Samfund

Luftforurening koster flere liv end tobaksrygning

Ny forskning viser, at luftforurening koster dobbelt så mange europæiske menneskeliv, som man hidtil har troet.

Luftforurening dræber flere mennesker i Europa end tobaksrygning.

Det er den opsigtsvækkende konklusion i et nyt videnskabeligt studie, der viser, at sundhedseffekterne af luftforurening hidtil har været stærkt undervurderede.

Forskningen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Heart Journal, konkluderer, at der hvert år er 800.000 europæere, der dør før tid på grund af luftforurening - og at disse 800.000 mennesker i gennemsnit får kappet mere end to år af deres levetid.

- De nye tal er ikke overraskende. Men tallene har ikke været tilgængelige før, fordi det først er nu, vi har tilstrækkeligt med store, troværdige studier fra hele verden, fortæller professor på Københavns Universitet Zorana Jovanovic Andersen til TV 2.

Hun er tilknyttet Institut for Folkesundhedsvidenskab, hvor hun specifikt forsker i luftforurenings betydning for folkesundheden.

- Når tallene er så høje, er det, fordi det nu er muligt at indregne flere sygdomme. Ikke bare de mest åbenlyse som lungesygdomme og hjertesygdomme, men også luftforurenings indvirkning på sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk, siger Zorana Jovanovic Andersen.

De nye tal er fremkommet ved, at tyske forskere har samlet 40 store videnskabelige studier fra hele verden. Både fra nogle af verdens mest forurenede byer i Indien og Kina og fra mindre ramte byer - og så har de omregnet tallene til europæiske forhold.

Sådan påvirker luftforurening din sundhed

Forureningen med partikler har betydning for vores sundhed på flere måder:

  • De bittesmå partikler kan give åndedrætsbesvær, påvirke blodet og ændre kroppens celler. I værste fald kan forureningen føre til udvikling af kræft.
  • Den påvirker hjertekredsløbet og dødelighed forbundet hermed.
  • Folk, der i forvejen har astma eller bronkitis, kan opleve, at symptomerne bliver værre eller oftere bliver syge.
  • Den har effekt på fødselsvægten, udvikling af diabetes og slagtilfælde
  • På længere sigt kan forureningen være skyld i hjerte- og lungesygdomme, kræft og dårligere lunger hos børn. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Forskerne siger selv, at det bør give stof til eftertanke, at luftforureningen har større målbar skadeseffekt end tobaksrygning.

- Man kan undgå rygning, men man kan ikke undgå luftforurening, siger en af forskerne professor Thomas Münzel fra universitetshospitalet i Mainz i Tyskland til den britiske avis The Guardian.

Forskelle fra land til land

Forskerne har fundet målbare forskelle mellem de europæiske lande.

I Tyskland dør 154 ud af 100.000 indbyggere før tid på grund af luftforurening - og de dør i gennemsnit to år og fire måneder før tid. Storbritannien er til sammenligning lidt lettere ramt. Her dør 98 ud af 100.000 indbyggere før tid - og de dør i gennemsnit halvandet år før tid.

De nordiske lande Norge, Sverige og Finland, der alle har store landområder mod nord med lav befolkningstæthed og næsten ingen luftforurening, ligger bedst i sammenligningen.

- Også Danmark ligger i europæisk sammenhæng i den pænere ende, fortæller Zorana Jovanovic Andersen.