Samfund

Ledende DSU-medlemmer trækker sig efter krænkende beskeder

To ledende DSU-medlemmer har trukket sig fra deres tillidsposter på grund af en krænkende beskedtråd på Facebook fra 2015.

"Kan i ikke bare nakke hendes knæskaller", og "der kunne man godt lige snige et par lodne pikkemænd op".

Sådanne beskeder skrev mandlige medlemmer af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) om kvindelige medlemmer i en privat Facebook-tråd i 2015. Det skriver Dagbladet Information.

Facebook-trådens indhold førte i sidste uge til, at DSU's ledelse bad to ledende medlemmer om at trække sig fra deres tillidsposter.

Det er enormt grænseoverskridende, og så kan jeg ikke bevare tilliden til, at de her personer kan varetage deres ledende poster

Frederik Vad, formand for DSU 

Det ønske har de to medlemmer efterkommet.

I tråden laver i alt ti mænd sjov med voldtægt, vold mod kvinder, homoseksualitet, pædofili og hinanden. Det er som udgangspunkt en privat tråd kun mellem mændene. Men på et tidspunkt bliver flere af kvinderne tilføjet til tråden og ser derefter flere af beskederne om dem selv.

Flere af beskederne handler om syv navngivne kvinder fra ungdomspartiet. Beskederne er blevet udvekslet under et hovedbestyrelsesmøde, hvor de pågældende kvinder var på talerstolen. 

Alle ti mænd bidrog til tråden på Facebook, mens de dengang havde ledende poster i DSU. I dag er flere af dem stadig politisk aktive i organisationen eller i moderpartiet Socialdemokratiet.

Uddragene af beskederne fik DSU's formand Frederik Vad i sidste uge fra et kvindeligt medlem fra DSU, som bliver nævnt i tråden.

DSU-formand: - det er enormt grænseoverskridende

Ifølge Frederik Vad er det konteksten, der gør beskederne uacceptable.

- De har kommenteret om konkrete kvinder, mens kvinderne har stået på en talerstol til et hovedbestyrelsesmøde. Det er enormt grænseoverskridende, og så kan jeg ikke bevare tilliden til, at de her personer kan varetage deres ledende poster, siger Frederik Vad til Information.

I 2015 gik nogle af kvinderne til ledelsen. Herefter blev en af mændene, som havde en særligt høj tillidspost, bedt om at trække sig, mens de andre fik lov at blive. Det bekræfter den daværende DSU-formand Alexander Grandt.

Tidligere DSU-formand stod frem 

Episoden kommer en uge efter, den tidligere DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen stod frem og fortalte, at han havde udsat flere kvindelige medlemmer for krænkende adfærd under sin formandsperiode i ungdomspartiet. Og at det var dette, der i 2017 fik ham til at trække sig i utide. 

- Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU. Det gør mig ondt og det var aldrig min mening. Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand for DSU, skrev Lasse Quvang Rasmussen i opslag på Facebook. 

Tidligere havde den officielle forklaring om hans exit fra organisationen været, at han var "overbelastet og udmattet", da han trak sig i utide. 

Men dengang skyldtes tilbagetrækningen i virkeligheden, at fem kvinder stod frem i DSU's hovedbestyrelse og berettede om "grænseoverskridende bemærkninger og befamlinger" med den daværende formand i forbindelse med aktiviteter i partiet.

Ifølge partiet havde kvinderne i deres henvendelse berettet, hvordan Lasse Quvang Rasmussen gentagne gange ikke havde fulgt de sanktioner, der var lavet af den tidligere ledelse.

Lasse Quvang Rasmussen er ikke en af de ti mænd, der har deltaget i beskedtråden på Facebook. 

Domino-effekt  

Sager om krænkende adfærd er blusset op hos flere af ungdomspartierne. Hos Liberal Alliances Ungdom (LAU) har syv kvindelige medlemmer af partiet anonymt anklaget flere mandlige medlemmer for voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser.

Piger som dengang var mellem 14 og 21 år, da hændelserne fandt sted. 

Kvinderne beretter i deres vidnesbyrd om henholdsvis seks episoder med seksuelle overgreb og to episoder med seksuel chikane, som alle fandt sted i forbindelse med eller efter arrangementer og møder i LAU, hvor der i de fleste tilfælde var alkohol involveret. Fire af episoderne handler om den samme mand, som er i 20’erne. 

Vidnesbyrdene fra kvinderne blev samlet sammen af den tidligere LAU-formand Rasmus Brygger, og de blev delt ud, mens Brygger holdt tale ved LAU's landsmøde i februar. 

Derudover har også en kvinde fra Konservativ Ungdom fortalt om seksuelle krænkelser begået af en mand fra ungdomspartiets ledelse.