Professor advarer mod godbidder - kan gøre hunde kronisk syge
Belønner du din hund med masser af godbidder? Måske bør du holde lidt igen. Eksperter mistænker sammenhæng mellem nyreproblemer og hundegodbidder.
Det var helt tilfældigt, at Susanne Olsen opdagede, at der var noget galt med hendes hund, Anja.
Hun havde lagt mærke til, at den sorte hund var begyndt at drikke mere end normalt, og hun havde også bemærket, at Anja ikke længere kunne holde sig i mere end to timer ad gangen.
Da dyrlægen efter en rutinescanning fortalte, at Anja var alvorligt syg, kom det alligevel som et chok for Susanne Olsen.
En række undersøgelser viste, at den tre år gamle hund havde slemme nyreproblemer, og da Susanne Olsen viste dyrlægen, hvad hun fodrede Anja med, pegede dyrlægen direkte på jerky-godbidderne af tørret kød.
- Du skal fjerne dem lige nu, lød dyrlægens besked ifølge Susanne Olsen.
- Jeg stortudede, da jeg fik beskeden. For jeg har alle dage haft en holdning om, at jeg, uanset pris, vil give min hund det bedste. Jeg kunne ikke drømme om at fodre med noget, der er farligt, siger hun.
Hun er overbevist om, at det var godbidderne, der gjorde hendes hund syg.
- Derfor blev jeg slået totalt af pinden, da jeg fik beskeden om, at det har været mig, der har givet hende noget, der nærmest er giftigt.
Susanne Olsens hund er ikke et enestående tilfælde.
Charlotte Bjørnvad, der er professor i intern medicin for hund og kat ved Københavns Universitet, har set flere eksempler på hunde med nyreproblemer, der muligvis kan være forårsaget af for højt et indtag af jerky-godbidder.
Derfor lyder nu en advarsel mod brugen af godbidderne i større mængder.
Flere farlige produkter
Sammenhængen mellem nyreproblemer og jerky-godbidder af tørret kød har været kendt i USA siden 2007.
Her har man mistanke om 350 tilfælde siden 2007, og i enkelte af tilfældene er hundene døde af nyresygdommen, oplyser Charlotte Bjørnvad.
Både den amerikanske fødevarestyrelse og Fødevarestyrelsen i Danmark har derfor undersøgt godbidderne. Men man har endnu ikke fundet frem til, hvad problemet skyldes.
- Det, de kan sige, er, at det er godbidder, som primært er produceret i Kina, og som er lavet af kylling, oksekød, and eller sød kartoffel, siger Charlotte Bjørnvad.
- Problemet er lige nu, at vi ikke ved, hvad det er for en ingrediens i produkterne, som gør hundene syge. Og før vi ved det, kan vi ikke teste produkterne, tilføjer hun.
Derudover fortæller Charlotte Bjørnvad, at selvom det lader til, at det er godbidder fra Kina, som er skadelige, så kan man ikke vide sig sikker.
Selvom produkterne er produceret i EU, så kan ingredienserne godt være fra Kina, forklarer hun.
På baggrund af mistanken anbefaler Fødevarestyrelsen i en ny pressemeddelelse tirsdag, at hunde fodres med rigtige måltider, og at godbidderne kun udgør et supplement.
Pas på de små hunde
Nyresygdommen, som kaldes Fanconi-syndrom, viser sig ved, at der kommer sukker i urinen, fordi nyrerne bliver skadet. Hvis sygdommen opdages hurtigt, og man fjerner godbidderne fra kosten, kan hunden ofte komme sig helt, fortæller Charlotte Bjørnvad.
Som hundeejer skal man være opmærksom på, om ens hund begynder at drikke og tisse mere end den plejer – præcis ligesom det var tilfældet for Susanne Olsens hund, Anja.
Derudover kan hunden virke nedstemt, miste appetitten og begynde at kaste op, fortæller Charlotte Bjørnvad, der opfordrer hundeejere til at tage direkte kontakt til en dyrlæge, hvis de oplever disse symptomer.
Indtil videre er det primært små hunde, som er blevet ramt af sygdommen, og derfor skal man være særligt opmærksom, hvis man har en hund i vægtklassen to-ti kilo, forklarer Charlotte Bjørnvad.
- De kan hurtigt få for mange godbidder. Det er vigtigt at forstå, at godbidder er et alternativ til mad og ikke er beregnet som fuldfoder. Man skal nærmere se det som slik, og for en lille hund svarer en lille godbid næsten til en pose Matador Mix, siger hun.
Hvis man vil være på den helt sikre side, foreslår hun, at man eventuelt laver sine egne hundegodbidder for eksempel ved at tørre en kylling i ovnen
Hunden fik kronisk skade
Hos Susanne Olsen er der ingen tvivl om, at det er slut med godbidderne.
Efter at hun opdagede, at Anja var syg, er hun stoppet fuldstændig med at give hende jerky-godbidderne af tørret kød.
Hun oplever, at Anja er blevet gladere, men den lille hund drikker og tisser stadig meget, fordi hendes nyrer er kronisk skadede.
Derfor kæmper Susanne Olsen nu for at oplyse andre hundeejere om at holde sig fra godbidderne.
- Jeg er sikker på, at der er mange, der ligesom mig, sidder derude og tror, at de er gode ved deres hunde, men i virkeligheden, så gør man noget, som er helt skidt, siger hun.
Se hele interviewet med Susanne Olsen og Charlotte Bjørnvad på TV 2 PLAY.