Se kortet: Så gammel kan man i gennemsnit forvente at blive i din kommune

16x9
Der er forskel på gennemsnittet af levetid, alt efter hvilken kommune man kigger på. Se kortet nederst i artiklen. Foto: TV 2

Ulighed i kommunerne skyldes såkaldte sociale ghettoer, mener professor.Se kortet over danskernes forventede retslevetid nederst.

Der er stor forskel på, hvor langt et liv man typisk får, alt efter hvilken kommune man er bosat i.

For eksempel forventes mænd i Rudersdal Kommune i gennemsnit at leve mere end seks år længere end mænd, der er bosat i Lolland Kommune. Det viser nye tal fra Finansministeriet.

Det skyldes de såkalde sociale ghettoer, som dækker over områder, hvor folk med flere penge og en bedre sundhed samler sig, forklarer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, til Fagbladet 3F.

- Der er store regionale forskelle, når det kommer til livsstil og uddannelse, og derfor er der forskel i levealderen. Med undtagelse af alkohol, som man bruger temmelig meget i Nordsjælland, så er sundheden generelt dårligere i lavindkomst-kommunerne, siger han til bladet.

Stor forskel blandt kommuner

Finansministeriets tal er opgjort ud fra, hvor mange år de henholdsvis 30-årige mænd og kvinder forventes at have tilbage - også kaldet deres restlevetid.

Og beregningerne viser, at restlevetiden er lavest i mange kommuner på Vest- og Sydsjælland samt i og omkring Købehavn og Vestegnen. I den høje ende af skalaen ligger kommuner i Midt- og Vestjylland og Nordsjælland.

Den gennemsnitlige restlevetid er i dag 49,8 år for mænd og 52,8 for kvinder, men i nogle kommuner ligger den helt nede på 46,3 år og 51 år for henholdsvis mænd og kvinder.

Levetid er steget i de større byer

Der er dog også gode nyheder over hele linjen. For ifølge opgørelsen er restlevetiden steget i stort set alle kommuner i perioden 2001-2018.

Særligt i kommunerne omkring Aarhus og København har stigningen været stor. Hos Finansministeriet peger man på, at ændringerne i hovedstadskommunen skyldes flere ressourcestærke borgere og et faldende antal førtidspensionister i den erhvervsaktive alder.

Restlevetiden er steget mindst i en række kommuner i det sydlige Danmark - herunder Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Langeland, Sønderborg og Tønder.

Så længe kan man forvente at leve i de enkelte kommuner