Samfund

Test din viden: Hvad må man dele på nettet?

14 personer er blevet sigtet for at have delt en drabsvideo. Men hvad må du egentlig dele med andre på nettet?

Hver dag deler danskere tusindvis af videoer på de sociale medier. Både videoer, de selv har lavet, og videoer, de finder på nettet.

Men sagen, hvor 14 personer nu er sigtet for at have delt en drabsvideo fra Marokko, der begyndte at florere på internettet efter drabet på norske Maren Ueland og hendes danske veninde Louisa Vesterager Jespersen, har sat fokus på reglerne for, hvad man egentlig må dele.

14 sigtet

TV 2 har lavet en quiz med fem tænkte eksempler, hvor du kan teste din egen viden om, hvad du egentlig må dele på nettet. Vi har bedt Henning Bang Fuglsang Sørensen, lektor i international strafferet på Syddansk Universitet, om at komme med et bud på svarene på, hvad du må og ikke må.

Nederst i artiklen kan du besvare de fem spørgsmål ligesom unge i Odense har gjort i videoen:

- En video, du har fundet på Youtube, hvor en amerikansk politimand skyder og dræber en politimand? Det er i hvert fald respektløst, men det er nok sket før, svarer Mathilde Christensen, der studerer på SDU i Odense.

- Det er forkert, men om man rent faktisk må det i USA... Tror du ikke, man må det i USA?, svarer Basak Zeser, der også er studerende.

- Skal vi lægge det i ja-bunken?, foreslår Mathilde Christensen, og det gør de.

Lettere spørgsmål

Hvad må du dele, og hvad må du ikke dele.

Til gengæld var de ikke i tvivl om et andet af quizzens spørgsmål: Må man dele en video, man selv har optaget af letpåklædt pige på vej i bad?

- Nej, med mindre hun selv har givet samtykke, er de to enige om.

Østjyllands Politi har tidligere oplyst, at de 14 sigtede i sagen om drabsvideoen er i aldersgruppen 13 til 69 år. Seks er i alderen 13 til 18 år, tre er i alderen 22 til 36 år, mens fem er i alderen 45 til 69 år.

12 af de 14 er sigtet for af have delt videoen, mens de to sidste er sigtet for offentligt at have givet udtryk for billigelse af den terrorhandling, som drabene på de to kvinder anses for at være, har vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen oplyst.

- I en situation, hvor man kan se, hvem det er, der er ved at blive dræbt, og man kan se måden, der dræbes på, og høre, hvordan det foregår, så er det jo et dødsøjeblik, vi taler om. Og et dødsøjeblik er jo af gode grunde et øjeblik, som man ikke skal dele med hele verden. Og derfor skal det være noget, man kan kræve unddraget offentligt kendskab, siger Henning Fuglsang Sørensen til TV 2 om delingen af drabsvideoen.

Test din viden: Hvad må du dele?

  1. Må man dele en video, man selv har optaget af en letpåklædt pige på vej i bad?

  2. Må man dele en video af et trafikuheld i Danmark, hvor man ikke kan se ofre?

  3. Må man dele en video af et trafikuheld i Danmark, hvor man godt kan se ofre?

  4. Må man dele en video, man har fundet på Youtube, hvor en amerikansk politibetjent skyder og dræber en flugtbilist?

  5. Må man dele en video på nettet, som viser døde mennesker i forbindelse med en borgerkrig i et afrikansk land?