Samfund

Forslag: Det offentlige skal kun sende post på særlige tidspunkter

Der skal være fastere rammer for, hvornår vi må tage mobilen frem, lyder det fra stresspanelet.

Det offentlige skal gå forrest for at styrke den digitale sundhed i hjemmet, og offentlige institutioner skal udvise større respekt, når der sendes mails ud til borgerne. 

Sådan lyder den fjerde anbefaling fra regeringens stresspanel. 

Anbefalingen kommer med en række nedslagspunkter, som skal rådgive give os til sundere hverdag, uden at det digitale hænger over hovedet på os. 

Mere konkret foreslår panelet to ugentlige tidspunkter, hvor al offentlig kommunikation kan blive sendt ud til borgerne. 

Beskeden om de unges uddannelsesoptag på de videregående uddannelser skal heller ikke længere sendes ud ved midnat. Det samme gælder for opgaveafleveringerne på studierne. Det skal i stedet ændres til midt på dagen. 

- Vi lever i en digital tidsalder, og den har bidraget med alt muligt godt. Men det er også tilladt at huske sin sunde fornuft, siger Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel. 

Mobilpolitik og distraktionsfrie rum

Alle skoler og uddannelsessteder skal have en mobilpolitik på dagsordenen. 

Derudover lyder det i anbefalingen, at skoler, uddannelsessteder, fritidstilbud og arbejdspladser til at eksperimentere med distraktionsfrie rum. Steder, hvor mobiler og computer har adgang forbudt. 

Stresspanelet opfordrer også Folketingets præsidium til at få forrest som et godt eksempel ved at indføre mobilfrie tidspunkter i løbet af møder i folketingssalen og udvalgsarbejdet. 

- De er rollemodeller. De er vant til at køre deres egen brandingbiks, lyder det fra Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel. 

For eksempel skal hver times møde være omkring 45 minutter offline, så man er "nærværende og i respektfuldt samspil", hvorefter der skal være 15 minutter til de "digitale forpligtelser", lyder det. 

12 anbefalinger på vej

Regeringens stresspanel skal samlet komme med 12 anbefalinger til, hvordan man mindsker stress.

Den nye anbefaling fra panelet er som nævnt den fjerde i rækken.

Tidligere har panelet blandt andet anbefalet en lukning af Forældreintra. De har også foreslået, at ledere skal trænes i at forebygge stress, og at ansatte ikke skal forventes at kunne kontaktes uden for arbejdstiden.

En samlet rapport fra stresspanelet med alle anbefalinger ventes offentliggjort sidst på måneden.