Samfund

Dobbelt så mange kvinder som mænd får PTSD: 20-årig blev ramt efter mobning

PTSD kan udløses af meget andet end krig og katastrofer. Der skal gøres op med fordomme, mener Sind.

Rie Guldbrandsen og Trine Hyldgaard har noget til fælles. Du kan ikke se det. Men de kan mærke det.

De har begge fået diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD). 22-årige Rie Guldbrandsen fik det efter en trafikulykke, og 20-årige Trine Hyldgaard efter mobning.

Sygdommen har ændret deres liv til en hverdag, der kan være næsten uoverkommelig.

De troede begge, at PTSD kun var noget, der ramte veteraner og andre, der har oplevet krigens rædsler. Nu har de et ønske om at fortælle, at det ikke er sådan, virkeligheden er.

- Jeg troede ikke, jeg kunne få PTSD efter en lille bilulykke. Jeg tænkte, at det var folk, der havde været i krig, eller folk, der havde været udsat for noget meget mere voldsomt, end jeg havde, der fik det, Rie Guldbrandsen.

Hverdagen er en kamp

Trine Hyldgaard fik sin diagnose, da hun var 16 år. Hun blev udsat for grov mobning og personer, hun havde kendt gennem mange år, delte intime billeder af hende.

Jeg tror, at folk oftest forbinder PTSD med folk, der har været i krig og aller oftest mænd, fordi det tit er mænd, som er i krig

Trine Hyldgaard, kvinde med PTSD.

Lidelsen betyder, at hendes hverdag er en kamp. Alle aktiviteter er hårde, næsten uoverskuelige at komme igennem. Hun genoplever de oplevelser, der har traumatiseret hende, og det hæmmer hende.

Hvad er PTSD?

PTSD er en stressreaktion, som kan opstå efter voldsomme oplevelser som for eksempel krig eller vold, hvor man har følt stærk frygt, rædsel eller hjælpeløshed. Lidelsen har ramt lidt over to procent af den europæiske befolkning. 

Personen med PTSD genoplever ofte den traumatiske situation igen og igen, både i vågen tilstand som flashbacks, og i søvne som drømme eller mareridt.

Han eller hun føler oftest et stærkt ubehag forbundet med alt, hvad der minder om den traumatiske begivenhed.

Kilde: Psykiatrifonden

- Jeg mister al min energi, inden jeg overhovedet er stået ud af sengen.

Nu har hun levet nogle år med diagnosen, og hun ønsker at fortælle om det, så der kan komme fokus på sygdommen.

- Jeg tror, at folk oftest forbinder PTSD med folk, der har været i krig og aller oftest mænd, fordi det tit er mænd, som er i krig.

Rammer kvinder oftere end mænd

Faktisk får kvinder oftere PTSD end mænd. En undersøgelse fra SDU viste i 2010, at PTSD er dobbelt så hyppigt hos kvinder som hos mænd.

20-årige Trine Hyldgaard gør, hvad hun kan, for at udleve sine drømme, selvom hun er ramt af PTSD. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Ask Elklit, professor hos Videnscenter for Psykotraumatologi på SDU, var en af forskerne bag undersøgelsen. Han fortæller, at det i flere år har været velkendt inden for forskningen, at kvinder rammes oftere end mænd.

Man ved dog ikke hvorfor.

- Kønsforskellen ses også blandt personer med depression og angst. Og har det så at gøre med hormoner og fysiologi, eller handler det om forskellen på, hvordan vi opfatter verden. Hvor farlig, vi synes, den er, og hvor udsatte vi er. Det er sandsynligvis et samspil mellem flere af disse faktorer, siger Ask Elklit.

Har fået mere fokus

PTSD er en lidelse, der kan opstå hos personer, der har været udsat for en voldsom eller livstruende begivenhed. Det kan være alt fra krig til vold, overgreb og trafikulykker.

- Du kan ikke sige, hvad der typisk udløser PTSD. Men ser man på det meget bredt, er det mest almindelige, at folk udvikler det i forbindelse med dødsfald tæt på. Det kan være en uventet eller voldsom død, siger Ask Elklit.

I Danmark har lidelsen været omtalt mange gange i medierne, særligt i forbindelse med hjemvendte krigsveteraner. Men Ask Elklit mener, at den almindelige opfattelse af PTSD har ændret sig over de senere år, og at diagnosen er blevet mere legitim.

Bildte folk ind, hun havde angst

Det var i vinteren 2016, at Rie Guldbrandsen sad i en bil, der blev påkørt bagfra af en anden bilist.

Det er et rigtig hårdt liv. Jeg er i alarmberedskab hele tiden

Rie Guldbrandsen, Kvinde med PTSD.

Ingen døde i ulykken, men for Rie Guldbrandsen var oplevelsen så væmmelig, at hun lige siden har været mærket.

Hun har mareridt næsten hver nat og er så plaget af angst, at bare det at gå de 200 meter fra hende og kærestens lejlighed op til supermarkedet kan udmatte hende i flere dage bagefter.

- Det er et rigtig hårdt liv. Jeg er i alarmberedskab hele tiden, jeg er vagtsom hele tiden overfor alt. Så det er rigtig krævende at have det sådan her, siger Rie Guldbrandsen.

Og det er også gået hårdt ud over hendes sociale liv, som hun ikke længere kan dyrke, som hun vil.

22-årige Rie Guldbrandsen har haft svært ved at være åben om, at hun har PTSD. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Hun har oplevet, at nogle veninder og bekendte har haft svært ved at forstå, at hun kunne have fået PTSD af en trafikulykke og mødt en skepsis over for, om det nu også kunne være PTSD, hun havde.

Derfor har hun nogle gange fortalt folk, at hun havde angst og mærket, at folk nemmere kan forholde sig til det end PTSD.

SIND: Der er fordomme

Rie Guldbrandsen savner en større forståelse af, at PTSD kan ramme mange andre end personer, der har oplevet krig og katastrofer.

- Mit største ønske er, at det bliver italesat. Så jeg, når jeg i fremtiden skal fortælle, at jeg har det, ikke bliver set ned på.

At der i Danmark er en fordom om, at PTSD kun rammer personer, der har været udsat for katastrofale hændelser, er Knud Kristensen fra landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, ikke i tvivl om:

- Hvis du laver en voxpop og spørger: "Skal du have været i livsfare for at få PTSD?", vil mange sikkert sige ja.

Derfor mener han også, at det er nødvendigt at italesætte de misforståelser, der kan herske om PTSD og psykiske lidelser generelt.

Ikke kun krig og katastrofer

Ditte Charles, chefpsykolog hos Psykiatrifonden, vil ikke afvise, at nogle kan have fordomme om, at PTSD kun rammer personer, der har været udsat for usædvanligt katastrofeagtige oplevelser.

Nogle udvikler PTSD, hvor andre siger: ”Det var da ikke livstruende”. Men hvis du har oplevet det sådan, kan det give PTSD

Ditte Charles, chefpsykolog ved Psykiatrifonden.

Hun er enig i, at det er vigtigt at fortælle historier om mange forskellige PTSD-ramte for at komme eventuelle fordomme til livs.

For det er meget individuelt, hvor voldsom en hændelse der skal til, for at en person kan udvikle PTSD.

- Nogle udvikler PTSD, hvor andre siger: ”Det var da ikke livstruende”. Men hvis du har oplevet det sådan, kan det give PTSD.

I WHO’s diagnosemanual fra 1994, som er den, de danske behandlere bruger, står der, at PTSD udløses af en ”exceptionel svær belastning af katastrofeagtig karakter”, siger Ditte Charles. De kriterier kan ifølge hende have været med til at tegne et billede af, at PTSD hænger sammen med krig, tortur og naturkatastrofer og ikke trafikulykker eller mobning.

Men fagfolk tager allerede højde for, at den definition ikke er fuldt dækkende, siger chefpsykologen.

- I behandlerkredse er der en erkendelse af, at det kan være naturkatastrofer og krig, men også alvorlige ulykker og seksuel vold og overfald, samt en række andre ting og sammenhænge, der kan udløse PTSD, siger Ditte Charles.