Samfund

For 30 år siden opfandt han World Wide Web: Det er blevet "dysfunktionelt" og "perverst"

Der er håb for fremtidens WWW, men det kræver, at både regeringer, virksomheder og individer bidrager, siger skaberen.

For præcis 30 år siden tog Tim Berners-Lee første spadestik til det, vi i dag kender som World Wide Web (WWW). Det skete, da han skrev udkastet til et program, der kunne løse problemerne med at håndtere og dele meget store mængder af information ved hjælp af hypertekst og internettet.

Og i anledning af jubilæet har den i dag 63-årige opfinder skrevet et offentligt brev.

Heri roser han blandt andet, at WWW med årene er blevet ”et offentligt rum, et bibliotek, et lægehus, en butik, en skole, et kontor, en bank og meget, meget mere”.

Men brevet er ikke lutter roser og stolthed over, hvad hans opfindelse er blevet til. Brevet bærer også præg af bekymring og skuffelse.

- Det (jubilæet, red.) er en anledning til at fejre, hvor langt vi er kommet, men det er også en mulighed for at reflektere over, hvor langt vi endnu har igen, lyder det i brevet, der er udgivet af World Wide Web Foundation, som Tim Berners-Lee er direktør for.

Har ført både godt og ondt med sig

Tanken med WWW var i sin tid at skabe et program, der gennem internettet giver os mulighed for at opleve tekst, lyd, billeder og video i en webbrowser, der bruger internettet til at hente informationerne med. Den britiske web-udvikler opfandt altså ikke selve internettet - nærmere et program, der har gjort internettet tilgængeligt for alle og enhver.

Eller det var i hvert fald tanken, understreger Tim Berners-Lee. Det er dog kun halvdelen af verdens befolkning, der siden 1991, hvor WWW endeligt blev lanceret, har fået adgang hertil. Og det er et problem, skriver han i brevet:

- Med hver en ny funktion og med hver en ny hjemmeside bliver skellet mellem dem, der er online, og dem, der ikke er, større, hvilket gør det endnu mere relevant at gøre programmet tilgængeligt for alle.

Tre store udfordringer

Mens Tim Berners-Lee i brevet hylder sin skabelse for at have givet marginaliserede grupper en stemme og for at have gjort dagligdagen lettere for mange, pointerer han også problemet i, at de, der ønsker at sprede had, ligeledes har fået en stemme.

Han opridser tre helt konkrete grunde til, at WWW er blevet "dysfunktionelt":

  • Programmet har skabt rum for folk med onde hensigter og åbnet op for statsstøttet hacking og angreb, online-kriminalitet og chikane.
  • WWW misbruges af ”perverse drivkræfter”, der udnytter brugeren kommercielt med annoncer, clickbait og spredning af misinformation.
  • Utilsigtet har WWW skabt arenaen for en ond og polariserende tone, hvilket har haft negative konsekvenser for diskursen på nettet.

Der er håb for fremtiden

Tim Berners-Lee har dog endnu ikke opgivet sit hjertebarn. Der er håb, men det kræver, at regeringer, virksomheder såvel som individer arbejder sammen, lyder det i brevet:

Regeringerne har ansvaret for at opdatere den nuværende lovgivning, så den kan danne rammerne for god og lovlig opførsel på internettet såvel som i virkeligheden.

Virksomhederne skal arbejde hårdere for at sikre sig, at deres jagt på profit ikke sker på bekostning af menneskerettighederne, demokratiet, videnskabelige fakta og sikkerheden i det offentlige.

Og slutteligt - men ikke mindst vigtigt, lyder det i brevet - har det enkelte individ til opgave at holde både regeringer og virksomheder ansvarlige for, at de overholder netop ovenstående.

- WWW er for alle, og sammen har vi evnen til at ændre det. Det bliver ikke nemt. Men hvis vi drømmer lidt og arbejder meget, kan vi få det www, vi ønsker.

Således lyder det afsluttende i brevet, som er underskrevet ”Sir Tim”. WWW-opfinderen blev nemlig i 2004 adlet af den britiske dronning for sit arbejde, ligesom han af Time Magazine er blevet kåret til en af de vigtigste personer i det 20. århundrede.