Anmeldere forsvarer Ghita Nørby efter "nedsmeltning" i radioen

Radio24syvs interview med skuespillerinden kan få indflydelse på hendes eftermæle, lyder vurderingen.

Bizart, pinligt og en nedsmeltning.

Det er bare nogle af de udtryk, som bliver brugt om radiodokumentaren 'Hele Danmarks Ghita', som Radio24syv udgav onsdag.

Anmeldere og lyttere har nemlig stået i kø for at kommentere, hvordan mødet mellem skuespillerinden Ghita Nørby og journalisten Iben Maria Zeuthen går i hårdknude for åben mikrofon - og ender i en regulær tilsvining af journalisten fra den 84-årige stjernes side.

Skuespilleren er direkte ubehøvlet, lyder det fra filmredaktør Jacob Ludvigsen i en kommentar hos kulturmediet Soundvenue.

Men selvom Ghita Nørbys skarpe tone slet ikke får pæne ord med på vejen fra ham og de øvrige anmeldere, så medgiver de, at de har en vis forståelse for, at den folkekære skuespiller reagerer.

Vil i to forskellige retninger

I det 58 minutter lange program gør Ghita Nørby blandt andet klart, hvad hun mener om journalisten.

- Hvad tror du, jeg tænker? spørger hun.

- Jeg tror, du tænker, at jeg er en idiot, siger Iben Maria Zeuthen, som allerede er blevet kaldt "overfladisk" og har fået at vide, at hun "er ingenting".

- Fuldkommen rigtigt, lyder det fra skuespillerinden.

Hør fire minutter af interviewet herunder:

De to hovedpersoners kontrovers begynder nærmest ved første øjekast. Da den 35-årige journalist Iben Maria Zeuthen træder ind i Ghita Nørbys hjem i Holte i februar, siger hun, at hun allerede optager. 

Ifølge Jacob Ludvigsen lyder det til, at de har været helt uenige om hele præmissen for interviewet. 

- Iben Maria Zeuthen vil gerne tæt på mennesket. Åbne op for de følelsesmæssige sluser. Foregive, at de har en ligeværdig samtale, hvor hun interesserer sig for mennesket Ghita, skriver Jacob Ludvigsen.

- Det gør hun givetvis også. Men situationen er jo kunstig, fortsætter han.

Det samme bemærker Ditte Giese fra kulturmagasinet Heartbeats i sin anmeldelse:

- Professionalismen og det beregnende manus irriterer Ghita, så hun beslutter sig for at ryste træet og se, om journalisten mon falder, skriver hun.

Ghita Nørby forventer nemlig en intim samtale mellem to mennesker. En samtale, der efter aftale skal vare syv timer. Iben Maria Zeuthen møder op med stort opsat professionelt udstyr med hovedtelefoner på og med en klar spørgeplan - og det fremhæver den ikke-eksisterende kemi mellem de to.

Nørby "kaster sig under bussen"

Interviewet kommer i det hele taget til at ligne "en stor, ældre skuespillerindes karakterselvmord for åben mikrofon" fremfor et portræt, mener Berlingskes anmelder Jacob Steen Olsen.

- Men forstår man ikke godt Ghita Nørbys modvilje – ikke hendes facon – selvom man også med rette kunne foreslå hende bare at takke nej til at blive interviewet, hvis hun ikke har lyst eller har en dårlig – tilsyneladende meget dårlig – dag? spørger han retorisk i sin anmeldelse.

- Hun kaster sig selv under den bus, Iben Maria Zeuthen med glæde kører henover hende.

At det ikke kun er de hårde ord, men også journalisten, der er med til at skabe den ubehagelige interviewsituation, skriver både Jacob Ludvigsen fra Soundvenue og Ditte Giese fra Heartbeats.

- Er det vellykket? Næh. Hvis formålet var en dokumentar, så overhovedet ikke. Ingen lærer en skid, skriver hun.

- Men hvis formålet var en demaskering af en såkaldt folkekær personage, et ikon, så ja. 24Syv er her gået efter at ridse i eftermælet, en ikke sådan specielt charmerende genre.

Den folkekære Ghita

Uanset hvad holdningen til Ghita Nørbys nedgørelse og parodiering af Iben Maria Zeuthen i interviewet er, så har dokumentaren fået opmærksomhed i Danmark.

sociale medier bliver det diskuteret flittigt, hvorvidt det er journalisten eller den garvede skuespiller, der er skyld i, at interviewet tager den ubehagelige drejning.

Selvom anmelderne ikke kommer med et entydigt svar på det spørgsmål, så er der konsensus om, at dokumentaren viser en ny side af 'Hele Danmarks Ghita'.

Den viser, at 'Hele Danmarks Ghita' måske slet ikke er så kær alligevel, skriver Jacob Steen Olsen fra Berlingske.

Onsdag kommenterede programchef Mads Brügger på Radio24syv dokumentaren. Her tilkendegav han, at han så programmet som noget af det bedste, stationen har lavet.

- Hvis man ser bort fra de episoder eller udfald undervejs, udvikler det sig til en meget gribende, smertefuld samtale, sagde han til TV 2. 

Brügger mener selv, at der er tale om "en moderne klassiker".

Jacob Ludvigsen fra Soundvenue mener, at Radio24syv fremstiller hende som en rablende gammel dame, som "man kun har latter tilovers for", men tilføjer til sidst:

- Som regel viser det sig, at de (de gamle 'skøre' koner, red.) har en lille smule ret.

TV 2 forsøgte onsdag at få en kommentar fra både Iben Maria Zeuthen og Ghita Nørby, men ingen af dem ønskede at medvirke.