Endnu et mæslingeudbrud - barn på ti måneder smittet
Forældrene i daginstitutionen er blevet advaret om smittefare.
Et barn på ti måneder fra Køgeområdet har fået konstateret mæslinger på Slagelse Sygehus. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.
De oplyser, at forældre til børn i de pågældende institutioner i området er blevet informeret om smitterisiko og om muligheder for behandling.
- Styrelsen for Patientsikkerhed foretager altid smitteopsporing ved mæslingetilfælde og sikrer information og rådgivning for at undgå, at flere smittes, udtaler Bente Møller, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Barnet har efter at være blevet smittet opholdt sig i en vuggestue og dagpleje, hvor der nu er en risiko for, at andre børn, der heller ikke er vaccineret kan være udsat for smittefare, advarer Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Både vuggestuen og den pågældende dagplejer har allerede informeret forældrene om, at der har været mæslingesmitte og videregivet vores information om, hvordan de skal forholde sig. Har man børn i institution, og har man ikke modtaget information om mæslinger, behøver man altså ikke være bekymret, udtaler Bente Møller.
Flere tilfælde
Det er nu syvende gang i år, at en dansker er smittet med den meget smitsomme sygdom.
Først kom det frem, at to personer var smittet med sygdommen under en skiferie i franske Val Thorens. Der var tale om en kvinde i 50'erne fra Rudersdal Kommune og en yngre mand fra Fyn.
Dernæst fik en besøgende på Greve Museum konstateret mæslinger efter at have overværet åbningen af en ny udstilling 3. februar.
Og sidst i februar var der tale om en administrativ medarbejder på HF og VUC Fyn i Odense.
Smitsom sygdom
Alle de tidligere tilfælde her er i følge Statens Serum Institut blevet smittet med den præcis samme virus.
Det betyder, at de fem smittede ”med overvejende sandsynlighed” er en del af den samme smittekæde, og at der dermed er tale om et mindre udbrud af mæslinger i Danmark, skriver Statens Serum Institut.
Mæslinger kan både ramme børn og voksne. I sjældne tilfælde kan sygdommen give alvorlige komplikationer såsom mellemørebetændelse, lungebetændelse eller hjernebetændelse.
Det seneste tilfælde giver ikke anledning til, at Sundhedsstyrelsen ændrer sine anbefalinger om vaccination tidligere end 15-månedersalderen, hvor MFR-vaccinen gives i det danske børnevaccinationsprogram.
Bliv vaccineret - lyder opfordringen
Statens Serum Institut og flere eksperter har tidligere opfordret til, at man sikrer sig, at man bliver vaccineret, hvis man ikke allerede er det.
- Man skal for det første tjekke, om man er vaccineret eller har haft sygdommen, men hvis man ikke har fået den tidligere, er der en mulighed for at få vaccinen gratis. Og det gælder både børn og voksne, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.
Vaccinationen mod mæslinger har siden 1987 været en del af det danske børnevaccinationsprogram.
Rettelse: Det fremgik tidligere, at barnet var fra Slagelsesområdet. Styrelsen for Patientsikkerhed har nu ændret det til, at barnet er fra Køgeområdet.