Samfund

Rektor og elevrådsformand undskylder optrin på gymnasium: - Helt utilladeligt

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forlod Ørestad Gymnasium efter 30 minutter, selvom besøget var planlagt til at vare halvanden time.

Et optrin på Ørestad Gymnasium fik torsdag undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at forlade gymnasiet en time før planlagt.

Det skete, efter at hun var blevet mødt af flere hundrede utilfredse elever, der buhede og viste utilfredshed med ministerens politik på skoleområdet.

Ministerens rådgiver, Søren Poul Nielsen, og sognepræst Kathrine Lilleør, der begge var til stede ved hændelsen, tilføjer yderligere, at der blev råbt luder efter Merete Riisager.

Til Altinget siger Kathrine Lilleør desuden, at eleverne puffede og kastede med mønter. 

På spørgsmålet om hvorvidt der var tale om mønter, svarer Kathrine Lilleør TV 2:

- Jeg oplevede, at der faldt noget ned. Og det kunne godt lyde som mønter. Det var ikke en regn, men det var meget ubehageligt, siger hun.

Rektor forsøgte at stoppe eleverne

Jonas Lindelof, der er rektor på Ørestad Gymnasium, var også til stede ved optrinnet.

Han fortæller, at han forsøgte at få eleverne til at vende tilbage til deres klasselokaler, men at det var forgæves.

- Jeg så, at vores elever desværre stillede sig op og buhede af vores minister og gæsterne. Og det er jo dybt beklageligt og ikke i orden i en demokratisk samtale, siger han til TV 2.

Han oplyser, at han ikke selv oplevede, at der blev råbt luder og kastet med mønter, men at man er ved at gennemgå videooptagelser fra hændelsen.

- Hvis det virkelig er tilfældet, så er det helt utilladeligt. Det kan jeg kun tage afstand fra på det kraftigste, siger han.

Afstemning

Var elevernes opførsel ved debatmødet over grænsen?

Elevrådet beklager

Henrik Michael Rafn, der er en af to elevrådsformænd på gymnasiet, beklager episoden.

- Vi undskylder for den uheldige episode, som hun blev udsat for, siger han til TV 2 Lorry.

Henrik Michael Rafn, der er en af to elevrådsformænd på gymnasiet, beklager episoden, hvor Merete Riisager angiveligt blev kaldt ’luder’.

I en officielt udtalelse fra elevrådet lyder det:

- Vi fra Ørestad Gymnasiums elevråd vil gerne fralægge os ansvaret for den ubehagelige hændelse d. 7/3, ved Merete Riisagers besøg. Elevrådet har ikke fået noget information om planerne for oprøret, så det vil vi gerne fralægges al ansvar for, lyder det i udtalelsen, der er underskrevet af Sofie Amalie Spies og Henrik Michael Rafn, Formandsskabet på Ørestad Gymnasium. Det skriver TV 2 Lorry.

Sognepræst: En situation ude af kontrol

Merete Riisager forlod gymnasiet efter 30 minutter, selvom besøget var planlagt til at vare halvanden time.

Sognepræst Kathrine Lilleør deltog også i mødet i sin egenskab af formand for Rådet til Demokratisk Dannelse. Hun beskriver overfor Altinget hændelsen, som "en situation ude af kontrol".

- Det var rystende at opleve, hvordan det gik mere og mere ud af kontrol. Der røg mønter ned i hovedet på os, og der blev puffet til os. Det var bare ikke godt, siger Kathrine Lilleør, der også har delt sin oplevelse på Facebook.

Rektor Jonas Lindelof fortæller, at han har brugt fredagen på at tale med sine elever om, hvordan man opfører sig demokratisk, og hvordan man ikke skal opføre sig. Han ved endnu ikke, om situationen får konsekvenser for enkelte elever.

- Forkælede børn

Episoden på gymnasiet har i dag trukket overskrifter i hele landet og også fra politisk side var den vakt opmærksomhed. Her er meningerne om elevernes opførsel dog meget forskellig afhængig af, hvem man spørger.

- Jeg synes, det er noget svineri fra nogle forkælede børn, som ikke har den naturlige respekt for en minister. Jeg bryder mig ikke om, at de står og skaber sig som abekatte, når de kunne have fået en ordentlig snak med ministeren, siger Søren Espersen, der er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og valgt i Sjællands Storkreds, til TV 2 Lorry.

Hos Enhedslistens tidligere Folketingsmedlem Per Clausen er opfattelsen af elevernes reaktion dog en helt anden. Til TV 2 Lorry siger han:

- Når ministeren fører den politik på undervisningsområdet, som hun gør, så er det også helt naturligt, at hun bliver mødt af buh-råb og protester fra eleverne. Bare fordi, det er en minister, der kommer på besøg, så behøver man ikke smile og bukke og lade som om, at alting bare går godt, når det ikke gør. Så protesterne mod ministeren er helt naturlige, og det må hun bare tage med som en del af jobbet, siger han.