45 personer mistænkt for radikalisering er forsvundet

Radikaliserings-mistænkte forsvinder og kan ifølge terrorforsker udgøre en potentiel sikkerhedstrussel.

45 personer, der er mistænkt for at være radikaliseret, er forsvundet fra asylcentre og udrejsecentre i Danmark og nu efterlyst af politiet.

Det viser nye tal, som Radio24syv har fået aktindsigt i ved Rigspolitiet.

Antallet af forsvundne radikaliseringsmistænkte er højt og bør give anledning til bekymring, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Sverige.

- Regeringen bør være bekymret over, at de ikke kan finde de mennesker, når de kan være radikaliseret, siger han til Radio24syv.

- Det betyder ikke, at der vil ske noget, men afviste asylansøgere er en særlig risikogruppe, når man ser på de terroraktiviteter, der har været i Europa.

IS og AK-47-riffel på væg

Radio24syv har tidligere beskrevet to sager om radikaliserings-mistænkte, der er forsvundet fra udrejsecenter Sjælsmark. Den ene havde skrevet "IS" og tegnet en AK-47-riffel på en væg på udrejsecentret, før han forsvandt.

I alt er 97 personer i asylsystemet blevet indberettet for mistanke om radikalisering, viser tallene fra Rigspolitiet. Det er næsten halvdelen af dem, der aktuelt er efterlyst af politiet og enten kan være rejst til et andet land eller leve under jorden i Danmark.

Det har ikke været muligt at få svar fra Rigspolitiet på, hvor længe de 45 personer har været forsvundet.

Kaldes i samråd

De nye tal får nu Socialdemokratiet til at kalde justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om sagen.

- Det er meget problematisk og stærkt foruroligende, at der er så mange, der slet ikke er styr på, siger retsordfører Morten Bødskov (S) til Radio24syv.

Overfor TV 2 fremhæver han, at Socialdemokratiet har diskuteret muligheden for at tage metoder som meldepligt på den lokale politistation og fodlænker i brug for at have bedre styr på radikaliseringsmistænkte asylansøgere. 

- Det handler om noget meget alvorligt. Derfor må vi også tage mere alvorlige værktøjer i brug. Vi mener, det kan være nødvendigt, hvis personerne vurderes som en trussel mod den nationale sikkerhed, siger den socialdemokratiske retsordfører. 

Fodlænke ikke juridisk muligt

Ifølge Liberal Alliance har regeringen drøftet initiativer som fodlænke eller fængsling af radikaliseringsmistænkte personer, men det er ikke juridisk muligt, siger udlændingeordfører Joachim B. Olsen (LA).

- Det er en frustrerende situation. Politisk gør vi alt, hvad vi kan, for at have styr på de her mennesker. Vi går til grænsen af lovgivningen og de konventioner, vi skal holde os inden for, siger udlændingeordføreren.

- Vi er bestemt villige til at gøre mere, men der er nogle retsstatsprincipper, som gælder alle borgere i det her land.

Rigspolitiet afviser at kommentere sagen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser, at den "har stort fokus på indberetninger og henvendelser om mulig radikalisering".

Justitsminister Søren Pape Poulsen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviser over for Radio24syv at stille op til interview.