Samfund

Gådefulde spækhuggere filmet ved Kap Horn - kan være helt ny art

Forskerne skal nu undersøge, om det er en helt ny art.

Et hold af internationale forskere har filmet, hvad der ser ud til at være en hidtil meget lidt beskrevet spækhugger-art. Spækhuggeren har det mundrette navn Type D-spækhugger.

Forskerne har filmet spækhuggerne i havet syd for Chile, hvor de også indsamlede DNA fra hvalerne. DNA, der nu skal undersøges nærmere.

- Vi er meget spændte på de genetiske analyser. Type D-spækhuggere kan være det største ubeskrevne dyr tilbage på vores planet. Det viser, hvor lidt vi ved om livet i vores oceaner, siger Bob Pitman fra NOAA Fisheries’ Southwest Fisheries Science Center i en pressemeddelelse.

Sammenlignet med andre spækhuggere har Type D-spækhuggeren et mere rundt hoved, en smallere halefinne og kun en lille hvid plet omkring øjnene.

17 strandede hvaler

Hidtil har Type D-spækhuggere primært været kendt fra fiskerhistorier og turistfotos. Dog har videnskaben tidligere set spækhuggerne. I 1955 strandede 17 Type D-spækhuggere nemlig på en strand i New Zealand.

Den gang tænkte videnskabsfolkene dog, at de 17 hvaler alle var almindelige spækhuggere – blot med et anderledes udseende.

Fisketyve

Bob Pitman og hans kolleger begyndte at interessere sig for Type D-spækhuggeren i 2005. Her viste en fransk videnskabsmand billeder af en anderledes udseende spækhugger, der havde taget fisk fra fiskere i det sydlige Indiske Ocean.

Distancen mellem stranden i New Zealand og fisketyveriet i det Indiske Ocean indikerede, at de anderledes spækhuggere levede spredt ud over store dele af verdenshavet.

Lever på åbent hav

For at komme nærmere på en afsløring af mysteriet begyndte Pitman og hans kolleger at indsamle billeder af spækhuggere taget på den sydlige halvkugle. Det gav pote, for ved at søge mellem tusindvis af billeder fandt forskerne seks billeder af de anderledes spækhuggere.

Billederne indikerede, at de anderledes spækhuggere holdt sig fra de koldeste egne og primært levede på åbent hav i områder præget af barsk vejr.

Sammen med et forskningshold tog Pitman til Kap Horn.

Efter flere dage til havs fandt forskerne en gruppe på omkring 30 Type D-spækhuggere. Forskerne kunne her optage spækhuggernes kald og få fat på DNA fra hvalerne.

Arbejdet hjemme i laboratoriet skal nu afsløre, om Type D-spækhuggerne ”bare” er helt almindelige spækhuggere med et anderledes udseende, eller om de er en hidtil ukendt spækhugger-art.