Samfund

Minister hastede væk fra gymnasium - elever kastede med ting og råbte luder, fortæller vidner

Merete Riisager forlod gymnasiet efter 30 minutter, selvom besøget var planlagt til at vare halvanden time.

Var du på gymnasiet torsdag aften, eller har du billeder eller video fra episoden, vil TV 2 meget gerne tale med dig. Du kan kontakte journalist Mads Biener på mbie@tv2.dk.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) blev torsdag mødt af buh-råb og bannere fra flere hundrede elever, da hun besøgte Ørestad Gymnasium.

Ifølge TV 2 Lorry førte mødet med de utilfredse elever til, at hun måtte aflyse et planlagt møde om demokratisk dannelse med elevrådet på gymnasiet.

- Desværre synes jeg ikke, det har været en god oplevelse i dag. Vi kom for at diskutere demokratisk dannelse. Jeg har mødtes med rektor, med lærerne og også med eleverne – jeg skulle have mødtes med elevrådet, lød det fra Merete Riisager foran Ørestad Gymnasium efter besøget, skriver TV 2 Lorry.

'Vi er ikke bare tal, vi er ikke bare til'. Sådan mødte utilfredse elever undervisningsminister Merete Riisager (LA) torsdag morgen, da hun besøgte Ørestad Gymnasium. Eleverne er især utilfredse med omprioriteringsbidraget.

Kastede med mønter

Merete Riisager forlod gymnasiet efter 30 minutter, selvom besøget var planlagt til at vare halvanden time.

Sognepræst Kathrine Lilleør deltog også i mødet i sin egenskab som formand for Rådet for Demokratisk Dannelse. Hun beskriver overfor Altinget hændelsen, som "en situation ude af kontrol".

- Det var rystende at opleve, hvordan det gik mere og mere ud af kontrol. Der røg mønter ned i hovedet på os, og der blev puffet til os. Det var bare ikke godt, siger Kathrine Lilleør, der også har delt sin oplevelse på Facebook.

På spørgsmålet om hvorvidt der var tale om mønter, svarer Kathrine Lilleør efterfølgende til TV 2:

- Jeg oplevede, at der faldt noget ned. Og det kunne godt lyde som mønter. Det var ikke en regn, men det var meget ubehageligt, siger hun til TV 2.

Altinget har desuden snakket med Merete Riisagers særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, som bekræfter Kathrine Lilleørs oplevelse. Begge parter fortæller desuden, at der blev råbt luder efter Merete Riisager.

Jonas Lindelof, der er rektor på Ørestad Gymnasium, fortæller til Altinget, at han forsøgte at få eleverne tilbage til klasserne, men at det var vanskeligt.

- Jeg havde - selv i min vildeste fantasi - ikke forestillet mig, at vores elever kunne finde på at opføre sig på den måde, siger rektoren.

Jonas Lindelof, rektor på Ørestad Gymnasium, mener ikke at elevernes opførsel over for undervisningsministeren var i orden, og han kalder det 'dybt beklagelig.

Ærgerlig minister

Kort efter besøget på gymnasiet lød det fra en ærgerlig Merete Riisager, at stemningen var for anspændt til at fortsætte det planlagte møde:

- Det er rigtig ærgerligt, fordi demokratisk dannelse handler om, at man skal kunne diskutere sin utilfredshed, uanset hvad det handler om, sagde Merete Riisager og tilføjede:

- Men det må ikke blive på en måde, hvor man ikke kan være der. Det er den situation, vi er havnet i i dag. Og det er ærgerligt, for så stopper den demokratiske samtale, når man ikke kan være i det sammen.

TV 2 Lorry beskriver, at ministeren blev mødt med slagord som ”vi er ikke bare tal” og kampråbet ”ny reform”, som udsprang af elevernes syn på regeringens omprioriteringsbidrag, som betyder, at de almene gymnasiale uddannelser siden 2016 har skullet spare to procent i budgettet – hvert år.

Var du på gymnasiet torsdag aften, eller har du billeder eller video fra episoden, vil TV 2 meget gerne tale med dig. Du kan kontakte journalist Mads Biener på mbie@tv2.dk.