Samfund

Fik tilkendt 1,5 million i erstatning efter knæoperation - nu skal pengene retur

Ejvind Andersens sag blev overhalet af en ny lovgivning, og han nåede at bruge en stor del af pengene.

Ejvind Andersen fik ad to omgange udbetalt knap 1,5 million kroner i erstatning.

Han var blevet fejlopereret i sit ene knæ, og pengene faldt på et tørt sted dengang i 2015. Men Region Syddanmark har siden fået medhold i, at pengene skal tilbagebetales. 

Men selvom myndighederne har loven på deres side, mener Ejvind Andersen, at det er forkert.

- Jeg har brugt en stor del af pengene, så nu må de selv komme og hente nøglen til huset, siger Ejvind Andersen til TV 2.

Allerede i de første måneder efter sagens afslutning brugte Ejvind Andersen rundt regnet en halv million kroner på ting, som kunne gøre livet på krykker lidt lettere: En ny bil, et nyt badeværelse og en god lænestol at sidde i. Især det sidste var der god brug for.

- Jeg troede, jeg skulle have et knæ som en 18-årig, men i stedet fik jeg et som en 81-årig, fortæller Andersen, der i dag er følelsesløs i dele af det opererede ben og foden og bruger krykker.

På det tidspunkt, hvor Ejvind Andersen fik tilkendt sin erstatning tilbage i 2015, kunne en sag stadig rulles tilbage, selvom pengene var blevet udbetalt fra Patienterstatningen. Og da Region Syddanmark siden ankede erstatningssagen og fik medhold, betyder det, at Ejvind Andersen nu må hoste op med pengene igen. Penge, han efter eget udsagn ikke længere har.

- Jeg har vel brugt en halv million kroner i den første tid efter operationen. Det gjorde jeg i god tro, for jeg var 100 procent sikker på, at man ikke bare kunne udbetale pengene og så forlange dem tilbage senere, siger skolesekretæren til TV 2.

Lovændring i 2018 giver klarere rammer

I dag er det anderledes. Det skete ved hjælp af en lovændring fra 2018, hvor en udbetalt erstatning sætter punktum for en sag. Men da Ejvind Andersen fik tilkendt sin millionerstatning for fire år siden, forholdt det sig altså anderledes.

I virkeligheden blev hans erstatningssag og andre i samme kategori retningsgivende for den måde, man siden har kørt lignende sager på; at en patientklagesag sætter punktum i samme øjeblik, pengene bliver udbetalt. Netop for at undgå sager i stil med Ejvind Andersens, hvor patienten kan blive tvunget til at returnere penge for svie og smerte.

Ejvind Andersen har kæmpet længe for at få lov at beholde sine penge. Han har tabt en sag ved Landsretten og kan ikke få fri proces for at anke den til Højesteret.

- De ødelægger først min psyke og nu også min økonomi. Det er både grådigt og uforskammet, siger Ejvind Andersen til TV Syd.

Når Ejvind Andersen har tabt sagen, skyldes det, at Region Syddanmark har fået medhold i, at hans fysiske tilstand er skyld i, at han på forhånd var i farezonen for komplikationer efter en operation. 

- Jeg kan godt forstå det er en træls situation for patienterne at stå i og derfor har vi også gjort meget ud af at fortælle pengene ikke er endeligt udbetalt, før sagen er afsluttet og det har vi gjort meget for at informere om, siger Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark.

Mellem 80-100 danskere befinder sig i en situation mage til Ejvind Andersens.