Samfund

Rugemor beholdt børnene selv - nu skal den biologiske far betale børnebidrag

Den biologiske far har netop tabt en sag i Ankestyrelsen, der fastslår, at han skal betale børnebidrag til den bedragerisigtede rugemor.

Et par fra Sjælland har allerede betalt omkring 100.000 kroner til en kvinde, der i 2016 udgav sig for at ville være deres rugemor. Men parret fik langtfra det, de betalte kvinden for. Rugemoderen skjulte nemlig sin graviditet og beholdt selv de tvillinger, hun fødte.

Parret mener ikke, de skal betale børnebidrag til en kvinde, der har snydt dem, og som de mener har stjålet deres børn. Ankestyrelsen skriver, at de har taget sagens omstændigheder i betragtning, men at det ikke ændrer på deres afgørelse: Parret skal betale børnebidrag. 

- Jeg synes simpelthen, det er grotesk. Hun havde lovet os, at vi skulle have de børn. Når hun så selv beholder dem, så er der en konsekvens. Så er det ikke rimeligt, at hun kan forlange børnebidrag, siger den biologiske far, som vi her kalder John.

Han og hans hustru er psykisk belastede af sagen og ønsker derfor ikke deres rigtige navne frem i offentligheden.

Nægter at betale

Sagen blev kendt i forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Den falske rugemor', hvor det kom frem, at kvinden havde bedraget i alt tre barnløse par. I knap et år herskede der tvivl om, hvem der var far til tvillingerne. Først efter en dna-test stod det klart, at John var biologisk far. Siden juni er han blevet opkrævet børnebidrag af Udbetaling Danmark, i alt 2720 kroner om måneden.

Ankestyrelsen vil ikke kommentere den konkrete sag over for TV 2, men skriver i afgørelsen, at "der foreligger et gyldigt opkrævningsgrundlag, idet Statsforvaltningen har truffet afgørelse om, at du er forpligtet til at betale 15.686 kroner i børnebidrag fra 8. juni 2018".

Ifølge familieadvokat Helle Larsen er afgørelsen fra Ankestyrelsen helt efter bogen.

- Der er efter de gældende regler ingen tvivl om, at han skal betale børnebidraget. Det er helt fast, at hvis man ikke på anden måde bidrager til barnets forsørgelse, så skal man betale børnebidrag. Det er ikke sjovt for dem, der sidder i det, men det er en af risiciene ved at benytte en rugemor, siger Helle Larsen, familieadvokat og tidligere formand for Danske Familieadvokater.

Faderen kan rejse et modkrav

Den biologiske far finder det urimeligt, at myndighederne efter hans opfattelse behandler sagen på samme måde som en skilsmissesag. Han mener, de bør tage højde for, at han og hans hustru er blevet snydt af en rugemor, som han aldrig har haft et forhold til.

- Fra dag ét har Statsforvaltningen betragtet Rikke (rugemoderen, red.) og jeg som mor og far. Det er jo det, der er helt galt. Jeg har ikke børn med hende, siger John.

Ifølge Helle Larsen er der faktisk en mulighed for, at John kan modregne de penge, som han mener rugemoderen har snydt ham for i forbindelse med rugemorforløbet. Han mistænker nemlig, at Rikke har beholdt mange af de penge, John og hans hustru overførte til fertilitetsbehandlingen.

- Hvis han har betalt hende penge for en ydelse, hun ikke har leveret, så er han i sin ret til at rejse et modkrav, siger Helle Larsen, familieadvokat og tidligere formand for Danske Familieadvokater.

Det kræver dog, at John kan dokumentere sine udgifter til Rikke.

Håber fortsat på samvær

Sidste år var John og hans hustru i Statsforvaltningen for at få en samværsordning. Det endte med en aftale om en halv times samvær til John hver anden uge. John har klaget over aftalen, fordi han ikke mener, den giver mulighed for at skabe en stærk relation til børnene, der nu er to år gamle. I den mellemligende periode har han valgt ikke at møde op til samværet, da han ikke kan leve med, at samværet ifølge aftalen skal foregå hjemme hos rugemoderen.

Hvis du fremover ønsker at opnå en god relation til børnene, er det så ikke rimeligt, du betaler børnebidrag?

- Det kommer jo an på, hvordan sagen udvikler sig i Statsforvaltningen. Hvis vi får en rimelig ordning, vil jeg overveje at betale, siger John.

TV 2 har været i kontakt med den bedragerisigtede rugemor, der ikke ønsker at udtale sig. Hun har bedt Udbetaling Danmark om at opkræve børnebidraget på hendes vegne, da John indtil videre har nægtet at betale.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.