Samfund

Facebook vil udrydde løgne om vaccinationer

Det sociale medie går aktivt ind i kampen mod mæslinger.

Facebook vil forhindre udbredelsen af misinformation om vacciner. Det sociale medie vil ikke længere tillade annoncer, der beskriver usandheder om vaccinationer.

Samtidig vil det sociale medie gøre det sværere at finde grupper og sider, der spreder misinformation.

Det sker i kølvandet på adskillige mæslingeudbrud verden over.

- Facebook skal være et sted, hvor du kan have debatter om aktuelle emner. Man kan så sætte spørgsmålstegn ved, om vi i det her konkrete tilfælde skal levere teknologi, der viser folk, hvor de kan læse mere, og om folk skal have lov at bruge teknologien til at sprede misinformation, siger Peter Andreas Münster, nordisk kommunikationschef for Facebook.

Facebook vil bekæmpe misinformationen via fire tiltag:

  • Facebook vil ikke anbefale eller foreslå grupper og sider, der spreder misinformation om vacciner.
  • Facebook vil afvise annoncer, der indeholder misinformation om vacciner. Bryder en bruger reglerne flere gange, kan få vedkommendes konto lukket.
  • Misinformation om vacciner vil ikke blive anbefalet på Instagram eller via hashtag-sider.
  • Deling af videnskabelig fakta om vacciner.

På trods af videnskaben er mange mennesker overbevist om, at MRF-vaccinen kan være decideret skadelig, og Facebook har i stor grad været med til at sprede den misinformation.

Blandt andet kunne The Guardian 1. februar fortælle, at søgte man efter "vaccination" på Facebook, var 8 af de 12 første sider, der dukkede op, mod vaccinationer.

Facebook vil ændre på billedet gennem dets eksisterende samarbejde med eksperter. 

- Generelt bruger vi meget energi på, at vores politikker ikke bare bliver lavet i et mødelokale i Californien. En del af arbejdet bygger på arbejdsgrupper med eksterne eksperter. Altså folk, der er dybe eksperter på deres felt. Vi får deres inputs til konkrete spørgsmål, og blandt andet på den baggrund vurderer vi, om vores politikker er gode nok, siger Peter Andreas Münster. 

I forbindelse med spredning af misinformation om vacciner har Facebook samarbejdet med sundhedsorganisationer som World Health Organization og The US Centers for Disease Control and Prevention. Ifølge Facebook har organisationerne identificeret forskellige former for misinformation om vacciner, og dukker disse former for misinformation op på Facebook, vil det sociale medie reagere på dem.

Det betyder blandt andet, at spreder en administrator for en gruppe eller en side på Facebook misinformation om vacciner, vil hele gruppen eller siden forsvinde fra Facebooks nyhedsfeed og søgefunktion.

Peter Andreas Münster afviser, at Facebook vil slette grupper, der spreder misinformation.

- Noget bliver delt, fordi folk har ondt i sinde. Meget misinformation bliver delt uden gode intentioner, men vi skal huske, at noget bliver delt med gode intentioner, fordi folk ikke ved bedre, siger Peter Andreas Münster. 

Han fortsætter:

- Hvad folk skal have lov at dele på Facebook, er vores mest centrale dilemma. Her har vi to hensyn, som vi skal opfylde på samme tid. Vi har ytringsfriheden, hvor Facebook er sted, hvor du kan sige, hvad du mener, uden at spørge om lov. Det andet hensyn er, at vi skal have konsekvenserne for øje. Ender en robust debat om indvandring for eksempel med at blive en hetz mod folkegrupper, så trækker vi en grænse. Debatten er ok, men I skal holde jer inden for rammerne.

- Det anderledes med misinformation er, at det kan være svært at afgøre, hvad der er sandt og falsk. Vi ønsker som privat virksomhed ikke at være et sted, hvor vi fortæller folk, hvad der er sandt, og hvad der er falsk. Det tror jeg heller ikke, at andre vil have, siger Peter Andreas Münster.

Facebook oplyser, at de fremover aktivt vil arbejde på at give deres brugere bedre information om vacciner. Denne information vil blive vist i søgninger, på sider, der diskuterer vacciner, og på invitationer til at blive medlem af grupper om vacciner.

98 lande med mæslingeudbrud

På trods af mulighederne for vaccination bryder mæslinger ud over hele verden, og i sidste uge kunne Unicef fortælle, at 98 lande i 2018 så et stigende antal mæslingesmittede sammenlignet med 2017. 

- Det her er et wake up call. Der skal sættes ind nu, før sygdommen spreder sig, sagde Steen Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark, til TV 2.

Samtidig kalder WHO modstanden mod vacciner en af største trusler mod verdenssundheden i 2019.

Smitsom sygdom

Mæslinger er den mest smitsomme af alle børnesygdomme, og sygdommen kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde kan mæslinger være livstruende, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Herhjemme er der på nuværende tidspunkt det, man betegner som et mindre udbrud af mæslinger, da seks danskere har fået konstateret sygdommen i løbet af de seneste syv uger. Senest et lille barn i Køge-området.

De første to danskere blev smittet på det franske skisportssted Val Thorens. De sidste fire er blevet smittet i Danmark.

Sidst Danmark oplevede et stort udbrud af mæslinger, var i 2011, hvor over 80 mennesker blev smittet. I 2018 blev otte personer smittet med mæslinger. I 2017 var tallet fire. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet vaccineret eller har haft mæslinger, kan du læse mere her.

Voksne, som ikke er immune over for mæslinger, kan gratis blive vaccineret.