Danske byer overvejer kønsneutrale trafiklys

Andre europæiske lande har allerede alternative trafiklys til at pryde fodgængerfeltet.

Rød mand stå, grøn mand gå.

Den lille, lysende mand ved fodgængerfeltet kan blive skiftet ud med en anden figur ved lyskrydsene i Danmarks to største byer. 

I Aarhus og København overvejer lokalpolitikerne at indføre trafiklys, som respekterer andre kønsidentiteter, frem for at det enten er en mande- eller kvindefigur, der signalerer, hvornår man må gå eller stå.

Det skriver Kristeligt Dagblad

Det er vigtigt for en storby at sende et signal om, at man ikke ligger under for faste kønsinddelinger, mener kultur- og fritidsborgmester i København Franciska Rosenkilde fra Alternativet.

- Det er en rigtig god måde at gøre op med de kønsstereotyper på, vi ser overalt, og det er en idé, jeg er interesseret i at gå videre med. København er en by med stor diversitet og frisind, og det skal vi turde vise, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Det er en helt oplagt idé for København, så alle kan føle sig respekteret og have rollemodeller i det offentlige rum

Christoffer Røhl Andersen, Københavns Borgerrepræsentationen 

Benklæder skiftet ud med nederdel

Københavns Kommune har ellers ved flere fodgængerovergange netop udskiftet piktogrammet, som viser en person med benklæder, med en, som har nederdel på.

Franciska Rosenkilde erkender dog også, at det lige såvel kan være med til at udelukke par af samme køn eller personer, der ikke føler sig som mand eller kvinde.

Også Christopher Røhl Andersen, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Radikale Venstre, går ind for, at København indfører lgbt-trafiklys. Lgbt står for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

- Det er en spændende udvikling, at flere byer nu har lyssignaler, som ikke blot er mand/kvinde, og det er en helt oplagt idé for København, så alle kan føle sig respekteret og have rollemodeller i det offentlige rum, siger Christopher Røhl Andersen til Kristeligt Dagblad.

Ifølge ham er det oplagt at arbejde videre med de kønsneutrale trafiklys frem imod 2021, hvor København står for værtskabet ved World Pride, som er en festival, der hylder mangfoldighed.

Kønsneutrale toiletter i Aarhus  

De kønsneutrale skiltninger fortsætter da også andre steder i det offentlige rum. 

Blandt andet har Musikhuset Aarhus som led i et forsøg skiltet med 'This toilet is gender neutral' (dette toilet er kønsneutralt, red.) henover døren ind til et af koncertstedets toiletdøre.

Et sådant skilt kan være en stor hjælp for transpersoner, som ikke identificerer sig med de klassiske kønsbegreber eller oplever stigmatisering, hvis de benytter de kønnede toiletter.

Hos Aarhus Kommune vil de tage idéen om kønsneutrale trafiklys med på dagsordenen til næste møde i udvalget for mangfoldighed og ligestilling.

Europæiske storbyer trasker i samme retning

London og Manchester har allerede skiftet til de kønsneutrale trafiklys, mens München og Köln er med på idéen om den nye udskiftning.

Afstemning

Bør vi få kønsneutrale trafiklys i hele Danmark?

Flere europæiske storbyer har skiftet trafiklysenes traditionelle piktogram ud i forbindelse med lgbt-festivaler eller op til et Melodi Grand Prix.

I Østrigs hovedstad, Wien, havde de blandt andet under Eurovision Song Contest i 2015 skiftet det traditionelle piktogram ud med homoseksuelle, der holder i hånden. De anderledes trafiklys blev så populære, at de efterfølgende er blevet en permanent del af gadebilledet. Det skriver britiske The Telegraph.

Også i London har borgmester Sadiq Khan besluttet, at de mere alternative trafiklys må blive hængende flere steder på Trafalgar Square, til trods for at flere borgere har udtrykt forvirring over de anderledes symboler.

I Tyskland har flere byer i dag anderledes trafiklys. I Berlin har de en karakteristisk lille mand - bedre kendt som 'Ampelmann' - som blev brugt under det tidligere DDR.

I Friedberg ved den tyske delstat Hessen har de en dansende Elvis Presley ved flere fodgængerovergange. Kongen af rock'n'roll var nemlig udstationeret som amerikansk soldat i byen i to år sidst i 1950'erne. En episode, som har sat sine spor i det tyske folk.

Her er et udpluk af nogle anderledes trafiklys fra en række europæiske byer.

Alternative trafiklys i Europa

Odense

Odense

Danmark

Rundt i Odenses gader er det flere steder forfatteren H.C Andersen, som beslutter, om du må gå eller stå. Byen var eventyrdigterens fødeby. 

Foto: Bjarke Ørsted / Scanpix Danmark

Fredericia

Fredericia

Danmark

I indre by i Fredericia er gåsignalerne blevet ændret til soldater. Det er blandt andet for at hædre Den Tapre Landsoldat. 

Foto: Claus Fisker / Scanpix

Friedberg

Friedberg

Tyskland

Fornylig har Friedberg ved den tyske deltsat Hessen sat Elvis Presley på trafiklyset til at svinge hofterne ved fodgængerfeltet i byen. Den amerikanske sanger var nemlig udstationeret som soldat her sidst i 1950’erne.

Foto: Yann Schreiber / Ritzau Scanpix

Berlin

Berlin

Tyskland 

Tysklands hovedstad Berlin har i deres gader den østtyske karakter Ampelmann. Symbolet er fra det tidligere DDR og blev udviklet i 1961 af trafikpsykologen Karl Peglau. 

Foto: Morten Juhl / Scanpix Danmark

Trier

Trier

Tyskland

Tysklands ældste by, Trier, har den tyske sociolog Karl Marx, der er født og opvokset i byen, til at præge trafiklysene.

Foto: Wolfgang Rattay / Ritzau Scanpix

Wien

Wien

Østrig

I Østrigs hovedstad, Wien, har de afbildet både homoseksuelle og heteroseksuelle par. Initiativet blev lavet i forbindelse med blandt andet Eurovision Song Contest i 2015. Trafiklysene har efterfølgende opnået kult-status og er blevet en permanent del af gadebilledet i Wien.

 

Foto: Heinz-peter Bader / Scanpix Denmark