Afvist flygtningefamilie adskilt på sjette måned - mor og børn bor én kilometer fra far
Hverken Rashed Alenezi, hans kone eller deres seks børn har gjort noget kriminelt. Alligevel har myndighederne adskilt familien. Metoden møder kritik.
Rashed Alenezi tager hånden op for panden og gør tegn til, at vi skal tage en pause. Han kigger på sine hænder, vender og drejer dem, og ser så ned i besøgsrummets bord, mens han sukker.
- Jeg bliver ked af det, fordi min hensigt med at komme her og søge om asyl var, at jeg kunne give min kone og mine børn en tryggere hverdag. Men jeg har indset, at min familie har fået det værre, end da vi var i Kuwait, siger han.
I snart et halvt år har 45-årige Rashed Alenezi været frihedsberøvet i Udlændingecenter Ellebæk i Birkerød - væk fra sine seks børn og sin kone. De bor i Udrejsecenter Sjælsmark én kilometer derfra.
Politiet har nemlig valgt at adskille familien for at presse dem til at medvirke til en hjemsendelse.
Den metode møder nu møder kritik fra blandt andet Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International:
- Det kan godt være, at det på et skrivebord langt væk fra Ellebæk blot virker som en administrativ foranstaltning, Men fornemmelsen af, at der er et menneske for enden af afgørelserne, ser ud til at skride, siger juridisk konsulent i Amnesty International, Claus Juul.
Han mener, at den langvarige adskillelse er "i direkte strid med retten til familielivet."
Og familien Alenezi er langtfra den eneste, hvor manden er interneret i Ellebæk, mens resten af familien bor uden for murene, mens de venter på at blive sendt hjem, oplyser Foreningen af Udlændingeretsadvokater.
Taget som gidsel
Som TV 2 fortalte søndag, er Ellebæk en institution, der huser afviste asylansøgere, som ikke har gjort noget kriminelt, men som myndighederne frygter går under jorden, hvis ikke de bliver spærret inde.
Mange af dem nægter nemlig at rejse ud.
De danske myndigheder har længe haft en mistanke om, at familien Alenezi er fra Irak og ikke statsløse bedunere fra Kuwait, som de har oplyst (et folkefærd uden ret mange retttigheder, red.).
Det skyldes blandt andet, at Rashed Alenezi opgav et falsk fornavn, da familien søgte asyl. Det gjorde han af frygt for at blive sendt tilbage til Kuwait, siger han.
Myndighederne har, ifølge familiens advokat, for nylig slået fast, at familien er kendt i Kuwait, men Kuwait nægter at tage imod dem.
Derfor undersøger de danske myndigheder nu, om den afviste familie i stedet kan sendes til Irak.
Rashed Alenezi føler, at familien er taget som gidsler.
- Jeg har aldrig set, hvordan Irak ser ud. Jeg har heller ikke irakiske personlige dokumenter, så hvorfor skal jeg rejse til Irak? Og hvad skal jeg gøre i Irak?
- Det er uretfærdigt. Vi er kommet her for at søge asyl, men de anbringer os i et fængsel. Hvorfor? Vi er ikke forbrydere. Det er absurd, at de holder mig fængslet væk fra min familie.
SF vil gå til justitsministeren
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbeg siger til TV 2, at hun ikke ser noget problem i, at man splitter familier i længere tid. Så længe det ender med, at de rejser ud.
- Vi tænker da på børnenes tarv, men forældrene tager dem altså i min optik som gidsler i deres udlændingesager imod den danske stat. Vi bliver nødt til at lægge et maksimalt pres på de her mennesker, det er ikke et tagselvbord at komme til Danmark.
Er der ikke andre løsninger end at skille dem ad?
- Jeg ser ikke andre løsninger for mig end den her, understreger ministeren.
SF’s børneordfører, Jacob Mark, er uenig. Han har tænkt sig at tage problematikken med til justitsministeren.
- Vi har den grundlæggende holdning, at familier for så vidt muligt ikke skal skilles ad, siger Jakob Mark.
Han har det indtryk, at sagsbehandlingen er for lang, og at familier derfor bliver splittet ad i for lang tid.
- Når man ser på den konkrete case, synes vi ikke, at man har tænkt nok på barnets tarv, siger han.
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener godt, at familierne kan blive sammen - men så skal kvinderne også frihedsberøves.
Hårdere straf end til kriminelle
Selvom Rashed Alenezis børn besøger deres far i Ellebæks besøgsrum en til to gange om ugen, savner de ham.
Det fortæller 10-årige Mohammed Alenezi, da TV 2 besøger familien på Udrejse Sjælsmark:
- Jeg er ked af det, fordi min far ikke kan følge mig i skole og sådan nogle ting, siger han.
Rashed Alenezis kone, Hazari Ibrahim Alenezi, fortæller, at børnene har det svært, fordi de ikke forstår, hvorfor deres far er frihedsberøvet:
- Hver dag håber jeg, at han kommer hjem, men nu er der snart gået seks måneder. Det er meget svært for børnene. Jeg kan se, at de har det trist og psykisk svært, og de første tre-fire måneder kunne de ikke passe skolen.
Men er det ikke jeres egen skyld, at I er i den her situation? I har fået afslag, så hvorfor rejser I ikke bare til Kuwait?
- Vi kan ikke. Og hverken os eller vores børn har noget at gøre i Kuwait. Vi har ingen papirer eller rettigheder dér. Det er et valg mellem pest eller kolera, siger hun.
Familiens advokat, Niels-Erik Hansen, kalder det "umenneskeligt" at splitte en familie i så mange måneder.
Han mener ikke, at der er noget til hinder for, at myndighederne kan planlægge udsendelsen, mens familien er samlet på eksempelvis Sjælsmark.
- Vi kan vel alle sammen sætte os ind i, at det at være frihedsberøvet og være adskilt fra sin familie og sine omgivelser er meget, meget indgribende. Man skal jo dømmes for ganske alvorlig kriminalitet for at få et halvt års fængsel, siger han.
"Psykologisk krig"
Rashed Alenezi foreslår, at myndighederne giver ham en fodlænke på, så han i det mindste kan bo sammen med sin familie.
Han ved ikke, hvor længe han skal være i Ellebæk, men han håber, at han snart bliver genforenet med sin familie.
- Jeg føler, vi bliver bekriget psykologisk. Det er ikke et menneskeværdigt liv, siger han.
Det er lovligt at frihedsberøve personer, som vurderes at modarbejde myndighederne, oplyser Institut for Menneskerettigheder. Til gengæld er det instituttets vurdering, at opsplittelsen ifølge en Højesteretsdom ikke må stå på i mere end seks måneder.
Se TV 2-dokumentaren 'Ellebæk - De afviste, der ikke vil hjem' ved at klikke på linket herunder.