Samfund

Dansk ø tilbyder gratis lejlighed til mulige tilflyttere

Et nyt projekt skal hjælpe syv øer med at lokke flere beboere til.

Kirke, kro og købmand. Sammen med lystbådehavn, landingsbane og skole er det i store træk, hvad du finder på den lille ø Endelave ud for Horsens. Men der mangler en væsentlig ting:

Beboere.  

Indbyggertallet er på 156 mennesker, og det har fået en arbejdsgruppe til at tage nye metoder i brug for at lokke fremtidige tilflyttere til den 13 kvadratkilometer store ø i det sydlige Kattegat.

Mandag oplyste øboerne i en pressemeddelelse, at de stiller en gratis lejlighed til rådighed i en periode på op til tre måneder, så folk, der vil væk fra byerne, kan afprøve ølivet for en stund. Kun forbrug og rengøring, når opholdet er slut, skal man selv punge ud for.

- Hvordan skal man vide, om man kan lide at bo på en ø, hvis man ikke har prøvet det? Jeg håber, at tiltaget vil give endnu flere den fantastiske oplevelse af ølivet, som jeg har fået, fortæller Ib Elgaard, talsmand for bosætningsgruppen, der arbejder på at motivere flere til at flytte til Endelave, til TV 2.

På den lille ø Endelave bor der 156 indbyggere

Projektet sat i søen

Det er dog ikke kun Endelave, der forsøger at få flere indbyggere.

'Nye Naboer - mere øliv' er et projekt, hvor beboergrupper fra syv mindre danske øer mødes og får sparring og vejledning til, hvordan man kan øge tilflytningen. Både fra professionelle vejledere, men også ved at dele egne erfaringer øerne imellem.

- Det er en håndsrækning til øerne, hvor vi sparrer om de muligheder eller udfordringer, de kan støde ind i. En slags hjælp til selvhjælp, hvor man også kan lære af hinanden, siger Anja Knudsen, som er bosætingskonsulent på 'Nye Naboer – mere øliv' til TV 2. 

Udover Endelave er Femø, Omø, Sejerø, Strynø og Aarø alle deltagere i projektet, som er et samarbejde mellem interesseorganisationen Danske småøer og aktionsgruppen LAG småøerne.

Positiv respons

Om projektet kommer til at have effekt vil vise sig på længere sigt, mener Anja Knudsen, som dog er fortrøstningsfuld.

- Vi får allerede positiv respons fra øerne. Projektet giver energi og optimisme, og der er flere af dem, som allerede er gået i gang med forskellige tiltag, siger hun.

Nogle af de ting, som ofte udfordrer øerne, er infrastruktur og mangel på helårsboliger. Det er derfor nogle af de ting, der arbejdes på gennem projektet, der kører helt til 2020.

I Endelave blomstrer initiativerne allerede. 

Den lejlighed, som kan lånes på øen, er lige nu ved at blive møbleret, og den unikke mulighed har hurtigt vakt interesse. 

- Vi har allerede fået en henvendelse fra et par aarhusianere, der var interesserede, fortæller talsmand for bosætningsgruppen i Endelave Ib Elgaard. 

Endelave har også indført arrangementet Aktiv ø, hvor de i uge 28 til 31 inviterer folk til at deltage i forskellige aktiviteter på øen - så alle kan få øjnene op for mulighederne i det tyndt befolkede område.