Samfund

Ny undersøgelse: Flertal af danskere ønsker lov om samtykke

51 procent af danskerne ønsker ifølge en Megafon-undersøgelse en dansk lov om samtykke før sex. 33 procent svarer nej.

Danskernes holdning, til om Danmark bør have en lovgivning som den svenske, hvor begge parter skal samtykke inden sex, har flyttet sig.

For knap halvandet år siden, i december 2017, ønskede kun 28 procent af befolkningen ifølge en Megafonmåling sådan en lovgivning, mens 54 procent sagde nej.

Nu viser en ny måling, at 51 procent af danskerne ønsker en lov om samtykke før sex. 33 procent svarer nej, mens 17 procent svarer ved ikke, viser en Megafonmåling, der er foretaget for TV 2 og Politiken.

Målingen kommer efter, at der i den forgangne uge begyndte at tegne sig et politisk flertal for sådan en samtykkelov i Danmark.

Venstres ligestillingsminister Eva Kjer Hansen sagde i sidste uge, at hun støttede en lovændring, så sex uden samtykke defineres som voldtægt. Men hun blev banket på plads af partiets politiske ordfører Britt Bager, der slog fast, at Venstre ikke umiddelbart er klar til at ændre lovgivningen.

- Det må stå for Eva Kjer Hansens egen regning. Det, vi har sagt i Venstre, er, at der er behov for, at det bliver mere klart, at det sker med frivillighed, og så mangler vi så at få nogle konkrete modeller fra Justitsministeriet. Når vi får det, tager vi stilling til, hvad der skal ske, sagde Britt Bager.

Svensk anklager: Udfylder hul i lovgivningen

I Sverige blev loven om samtykke indført for knap ét år siden. Efter 10 måneder med loven mener Christina Voigt, statsanklager i Sverige, at loven har vist sin berettigelse.

- Den har fanget situationer, som ikke tidligere var strafbare. Den udfylder et hul i lovgivningen, som var der tidligere, siger Christina Voigt til TV 2.

Som anklager mener hun ikke, den nye lov har ændret på, at det er svært at løfte bevisbyrden i voldtægtssager.

- Voldtægter foregår jo som regel inden for fire vægge, og det er sjældent, der er vidner. Så det er svært at nå i mål i den slags sager, siger Christina Voigt.

En ny lov om sex uden samtykke giver god mening, men den kan give kvinder illusioner om at overgreb, som ikke kan bevises, vil blive straffet, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen.

Lektor på SDU: Lovgivning kan skabe en illusion

Henning Bang Fuglslang Madsen Sørensen, cand. jur. og lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet (SDU), siger til TV 2, at en ny lovgivning om samtykke før sex vil give mening - men han mener også, den kan give nogle kvinder illusioner.

- Et samykkebegreb giver god mening. For selvfølgelig er det frivilligt for os alle sammen, hvem vi vil dyrke sex med, og selvfølgelig skal der være et samtykke mellem parterne. En sproglig modernisering giver rigtig, rigtig god mening.

- Men det er min opfattelse, at de her ændringer ikke som sådan vil føre til, at vi vil se en voldsom ændring i antallet af dømte. Tværtimod er det min opfattelse, at vi risikerer at skabe en illusion, hvor der er nogle kvinder, der føler sig udsat for et overgreb, som har en forventning om, at en ny moderniseret formulering fører til, at de kan opnå retfærdighed og oplever, at de sager i stribevis bliver lagt ned af politiet, fordi man ikke kan løfte bevisbyrden, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Debat i flere år

Debatten om en lovgivning, der straffer sex uden samtykke, har været ført gennem længere tid - også i Danmark. Allerede i 2016 ønskede Jakob Engel Schmidt, daværende Venstre-folketingsmedlem, en lovændring, så sex uden samtykke blev gjort strafbart, og han fik dengang opbakning fra retsordførere fra SF og Socialdemokraterne, skrev Altinget.dk i august 2016.

Men i en kronik i Berlingske Tidende i oktober sidste år advarede tre fremtrædende folketingsmedlemmer i Venstre, gruppeformand Karen Ellemann, politisk ordfører Britt Bager og retsordfører Preben Bang Henriksen, mod lovgivning, der sætter retssikkerheden over styr.

Amnesty International mener, ny lov om samtykke før sex vil medvirke til forebygge voldtægter.

Den kritik er flere gange blevet afvist af blandt andre Amnesty, der siger, at samtykke før sex ikke er lig med omvendt bevisbyrde, som flere kritikere ellers bedyret.

Senest har statsminister Lars Løkke Rasmussen slået Venstres linje fast, da han i sidste uge for første gang åbnede op for at justere lovgivningen, så sex uden samtykke fremover bliver betegnet som voldtægt.