Røget fisk gav ni voksne listeria - trækkes tilbage

16x9
Ørred. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Røget ørred solgt i Meny, Bilka og Føtex bliver trukket tilbage grundet sygdomsmistanke.

Fødevarestyrelsen har fundet smittekilden til et udbrud af sygdommen listeria, som ni personer er blevet smittet med gennem de seneste tre år.

Der er tale om røget ørred og laks, som er produceret i Estland. Aktuelt er det kun ørredprodukter fra smittekilden, der er til salg i Danmark, oplyser Fødevarestyrelsen til TV 2.

Der er tale om produktet "Vores Koldrøget Røget Ørred", der er solgt i Bilka og Føtex.

Desuden gælder det produktet "Blue Ocean røget ørred", der er solgt i Meny-butikker i hele Danmark, Min Købmand i Grenaa, Grindsted og Harre samt Spar i Frederiksværk og Løvbjerg i Viborg.

De smittede er fire kvinder og fem mænd i alderen 52-90 år. To af patienterne er blevet smittet i år. Ifølge Ekstra Bladet er to af smittede afgået ved døden. Deres alder og køn vil myndighederne ikke oplyse til avisen. Det er uvist om de to smittede døde af listeria-infektionen. Fødevarestyrelsen oplyser, at alle smittede i forvejen havde alvorlige sygdomme, så de var mere sårbare over for sygdommen.

Smid fisken ud

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man smider fisken ud eller leverer den tilbage til de butikker, hvor den er købt.

De ni personer, der er blevet syge af at spise den røgede fisk, er fire kvinder og fem mænd mellem 52 og 90 år.

De første blev smittet i 2016, og de sidste i begyndelsen af 2019. De havde alle alvorlige sygdomme, som gjorde dem særligt sårbare for at blive smittet med listeria.

Mange bliver smittet

Listeria er en fødevarebåren sygdom. Der er risiko for at få den ved at spise blandt andet skiveskåret kødpålæg og fiskepålæg. Den smitter ikke fra person til person.

På et eller andet tidspunkt vil de fleste i Danmark blive smittet med bakterien. Det er dog de færreste, der bliver syge.

Der er risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har et svækket immunsystem på grund af en anden alvorlig sygdom eller er gravid.

Symptomerne er blandt andet høj feber, kulderystelser og muskelømhed.