GO'

Udtalelser koster tidligere 'X Factor'-deltager nominering

Sigmund Trondheims opslag på Instagram har kostet ham nomineringen til 'Årets LGBT-person', og hans optræden ved Danish Rainbow Awards er aflyst.

- Be a little fucking grateful, vær en lille smule taknemlig, og "stop the whining", stop klynkeriet.

Sådan lyder nogle af de mange udtalelser, som de seneste par dage har kastet den 23-årige Sigmund Trondheim ud i en massiv mediestorm og kostet ham både optræden og nominering som 'Årets LGBT-person' ved Danish Rainbow Awards.

Tirsdag bliver de nominerede offentliggjort, og den tidligere 'X Factor'-deltagers navn vil ikke stå på listen.

For selvom Sigmund Trondheim fortryder sin video, hvor udtalelserne faldt, er beslutningen uigenkaldelig.

Sådan lyder det fra Niels Holm, der er næstformand for Rainbow business Denmark og presseansvarlig for Danish Rainbow Awards.

- Sigmund kommer ikke med til Danish Rainbow Awards, siger han i 'Go' aften Danmark'.

- Den (videoen red.) er efter min mening over stregen. I hvert fald i forhold til Danish Rainbow Awards, der er en fest, som handler om rummelighed, respekt og accept, er det at gå over stregen. Det handler jo om, at der også er folk af anden etnisk herkomst i LGBT-miljøet, lyder det fra Niels Holm.

Selv er Sigmund Trondheim ked af de mange negative reaktioner, han har fået.

Sigmund: Jeg har undskyldt mange gange

I Sigmund Trondheims video, som var en del af hans story på Instagram 18. februar, fortæller han om en dårlig oplevelse, han havde i en bus på Nørrebro. 

- Der skal være plads til alle, og det handler ikke om at skille folk ud og komme af med mangfoldigheden eller sin kultur eller mindske det. Det handler om, at når du rejser fra den anden side af verden for at bo i Danmark, så indretter man sig også vores kultur og respekterer vores kultur, sagde han i videoen.

Reaktionen kom, efter at 'X Factor'-sangeren havde set et indslag om indvandrere i TV Avisen, og han selv havde været en tur i den københavnske bydel, forklarer han selv.

- Jeg får da et hjertestop af alle de tusindvis af mennesker, der absolut ingen respekt viser i bybussen, og råber: "Yalla, Wallah, habibi". Altså, kan vi være her allesammen? Jeg ved godt, at du har ti børn og skal hjem og skrælle kartofler, men hvad skal der ikke blive af Danmark, hvis vi ikke rummer hinanden og deles om Danmark, sagde han i videoen.

Den 23-årige har efterfølgende slettet sin story for sine over 40.000 følgere, fordi han fortryder sit ordvalg. Han afviser, at han har kritiseret eller skabt en hetz mod minoriteter i det homoseksuelle miljø, men han erkender, at hans ordvalg var uheldigt.

Han forklarer sine udbrud med, at at han tidligere har oplevet at blivet anråbt på gaden af netop invandrere på Nørrebro, og at han har en ADHD-diagnose og tourettes.

Jeg forstår ikke, at min undskyldning ikke bliver taget i betragtning

Sigmund Trondheim, musiker

- Det gør, at jeg nogle gange siger ting, jeg ikke skulle have sagt. Jeg bliver aggressiv over et emne eller prøver at være sjov, og det her var så for sjov, og jeg er meget dramatisk, siger Sigmund Trondheim.

Men han står ved sin holdning.

- Jeg kæmper for mangfoldighed, og jeg har, ligesom mange andre forhåbentlig har, venner fra alle verdenshjørner, men når jeg gang på gang oplever rigtig, rigtig modbydelige ting, så er jeg bare nødt til at sige fra og sætte en grænse. Og det kan ikke passe, at jeg ikke kan få lov til at sige min mening, siger han.

Sigmund Trondheim forstår ikke Danish Rainbow Awards' reaktion på et 15 dage gammelt opslag.

- Det gør rigtig ondt, og jeg har undskyldt rigtig mange gange, og jeg forstår ikke, at min undskyldning ikke bliver taget i betragtning, før du vælger at svare Out & About (nyhedsmedie for LGBTQ-miljøet) i artikler og lave et kæmpe mediedrama, siger han i 'Go' aften Danmark' henvendt til Niels Holm.

Herunder kan den story, som Sigmund Trondheim delte, ses på Twitter:

Kritik: Sigmund gik over stregen

Hos Danish Rainbow Awards beklager man, at sagen har fået så meget medieomtale, som den har.

Ifølge Niels Holm var det aldrig meningen, at nyheden om, at Sigmund var på listen over de nominerede, skulle ud. Det var en intern information, der slap ud, lyder det.

- Jeg har ikke været interesseret i, at det her skulle diskuteres offentligt. Jeg har svaret dem, der har spurgt mig, og jeg har sagt til journalister, at vi skal holde en ordentlig tone i det her, men jeg kan konkludere, at Sigmund er gået over stregen, siger Niels Holm.

Det var både de ting, han sagde, og den måde, han sagde det på, som gjorde udfaldet

Presseansvarlig for Danish Rainbow Awards

Han mener ikke, at Danish Rainbow Awards skal kunne rumme alt. 

- Jeg synes, at rummelighed er en svær genstand at gradbøje. Jeg skal sørge for, at Danish Rainbow Awards bliver så rummeligt som overhovedet muligt, og det gør, at jeg skal kunne inkludere den del af LGBT-miljøet, som har en anden etnisk herkomst end dansk, forklarer Niels Holm.

Og generelt skal man undlade at kritisere andres religion, kulturarv, etnicitet eller seksualitet, lyder det.

- Han latterliggjorde en minoritet

Niels Holm ville dog aldrig udelukke nogen på baggrund af deres politiske ståsted, hvis vedkommende ytrer sig i en ordentlig tone og respekterer forskellighed.

Til gengæld  bifalder han, at man er politisk ukorrekt, tager kritisk stilling og udfordrer de ting, man ikke er enig i, så længe man ikke taler nedsættende eller nedladende om andre. 

Det var her Sigurd Trondheim trådte ved siden af, mener han.

- Det var både de ting, han sagde, og den måde, han sagde det på, som gjorde udfaldet. Han latterliggjorde en minoritet. Man gør ikke grin med folk. Man kan være saglig og ordentlig, men man gør ikke nar ad andre folk, siger Niels Holm.

Gør man det, kan man ikke blive ’Årets LGBT-person’ eller optræde til Danish Rainbow Awards, lyder det.