Løj om exit - tidligere DSU-formand var grænseoverskridende over for kvinder

Tidligere DSU-formand står nu frem og fortæller, at han ikke var sit "formandsansvar bevidst".

Lasse Quvang Rasmussen erkender nu at have udsat flere kvindelige medlemmer i ungdomspartiet for grænseoverskridende adfærd. Det skriver han i et opslag på Facebook. 

- Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU. Det gør mig ondt og det var aldrig min mening. Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand for DSU, siger Lasse Quvang Rasmussen

Der var tale om "grænseoverskridende bemærkninger og befamlinger" i forbindelse med aktiviteter i partiet.

Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand

Lasse Quvang Rasmussen 

Fem kvinder stod frem 

Ifølge partiet skyldtes tilbagetrækningen i virkeligheden, at fem kvinder stod frem i DSU's hovedbestyrelse og berettede om grænseoverskridende oplevelser med den daværende formand. Det oplyser Ritzau. 

Kvinderne henvendte sig ifølge partiet hovedbestyrelsen, efter at Lasse Quvang Rasmussen gentagne gange ikke havde fulgt de sanktioner, der var lavet af den tidligere ledelse.

Samtidig var sagerne ikke blevet taget alvorligt af det daværende forretningsudvalg, skriver partiet.

Efter kvindernes henvendelse trådte Lasse Quvang Rasmussen altså tilbage som forbundsformand.

- Det gør mig ondt og det var aldrig min mening. Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand for DSU, fortsætter Lasse Quvang Rasmussen i opslaget.

Kvinderne har ikke ønsket at politianmelde 

Frederik Vad Nielsen, som i dag er ungdomspartiets formand, fortæller, at den reelle årsag ikke har været fremme før nu af hensyn til kvinderne.

- Det kommer frem nu i kølvandet på sagen i Liberal Alliances Ungdom har medieinteressen været meget stor. Vi er nået til et punkt, hvor kvinderne og vi måtte erkende, at det ikke var muligt at håndtere det internt mere. Derfor besluttede vi at gå ud med det, siger han.

Han fortæller, at kvinderne ikke har ønsket at politianmelde formanden.

- Og jeg vil på det kraftigste understrege, at der ikke er tale om noget, der kunne resultere i en politisag. Derfor har kvinderne selv ønsket, at det skulle håndteres internt, siger Frederik Vad Nielsen.

- Jeg er overbelastet 

Tidligere var den officielle forklaring, at han var "overbelastet og udmattet", da han i november 2017 trak sig i utide fra formandsposten i det socialdemokratiske ungdomsparti.

Dengang var forklaringen på Facebook en anden: 

- Det er ikke nemt for mig at skrive den her mail, men det er desværre nødvendigt. Jeg trækker mig fra posten som forbundsformand for DSU med øjeblikkelig virkning, fordi jeg er overbelastet, skrev Lasse Quvang Rasmussen. 

Endnu et ungdomsparti 

Sagen om den krænkende adfærd kommer i kølvandet på en række sager fra Liberal Alliances Ungdom (LAU). Her har syv kvindelige medlemmer af partiet anonymt anklaget flere mandlige medlemmer for voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser.

Da hændelserne fandt sted, var pigerne var mellem 14 og 21 år, mens mændene var mellem 16 og op i 20'erne. 

Kvinderne beretter i deres vidnesbyrd om henholdsvis seks episoder med seksuelle overgreb og to episoder med seksuel chikane, som alle fandt sted i forbindelse med eller efter arrangementer og møder i LAU, hvor der i de fleste tilfælde var alkohol involveret. Fire af episoderne handler om den samme mand, som er i 20’erne. 

Vidnesbyrdene fra kvinderne blev samlet sammen af den tidligere LAU-formand Rasmus Brygger, og de blev delt ud, mens Brygger holdt tale ved LAU's landsmøde i februar. 

Desuden har en kvinde fra Konservativ Ungdom også fortalt om seksuelle krænkelser begået af en mand fra ungdomspartiets ledelse.