny dimension søndag i 'Presselogen' på TV 2 NEWS, hvor et billede fra Iben Maria Zeuthens Instagram-profil, der viser forberedelserne af interviewet, fik Politikens chefredaktør Christian Jensen til at undre sig.

Billedet viser Zeuthens redaktør ved en tavle, hvor han er ved at gennemgå planerne for interviewet. En plan, der blandt andet indeholder elementer som ”Lille Ib + store G”, ”vise den dominerende kvinde” og ”bekræft det falske selv”.

- Der er en ting på den tavle, der springer mig i øjnene. ”Lille Ib og Store G”. For ét er at forberede sig på den, man skal tale med. Noget andet er at forberede den iscenesættelse, man vil lave af sig selv. At spille en rolle, der hedder ”lille Iben” – hvis vi antager ”Ib” står for Iben her.

- På den måde går man ind i en eller anden form for maskespil og fordækthed. Og så kan man jo godt spørge, hvem der er offer og skurk her. For så virker det jo næsten, som om Ghita Nørby afslører intervieweren, når hun flere gange siger, ”jeg kan ikke mærke dig, hvem er du?”, siger Christian Jensen.

Ingen bagtanker ved interview

Også nyhedschef på TV 2 Jacob Kwon undrer sig over formuleringen på tavlen:

Vi tager afstand fra skuespil i vores journalistik

Jacob Kwon, nyhedschef, TV 2

- Vi forbereder os i hvert fald anderledes på TV 2. Vi indtager ikke en rolle. Vi går ikke ind i en interviewsituation og aftaler på forhånd, at i den her situation er jeg ”lille Iben”, og i det næste er jeg ”brutale Iben” eller ”forsvarsløse Iben”.

- Det er en diskussion omkring metode her. Hvor bevidst er I gået efter at få den her reaktion? Ender journalisten her med at gå ind og spille en rolle? Det synes jeg i givet fald er bizart. Vi tager afstand fra skuespil i vores journalistik.

Det eneste, billedet viser, er, at Iben og hendes redaktør har forberedt sig

Mikael Bertelsen, programchef Radio 24syv

Ifølge programchef på Radio 24syv Mikael Bertelsen er historien om billedet dog meget mere ligetil og uden bagtanke:

- Det eneste, billedet viser, er, at Iben og hendes redaktør har forberedt sig. Det viser ikke, at de har lavet en fælde, Ghita skulle gå i. Man kan se, at de arbejder med freudianske temaer. Mor og datter, ung og gammel. Og det er jo det, der gør det her til mere end et tilfældigt interview, siger Mikael Bertelsen.

Lea Korsgaard, der er chefredaktør på Zetland, og som har skrevet en portrætbog om Ghita Nørby, mener heller ikke, at noterne på tavlen indikerer andet end god forberedelse:

- Mine noter inden mit første interview med Ghita Nørby så også cirka sådan ud. Temaer som dominans, magt, erotik – det er oplagt at komme ind på, hvis man skal lave et interview med Ghita Nørby. Den dér konspiration om, at det hele skulle være et setup – der går helt sølvpapirshat i den, siger hun.

Du kan se hele debatten i 'Presselogen' på TV 2 PLAY.