Samfund

Barn smittet med ny type mæslinger

Barnet er fire år og fra Københavnsområdet.

Der er konstateret et nyt tilfælde af mæslinger i Danmark. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Denne gang er der tale om et barn på fire år i Københavnsområdet, der har fået konstateret den smitsomme sygdom.

Det oplyses, at barnet har opholdt sig i daginstitution og i Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital lørdag 9. marts, hvilket har fået hospitalet til at reagere.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget smitteopsporing og er i tæt kontakt med Hvidovre Hospital, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Hvidovre Hospital har allerede sørget for, at personer, der har opholdt sig i Akutmodtagelsen lørdag 9. marts i tidsrummet 11.15-16.15 har modtaget information fra styrelsen om smitterisiko og muligheder for behandling.

Forældrene til børn i den smittedes institution er blevet informeret om, hvordan de skal forholde sig.

Det sygdomsramte barn har ikke aktuelt været ude at rejse og har ikke haft kontakt til kendte tilfælde med mæslinger. Derfor må smitte være sket gennem en ukendt smittekilde i Danmark.

Det konkluderer Statens Serums Institut i en pressemeddelse og uddyber, at barnet er smittet med en anden type mæslingevirus end de, der fik konstateret sygdommen tidligere på året. Det nye tilfælde er derfor ikke en del af det hidtidige udbrud med i alt seks tilfælde.

Overlæge Jeppe Rasmussen fremhæver yderligere, at de, der ikke har fået vaccine mod sygdommen, skal være opmærksomme på symptomer.

- Hvis man ikke er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen, og har man mistanke om, at man kan være syg med mæslinger, skal man ringe til lægen. Man må ikke møde op uden aftale, da mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, der findes, og man kan risikere at smitte andre i venteværelset, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen.

- Hvis man ikke er vaccineret eller har haft sygdommen, kan man blive vaccineret i op til tre døgn, efter man er smittet. Man kan få behandling med antistoffer i op til seks døgn efter smittetidspunktet.

De fleste danskere er vaccineret mod mæslinger eller har haft sygdommen. De, der ikke har, kan få vaccinen gratis hos egen læge.

Hvor smitsom er mæslinger?

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme. Eller sagt med en eksperts ord:

- Hvis vi sætter 100 mennesker i et rum, der ikke er smittet, og der kommer én ind, som er smittet, så vil alle 100 i løbet af en time være smittet, siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Mæslingesmitten overføres ved dråbeinfektion, og selv om den syge isoleres, kan mæslinger springe fra rum til rum.

For at kunne opnå såkaldt flokimmunittet - det vil sige, at den ikke-vaccinerede del af befolkningen vil være indirekte beskyttet, fordi en vis procentdel af befolkningen er vaccineret - skal 95 procent af befolkningen være vaccineret. De seneste år har tallet kun været omkring 90 procent. Det betyder, at én ud af ti ikke er vaccineret.

Kan jeg blive vaccineret som voksen?

Vaccination mod mæslinger har siden 1987 været en del af børnevaccinationsprogrammet. Er man imidlertid af den ene eller anden grund ikke blevet vaccineret, er det gratis for alle – også voksne - at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge eller på en rejsemedicinsk klinik.

Som voksen bliver man vaccineret én gang.

Hvad er symptomerne?

Mæslinger har en inkubationstid på op til 18 dage.

De typiske symptomer er høj feber, kraftig forkølelse, røde øjne, hoste og efter nogle dage med bedring på ny høj feber samt et rødt prikket udslæt, som starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet vil typisk ”flyde sammen”.

Hvis du har fået brev eller mail om, at du har været udsat for smitte fra allerede kendte personer, er det vigtigt at nævne, og læger opfordres i den forbindelse til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer, som kunne være mæslinger.