70.000 risikerer at få klippet pladerne til bilen

16x9
Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Efter syv års lammelse sender Skattestyrelsen igen biler med ubetalte afgifter til nummerpladeklipning.

Bilejere med ubetalte motorafgifter har siden 2012 sluppet for at få klippet pladerne, selvom de har skyldt penge til Skattestyrelsen.

Men det ændrer sig nu, hvor bilejere risikerer at få klippet nummerpladen af politiet, hvis de trods gentagne rykkere ikke punger ud.

- I første omgang har vi sendt breve ud til 100 borgere vedrørende 250 biler, siger Peter Thorgaard, underdirektør i Skattestyrelsen.

Første salve af varslingsbreve er sendt til særligt store skyldnere ifølge underdirektøren.

- Så dem, der har modtaget breve, er bilejere, der skylder over 50.000 kroner for ubetalte motorafgifter, siger Peter Thorgaard.

Underdirektøren fortæller til TV 2, at de første nummerplader allerede er taget af for to dage siden:

- Tirsdag aften er de første nummerplade blevet klippet. Vi er i tæt dialog med politiet, og de har været på sagen lige siden.

Hver femte har betalt

Omkring en femtedel af de cirka 100 bilejere, der netop har modtaget varsel om nummerpladeinddragelse, har efterfølgende betalt deres gæld.

- De resterende 80 bilejere er nu i politiets system, så de vil få klippet nummerpladerne, hvis de bliver opdaget af politiet, siger Peter Thorgaard til TV 2.

Det er underdirektøren i Skattestyrelsen tilfreds med, da formålet med den nye indsats ikke er at klippe så mange nummerplader som muligt:

- Det er at sørge for, at folk betaler de motorafgifter, de skal betale. Vi ønsker grundlæggende ikke at klippe nummerplader, siger han til TV 2.

Ifølge underdirektøren kører cirka 70.000 bilejere rundt i en bil, hvis nummerplade burde være klippet.

Den manuelle udsendelse af breve skal imødekomme et problem, man har været bekendt med siden 2012. Det drejer sig om at få Skattestyrelsens og politiets it-systemer til at udveksle informationer om ubetalte bilafgifter.

Skattestyrelsen skal bede politiet om at klippe nummerpladerne på skyldnere fra styrelsens opkrævningsregister. Dermed kan varslingsbrevet, som skal opildne bilejeren til at betale, sendes ud.

- Nu har vi startet med 100 borgere, og i den kommende tid vil vi sende til et større antal borgere, siger Peter Thorgaard.

Automatisk system på vej

Der arbejdes netop nu på et automatisk system, der vil blive taget i brug inden for "nogle måneder" ifølge Peter Thorgaard.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) bekræfter, at et automatiseret system er på vej. Adspurgt om de syv år, det har taget at danne digital bro mellem Skattestyrelsens og politiets systemer, siger han:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at skattemyndighedernes gældsinddrivelse har været i knæ. Det er derfor glædeligt, at et automatiseret system snart træder i kraft hos Skattestyrelsen.

Med det nye system vil de ubetalte bøder ryge direkte til nummerpladeinddragelse - typisk et par måneder efter overskridelsen af sidste rykkerfrist.

Bliver ens nummerplade inddraget, kan man først få en ny, når Skattestyrelsen har registreret betaling af ens gæld.