Samfund

Malingvirksomhed betaler rekordstor bøde i bestikkelsessag

Hempel idømmes bøden på grund af systematisk bestikkelse i firmaets datterselskaber i udlandet.

Malingvirksomheden Hempel skal betale cirka 220 millioner kroner til danske og tyske myndigheder i sag om bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande, primært i Asien.

Ifølge en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden skal størstedelen af bøden betales i Danmark. Her skal Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) modtage 197,5 millioner kroner.

- Det er den største bøde, der er givet i SØIK's historie, siger chefanklager Per Fiig til TV 2. 

Han forklarer, at størrelsen på bøden skyldes, at bestikkelsen er foregået systematisk og gennem en længere årrække.

Derudover skal Hempels datterselskab i Tyskland også betale en bøde til de tyske myndigheder i Kiel. Her har de indgået et forlig om at betale en bøde på tre millioner euro - svarende til omkring 22,5 millioner danske kroner.

Malingvirksomheden Hempel skal betale cirka 220 millioner kroner til danske og tyske myndigheder i sag om bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande, primært i Asien. Video: Lasse Storgaard Højlund

Bestikkelse for 95 millioner

Bestikkelsen er eksempelvis sket ved, at kunder systematisk har fået penge, gaver eller andre fordele for netop at vælge koncernens produkter og ydelser.

- Bestikkelse i forretningsforhold er en samfundsskadelig forbrydelse, der undergraver den frie konkurrence. Det er store beløb, og det er foregået gennem lang tid, uddyber Per Fiig i pressemeddelelsen.

Han oplyser videre til TV 2, at bestikkelsen er foregået i en periode på syv år fra 2009 til 2016, og at bestikkelsessummen løber op i omegnen af 95 millioner kroner.

Sagen blev afgjort fredag eftermiddag 1. marts 2019, ved at Hempel ved et retsmøde vedtog en bøde, som var i overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand.

Derudover oplyser Per Fiig, at koncernen under sagens opklaring har samarbejdet med anklagemyndigheden. Blandt andet var det Hempel selv, der i 2017 meldte sig til SØIK, der også er kendt som Bagmandspolitiet.