Samfund

Ny test skal dæmpe danskernes forbrug af salt

Mere end 400.000 risikerer for højt blodtryk og helbredsmæssige komplikationer som følge af salt på eller i maden.

Danskerne skal sænke deres forbrug af salt.

I årevis har forskningen advaret os om, at vi indtager for meget salt og gambler med helbredet af samme grund.

Men hvordan finder man ud af, om man indtager for meget salt?

Det skal en nyudviklet test fra Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen være med til at spore os ind på.

- Vi håber, at den nye test kan gøre flere danskere opmærksomme på deres saltindtag og vise dem, hvordan man kan skære ned på saltet, forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

Undersøgelser viser, at ni ud af ti danskere får mere end bare salt til et æg. Mænd spiser 9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og det har helbredsmæssige konsekvenser for mange tusinde af os.

På listen nedenfor kan du se, hvor meget salt en række dagligdags madvarer indeholder.

Har du tjek på dit salt?

 1. Morgenmad

  Morgenmad:

  • To skiver brød med ost og skinke: 2,7 gram
  • Omelet med grøntsager og rugbrød: 1,6 gram
  • Havregryn med mælk: 0,3 gram salt
 2. Frokost

  Frokost:

  • Tre skiver rugbrød med traditionelt pålæg: 4,5 gram
  • Salat med salte ingredienser og færdigkøbt dressing: 3,6 gram
  • Salat med usaltede ingredienser og hjemmelavet dressing: 1,3 gram
 3. Aftensmad

  Aftensmad:

  • Burger med bacon, ost og pommes frites: 6,0 gram
  • Frikadeller med kartofler, brun sovs og en salat: 2,2 gram
  • Linsesuppe med løg, gulerod, tomat og brød: 2,0 gram

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Camoufleret indtag

De gode nyheder er så, at 400.000 personer vil kunne komme deres forhøjede blodtryk til livs og reducere risikoen for visse kræftformer ved at skære ned på forbruget af salt.

Mange danskere tror dog, at det handler om aktivt at holde sig fra saltbøssen. De færreste er bevidste om, at de spiser alt for meget salt uden at tænke over det. Fordi det meste af den salt, vi spiser, er godt camoufleret i en lang række af de madvarer, vi regner for basal hverdagskost.

- Det er vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på saltindholdet i de varer, de køber, men det skal også være lettere for forbrugeren at få de sundere produkter i indkøbskurven, forklarer Else Molander, der er enhedschef i Sund mad og Kommunikation.

De største kilder til salt i vores mad er brød, kød og kødprodukter som for eksempel kødpålæg, men også ost bidrager med en del salt i det daglige regnskab, lyder det ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelse.

En anden af de store saltsyndere er færdigretter, og så er både fast food-kæder og restauranter generelt flittige til at salte "til kant" for at få maden til at smage igennem.

Brødproducenterne skar ned

For en håndfuld år siden gik brødproducenterne ind i et såkaldt saltpartnerskab mellem staten og fødevareindustrien. Her satte man sig som mål, at alle brød i supermarkederne inden november 2013 højst kunne indeholde 1,2 gram salt per 100 gram rugbrød og 1,1 gram salt per 100 gram franskbrød.

Resultatet blev, at næsten halvdelen af det industrielt fremstillede brød over tid kom til at holde sig indenfor grænseværdierne. Effekten slog dog ikke i samme grad igennem hos de mange fremstormende gourmetbagerier, hvor saltindholdet lå på næsten det dobbelte af grænseværdierne i gennemsnit og blev beskrevet som "grotesk højt" af Center for Sundhed og Forebyggelse.

Den seks år gamle succeskampagne på brødfronten bliver nu brugt som et afsæt for et nyt samarbejde mellem fødevareerhverv og en række sundheds- og forbrugerorganisationer.

- Vi arbejder på at få skruet ned for saltindholdet i både den mad, vi køber i supermarkedet, og den mad, vi spiser ude, forklarer Else Molander.