Samfund

Nyt dansk studie viser igen ingen sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme

En sejlivet påstand fra miskrediteret læge i 1998 er igen blevet tilbagevist i et stort dansk studie om koblingen mellem mæslinger og autisme.

Forskere fra Statens Serum Institut afviser for anden gang i et studie påstanden om, at MFR-vaccinen – der er en del af børnevaccinationsprogrammet – øger risikoen for autisme blandt børn.

Det oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

- Autisme forekom lige hyppigt iblandt de børn, der var blevet MFR-vaccineret, og de i alt 31.619 børn, der ikke var. Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme, oplyser seniorforsker Anders Hviid fra Statens Serum Institut, der sammen med professor Mads Melbye står bag undersøgelsen, i pressemeddelsen.

Autisme falder sammen med alder for vaccination

Undersøgelsen omfatter 657.461 børn født mellem 1999 og 2010, som er blevet fulgt fra de var et år gamle til august 2013. Samtidig har forskerne koblet informationer fra flere registre, herunder Det Danske Vaccinationsregister og opgørelser over autismediagnoser, sammen.

Studiet har undersøgt over 100.000 flere børn end antallet i et andet dansk studie, hvor forskere fra Statens Serum Institut og Aarhus Universitet i 2002 også påviste, at der ikke er en sammenhæng mellem vaccinen mod blandt andet mæslinger og autisme hos børn.  

Statens Serum Institut fremhæver, at den alder - hvor MFR-vaccinationen gives - falder sammen med den alder, hvor mange af de børn, der udvikler autisme, viser de første symptomer.

- Derfor har det været nærliggende for nogle forældre med autistiske børn at koble de to ting sammen, også selv om sammenhængen ikke er reel, skriver Statens Serum Institut.

Læge bag autisme-påstand har mistet autorisation

Undersøgelsen er vigtig, fordi der i over 20 år har været sejlivede påstande om, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og udviklingen af autisme blandt børn.

Af den grund fravalgte mange forældre især i 00’erne at vaccinere deres børn mod blandt den farlige børnesygdom mæslinger, som lige nu er i udbrud i Danmark og flere andre europæiske lande.

Modstanden mod vaccinen skyldtes især et enkelt studie, der blev udgivet i 1998 i det anerkendte tidsskrift Lancet, hvor lægen Andrew J. Wakefield sammen med 12 kollegaer på baggrund af 12 børn koblede autisme hos børn sammen med MFR-vaccinen.

Studiet blev mødt med massiv kritik fra eksperter over hele verden og i 2010 viste en undersøgelse om videnskabelig uredelighed, at Andrew J. Wakefield havde manipuleret med data. Du kan her læse TV 2's artikel fra 2011 om studiet.

Andrew J. Wakefield har siden mistet sin lægeautorisation, og Lancet har trukket artiklen tilbage.

Markant stigning i antallet af smittede

På verdensplan er der sket en markant stigning i antallet af mæslingetilfælde fra 173.330 i 2017 til 307.714 i 2018.

I Europa er der tale om en tredobling til 82.596 tilfælde i Europa, hvor 72 døde af mæslinger i 2018.

- WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.) har netop udnævnt det, de anser for at være de 10 største trusler mod global sundhed i 2019. Og vaccinemodstand er med på listen, oplyser seniorforsker Anders Peter Hviid.

Vaccinationen mod mæslinger har siden 1987 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Andelen af vaccinerede lå i 1990’erne og 00’erne under 90 procent, men tilslutningen sneg sig i 2012 igen op på den anden side af 90 procent.

For at kunne opnå såkaldt flokimmunitet - det vil sige, at den ikke-vaccinerede del af befolkningen vil være indirekte beskyttet, fordi en vis procentdel af befolkningen er vaccineret - skal 95 procent af befolkningen være vaccineret. I 2014 og 2015 lå tilslutningen på 94 procent.

Hvis du er født efter 1987, hvor MFR-vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet, er du med stor sandsynlighed blevet vaccineret, medmindre dine forældre aktivt har valgt vaccinationen fra.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet vaccineret eller har haft mæslinger, kan du læse mere her.

Resultaterne af det danske studie er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine og har allerede vakt opsigt i udlandet, hvor Andrew J. Wakefield også fortsat spøger, når det gælder modstand mod MFR-vaccinen.