Samfund

Ministerium vil have udleveret videoer fra gymnasiebesøg

Ministeriet vil selv undersøge, om der blev kastet genstande og råbt skældsord efter Merete Riisager ved det omdiskuterede besøg.

Hvad er op og ned i sagen om undervisningsminister Merete Riisagers (LA) besøg på Ørestad Gymnasium i denne uge?

Det ønsker Undervisningsministeriet klarhed over, og derfor har ministeriet nu bedt om at få udleveret samtlige videooptagelser fra besøget. Det gælder både skolens overvågningsvideoer og elevernes egne optagelser.

Ministeriet vil bruge optagelserne som grundlag for selv at undersøge, om der er blevet kastet genstande og råbt skældsord efter Merete Riisager.

På baggrund af den offentlige debat, som er opstået i forlængelse af gymnasiebesøget, blev der nemlig fredag sat spørgsmålstegn ved nogle af de beretninger, der er kommet frem.

Vidner beskrev møntkast

Det var torsdag, at undervisningsminsteren besøgte det københavnske gymnasium. Her blev hun mødt af buh-råb og bannere fra flere hundrede elever. 

Oplevelsen betød, at Riisager forlod gymnasiet efter 30 minutter, selvom besøget var planlagt til at vare halvanden time.

Selv forklarede ministeren i en Facebook-opdatering, at "eleverne stimlede sammen på fællesarealet uden for klasserne og råbte og gik tæt på", og at turen ned ad trappen i gymnasiets foyer "var den mest anstrengte del".

'Vi er ikke bare tal, vi er ikke bare til'. Sådan mødte utilfredse elever undervisningsminister Merete Riisager (LA) torsdag morgen, da hun besøgte Ørestad Gymnasium. Eleverne er især utilfredse med omprioriteringsbidraget.

Sognepræst Kathrine Lilleør var med ved besøget i sin egenskab som formand for Rådet for Demokratisk Dannelse. Hun beskrev over for Altinget hændelsen som "en situation ude af kontrol" og fortalte, at der "røg mønter ned i hovedet" på dem.

- Jeg oplevede, at der faldt noget ned. Og det kunne godt lyde som mønter. Det var ikke en regn, men det var meget ubehageligt, fortalte hun til TV 2.

Riisagers særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, bekræftede Kathrine Lilleørs oplevelse, og begge parter forklarede desuden, at der blev råbt "luder" efter Merete Riisager.

- Jeg så én mønt blive kastet. Den landede ved vores fødder. Jeg lagde ikke mærke til, at der blev kastet andre ting, sagde Søren Poul Nielsen ifølge DR.

Ændrer sin udlægning

Men netop oplysningen om de flyvende mønter har været omdiskuteret. I adskillige medier, herunder TV 2, blev udlægningen fremstillet som "møntkast", men flere elever og gymnasiets rektor har siden fastholdt, at de ikke så nogen mønter blive kastet.

Heriblandt William Tversted Rasmussen, der er elev i 1. g på Ørestad Gymnasium. Han gik lige ved siden af undervisningsministeren under besøget, men afviser, at der blev kastet med mønter. Han bekræfter dog, at der blev råbt skældsord efter ministeren.

- Der var nogle enkelte elever, der gik over gevind. Og hun blev kaldt nogle skældsord, blandt andet "luder", siger han til TV 2.

Over for DR bekræftede Kathrine Lilleør tidligere, at der blev kastet med mønter. Men fredag aften justerede hun sin udtalelse.

- Der var ikke så meget, der faldt ned. Der var ikke en regn af ting, og vi blev ikke ramt af noget, siger hun til DR og tilføjer, at hun nu er i tvivl om, hvorvidt der var tale om en kapsel eller en mønt.

Rektor: Kunne ikke se noget på video

Rektor Jonas Lindelof forklarer til TV 2, at der stod omkring 400 elever i den store foyer, og at skolen selv har været i gang med at undersøge sine overvågningsbilleder for at se, om der er nogen, der ser ud til at kaste noget.

Men de har endnu ikke fundet noget på optagelserne, lød det fredag eftermiddag fra rektoren.

Det er blandt andet disse optagelser, som Undervisningsministeriet altså nu har bedt om at få udleveret for selv at kunne gennemgå det.

Det vides ikke, hvornår ministeriet vil modtage videomaterialet. Hverken ministeriet eller ministeren har ønsket at udtale sig.

Opdatering:

Lørdag aften oplyser undervisningsministeriets presseafdeling til TV 2, at de ikke længere ønsker videomateriale udleveret:

- Ministeriet spurgte fredag Ørestad Gymnasium, om det var muligt at få udleveret videooptagelser for at kunne klarlægge forløbet af undervisningsministerens besøg på gymnasiet torsdag. Ministeriet har i mellemtiden klarlagt forløbet uden optagelser fra gymnasiet. Derfor ønsker ministeriet ikke længere at få udleveret eller se eventuelle optagelser fra ministerens besøg.