Samfund

Nyt studie: Balloner er havfuglenes største fjende

Denne gråhovede albatros var en af de fugle, der havde ballonrester i maven.  Lauren Roman

Forskere har fundet fugle med op til 93 stykker plastik i maven. Men ikke al plastik er lige farligt for dem.

I oktober besluttede Europa-Parlamentet at forbyde sugerør og engangsservice.

Baggrunden var, at det ofte er disse plastikprodukter, der ender i verdenshavene.

Med i det kommende forbud er også ballonpinde i plastik, men vil man gerne redde klodens havfugle, bør man i stedet rette blikket en halv meters penge højere oppe – mod ballonerne. Det viser et nyt studie.

Australske forskere har undersøgt 1733 døde havfugle i stormfugleordenen, og konklusionen er klar: Balloner er den type havaffald, der fører til flest dødsfald.

93 stykker plastik i kråsen

En stor del af de undersøgte fugle havde plastik i maven. Selvom det ikke nødvendigvis var det, der havde slået dem ihjel, var det tydeligt, at bare et stykke plastik hævede dødeligheden betydeligt.

Forskerne har således fundet frem til, at bare ét stykke plastik i maven på en havfugl øger dens risiko for at dø med 20 procent. Er der ni stykker plastik i kråsen, er fuglens overlevelsesrate nede på 50 procent.

Det er ikke ualmindeligt at finde fugle med store mængder plastik i maven. I det australske studie havde næsten hver tredje fugl det.

Den fugl, der havde mest plastik i maven, havde hele 93 stykker. Fuglen var død af den store mængde plastik, og forskerne vurderer, at der ikke er nogen sandsynlighed for at overleve med så meget plastik i kroppen.

Typen af plastik er afgørende

Samtidig har studiet vist, at det ikke er ligegyldigt, hvad det er for en type plastik, fuglene spiser.

For mens mere end 92 procent af den plastik, der blev fundet i de døde fugle, var små fragmenter af hård plastik, er det kun 55 procent af fuglene der er døde på grund af disse fragmenter.

Samtidig er blød plastik som emballage, poser og balloner skyld i hele 42 procent af plastikdødsfaldene, selvom de udgør mindre end fem procent af den konsumerede plastik.

Det fund stemmer overens med en tidligere undersøgelse af plastik i havskildpadder.

- Det lader til, at hårde plastikfragmenter passerer hurtigt gennem tarmen, mens blød plastik oftere bliver kompakt og giver dødelige forstoppelser, fortæller Lauren Roman, der har ledet undersøgelsen.

Balloner er 32 gange mere dødelige

Af de bløde plastikprodukter viser balloner sig at være de værste for fuglene at få indenbords.

Hver femte fugl, der sluger en ballon, ender med at dø af det, og dermed er balloner 32 gange så dødelige for havfuglene som hård plastik.

I vandet ud for Jakarta i Indonesien svømmer man rundt i plastik.

Og det er et resultat, man bør tage alvorligt, lyder det fra forskerne bag studiet.

- Der er klare beviser for, at vi bliver nødt til at reducere eller fjerne havaffald fra deres omgivelser, hvis vi vil redde havfugle fra at dø af at spise plastik. Især balloner, siger Lauren Roman.