Bestseller får lov til at bygge Danmarks højeste tårn

Et enigt byråd i Ikast-Brande Kommune har godkendt planerne for et kæmpemæssigt byggeri.

Koncernen Bestseller har fået tilladelse til at bygge Danmarks højeste bygning i Brande. 

Det har et enigt byråd i Ikast-Brande Kommune mandag aften afgjort ved en afstemning. 

Aftalen er den foreløbige kulmination på Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsens årelange planer om at opføre en helt ny bydel lidt uden for den jyske by, hvor modekoncernens hovedkvarter ligger.

square to 16x9

Planerne for det omfangsrige byggeprojekt 'Bestseller Tower & Village' består udover et nyt beboelsesområde med plads til 7000 mennesker også af en etageejendom på næsten 320 meter. 

Hvis de nu godkendte planer bliver til virkelighed, vil tårnet ikke blot overskygge Danmarks nuværende højeste bygning - Herlev Hospital på 120 meter - men også være blandt de højeste i hele Europa. 

- Hvis du vil lave et trækplaster, så skal det også være der, og så skal det også være lidt outstanding, siger borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Boye Lauritsen (V), til TV 2. 

Medvind fra begyndelsen

I Brande har der fra de første spæde skridt i planlægningen været stor begejstring for projektet.

I september 2018 vedtog Ikast-Brande Kommunes byråd enstemmigt de indledende forhandlinger om at sende planerne i høring. 

Brande og Bestsellers nye byområde kommer til at huse et væld af butikker og ejendomme til beboelse.
Brande og Bestsellers nye byområde kommer til at huse et væld af butikker og ejendomme til beboelse. Foto: Bestseller/handout / Ritzau Scanpix

Høringsrunden udløste kun få kritiske kommentarer. Heriblandt fra Danmarks Naturfredningsforening, som mente, at Bestseller bør tage ansvar for de miljømæssige konsekvenser af byggeriet. 

Forsvaret ville også have undersøgt, i hvor høj grad tårnet ville påvirke flysikkerheden og evnen til at overvåge dansk luftrum. Deres indsigelse blev dog trukket tilbage, kort før forslaget skulle behandles i teknik- og miljøudvalget 26. februar.

Her blev forslaget også efter en kort drøftelse med fuld opbakning ekspederet videre til byrådets endelige afgørelse, som er faldet mandag aften. 

- Jeg har sjældent oplevet en så enstemmig opbakning fra de lokale. Der har nærmest været skuffende få indsigelser og beklagelser til borgermøderne. Man skal lede længe efter demonstrationsoptog mod det her, siger Henrik Engedahl (V), formand for teknik- og miljøudvalget til Ritzau. 

Kan påvirke butikker i Herning

Ifølge mediet Finans vil 'Bestseller Village & Tower' rumme omkring 60 butikker, boliger, hotel- og konferencecenter, kontorlokaler, caféer, restauranter, uddannelsesinstitutioner, legepladser, cykelstier og en tankstation.

Ifølge en analyse lavet af Institut for Center-planlægning foretaget for Finans forrige år kan de mange nye butikker dog skabe problemer i nabokommunen Herning. 

Her vil flere butikker blive lukningstruede som en følge af konkurrencen, men den bekymring har Bestseller tidligere manet til jorden. 

De mener, at projektet skal ses i en større sammenhæng, som vil gavne hele det midtjyske område som en følge af flere folk, kunder og turister 

- Målet er, at projektet i samspil med andre aktører kan være med til at tiltrække folk, kunder og turister og skabe muligheder for regionen som helhed, har projektansvarlig hos Bestseller, Anders Krogh, udtalt til Finans.

Første spadestik nogle år ude i fremtiden

Selvom alle planer nu ligger i en godkendt version, klappet af med Ikast-Brande Kommunes byråd, så er det endnu uvist, hvornår byggeriet vil begynde. 

Tidligere skitser på en tidsramme har lydt på, at byggeriet ville begynde allerede i 2019 med afslutning i 2023. Men det kan meget vel være, at der kommer til at gå lidt længere tid end det, siger Anders Krogh til Ritzau.  

- Godkendelsen er selvfølgelig afgørende for projektet, men vi har stadig en del arbejde og overvejelser, vi skal have på plads, før et projekt som dette kan føres ud i livet, siger projektlederen fra Bestseller i en kommentar.

- Vi taler stadig år inden et potentielt første spadestik.