TV 2 ECHO

Historiker laver kvindekanon på Instagram – her er fem kvinder, der ikke tog et nej for et nej

Nutidens feminister står på skuldrene af historiens store kvindeskikkelser, mener initiativtager bag Instagram-profilen 'Kvinde, kend din historie'.

8. marts bliver Kvindernes Internationale Kampdag markeret verden over. Det er en fejring af kvindernes kamp for ligestilling, men også et opråb om, at den ikke er kæmpet færdig.

Historien er spækket med kvinder, der har skudt brystet frem og krævet deres ret. Men de færreste af dem har fået den hæder, de har fortjent. Det mener historiker Gry Jexen, der har taget sagen i egen hånd i forsøget på at sprede kendskabet til dem.

Hun står bag Instagram-kontoen 'Kvinde, kend din historie', hvor hun deler eksempler på kvindelige forbilleder fra arkiverne.

- De her kvinder fra historien er værd at kende for at forstå, hvilke muligheder kvinder har i dag, siger hun.

Langt mellem kvinderne

Gry Jexen har studeret historie på universitetet. Når hun sad til forelæsninger, og når hun bladrede gennem historiebøgerne, undrede det hende, at der var så langt mellem kvinderne.

For mig som kvinde og historiker betyder det rigtig meget, at der findes kvinder i alle dele af vores historie, som har gjort en kæmpe forskel

Gry Jexen, historiker

Det er det, 'Kvinde, kend din historie' skal gøre op med.

For hun mener, at den moderne feminisme skylder fortidens kvindelige rebeller en hel del. Og at det er vigtigt at forstå fortiden for at kunne ændre fremtiden.

- For mig som kvinde og historiker betyder det rigtig meget, at der findes kvinder i alle dele af vores historie, som har gjort en kæmpe forskel, og som vi kan læne os op ad for at føle, at vi som kvinder kan alt muligt.

Gry Jexen har herunder udvalgt fem danske kvinder, der ikke har taget et nej for et nej, og som har vist vejen for kvinder i Danmark.

1. Hanne Bech Hansen (1939-2016)

Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, er i afskedsaudiens hos dronningen på Christiansborg Slot mandag 15 juni 2009.

Det var lidt af en nyhed både i Danmark og i udlandet, da Hanne Bech Hansen i 1988 blev chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det danske politi havde indtil da været en testosteronfyldt verden, men Hanne Bech Hansen brød gennem hierarkiet og blev den første kvindelige PET-chef.

Senere blev hun statsadvokat og havde hænderne i spektakulære sager som Blekingegade-sagen og de voldsomme demonstrationer, der satte Nørrebro i flammer efter afstemningen om Maastrichttraktaten i 1992. I 1995 blev hun den første kvindelige politidirektør i København.

Gry Jexen: - Da Hanne Bech Hansen blev udnævnt, var der mange, der sagde, at det var problematisk, at en kvinde fik sådan en post, for alle ved jo, at kvinder ikke kan holde på hemmeligheder. Men det stoppede ikke Hanne Bech Hansen.

2. Thit Jensen (1876-1957)

Forfatter Thit Jensen.

Thit Jensen var forfatter og debattør. Da hun voksede op i Danmark i slutningen af 1800-tallet, var kvindernes rolle i samfundet ikke til forhandling. Kvinder var ment til kødgryderne, til at føde børn og til at passe dem. Men Thit Jensen ville ikke acceptere, at kvinders liv var begrænset til dét.

Hun brugte store dele af sit forfatterskab på at stikke til de traditionelle kønsroller. Trods massiv modstand og højlydte protester blev hun med tiden kendt som en ivrig kvindepolitisk debattør, og hun spillede en vigtig rolle i, at emner som prævention, seksuel oplysning og abort kom på folks læber.

Gry Jexen: - Thit Jensen blev født i en familie med 12 børn. Hun havde set, at det havde slidt på hendes mor. Det blev Thit Jensens helt store livsopgave at oplyse kvinder fra alle samfundslag om brugen af prævention, som kunne hjælpe dem med ufrivillige graviditeter.

3. Nathalie Zahle (1827-1913)

Nathalie Zahle

Det er næsten svært at forestille sig. Men der var engang, hvor uddannelse ikke var for kvinder. Sådan er det ikke længere, og det kan vi blandt andre takke Nathalie Zahle for. 

I den sidste halvdel af 1800-tallet stiftede hun N. Zahles Skole i København. Skolen byggede på Nathalie Zahles holdning om, at kvinder var en vigtig samfundsresurse, der skulle have mulighed for at uddanne sig. På den måde var hendes pigeskole et opgør mod den udbredte opfattelse af, at kvinder skulle uddannes i de huslige opgaver i hjemmet.

Selvom Nathalie Zahle ikke var den mest markante figur i datidens kvindepolitiske foreninger, er hendes betydning for datidens kvindefrigørelse bredt anerkendt i dag.

Gry Jexen: - Med sin skole lavede Nathalie Zahle et wake up call i samfundet om, at selvom kvinder ikke havde haft adgang til uddannelse, betød det altså ikke, at de ikke var interesserede i at få en uddannelse.

4. Inge Lehmann (1888-1993)

Den danske videnskabskvinde Inge Lehmann gjorde en banebrydende opdagelse i 1930'erne.

Inge Lehmann er intet mindre end verdenskendt. Hun blev i 1928 verdens første kvindelige seismolog, og otte år senere opdagede hun jordens indre kerne. En opdagelse, der blev bevist i 1960'erne.

Det er blevet sagt om Inge Lehmann, at hendes videnskabelige karriere ikke var nem. For naturvidenskaben var på det tidspunkt et mandsdomineret miljø, som Inge Lehmann måtte kæmpe for sin plads i. 

Gry Jexen: - Inge Lehmann er et rigtig godt eksempel på, at man som kvinde kan, hvad man vil, også selvom det kan være svært at se, at man kan få en plads i det miljø, man bevæger sig ud i, hvis der ikke er andre kvinder.

5. Susanne Lindberg (1871-1934)

Susanne Lindberg

Susanne Lindberg er et stykke dansk idrætshistorie. Hun var cykelrytter i slutningen af 1800-tallet, hvor cykelsport og en lang række andre sportsgrene blev anset som upassende og farlige for kvinder at deltage i. 

Hun konkurrerede på lige fod med mænd i officielle løb, hvor hun imponerede ved at give flere andre ryttere baghjul. Ude i verden vakte hun også opsigt, da hun 1897 satte verdensrekord på 1000-kilometerdistancen. Hun steg endegyldigt af cykelsadlen, da hun blev gift i 1899. 

Gry Jexen: - Man var af den overbevisning, at det var skadeligt for kvinder at cykle, og hvis man sad for længe på cyklen, kunne man ikke få børn. Hun var enormt stolt af at kunne bevise, at det ikke er skadeligt for kvinder at cykle. For hun fødte selv syv børn.

Kilde: Kvinfo