Samfund

Borgerforslag: Forbyd ikke-vaccinerede børn i børnehaver

En 22-årig kvinde fra Aarhus vil beskytte svage og syge børn mod mæslinger. Derfor har hun stillet et borgerforslag, og støtten strømmer ind.

Et borgerforslag, der vil forbyde ikke-vaccinerede børn i offentlige daginstitutioner, har siden onsdag har fået over 10.000 støtter

Det skriver avisen Danmark.

Valg skal have konsekvenser

Kvinden bag er den 22-årige Kamille Mette Mathiasen, der bor på kollegium i Aarhus og læser til pædagog, og hendes mål er at beskytte de børn, der har for svagt immunforsvar eller er for små til at blive vaccineret.

- Når forældre tager et valg, der ikke kun går ud over deres egne børn, men også børn, som ikke kan tåle vaccinen eller ikke er gamle nok til at få den, synes jeg, der skal være konsekvenser, siger Kamille Mette Mathiasen til avisen Danmark.

- Det skal ikke være tvang, men vi skal sikre, at andre børn trygt kan komme i institution. Forældrenes ret til selv at vælge er ikke vigtigere end mange uskyldige børn, fordi forældrene mener, de er klogere end videnskaben.

Dreng kan ikke komme ud at lege

Fem danskere er siden uge syv blevet smittet med den samme mæslingevirus, og der er dermed er tale om et mindre udbrud af mæslinger i Danmark, oplyste Statens Serum Institut i onsdags. 

Fakta om mæslinger

  • Mæslinger er forårsaget af mæslingevirus
  • Mæslinger giver forkølelsessymptomer, øjenkatar, lysskyhed, feber og udslæt
  • Der er ingen specifik behandling
  • MFR-vaccination, som i Danmark gives ved 15 mdr. og med revaccination ved 4 år, kan forhindre mæslinger
  • Enkelte vælger ikke at lade deres barn vaccinere i Danmark og mange andre lande, hvorfor sygdommen fortsat florerer globalt

Kilde: Sundhed.dk

Derfor vil moren til halvandet år gamle Noah Elias ikke lade sin søn færdes på legepladsen eller se andre børn for tiden. Den lille dreng har en immundefekt og kan ikke tåle MFR-vaccinen. Derfor er han i risiko for at dø, hvis han smittes med mæslinger.

Moren til Noah Elias, Mitzi Krabbe Hou, kan ikke lade være med at spekulere på, om folk mon er vaccinerede, når hun går forbi dem på gaden. Alle er potentielt en trussel.

- Jeg kan godt forstå, at de, der har haft negative bivirkninger af vaccinen, ikke har lyst til at få den. Men snak med lægen og find ud af, hvad de negative oplevelser skyldes, sagde hun til TV 2 i onsdags. 

- Dit barn kan sørge for, at alle andre kan færdes trygt, selvom de ikke kan tåle at få vaccinen.

Det samme har hun skrevet i et opslag på Facebook, hvor hun beder dem, der kan, om at vaccinere deres børn for hendes søns og andre udsatte børns skyld.

Danskerne er for vaccinationstvang

Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom, og sygdommen kan variere fra udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I værste fald kan mæslinger koste livet, skriver Statens Serum Institut på dets hjemmeside.

En opinionsmåling, DR fik foretaget i 2015, viste, at 75 procent af danskerne var helt eller delvist enige i, at der bør være vaccinationspligt, så alle forældre har pligt til at lade deres børn vaccinere med MFR-vaccinen.

Flere lande har allerede gjort vaccination lovpligtig. For eksempel vedtog Italien i 2017, at børn skal være vaccineret, før de kan blive skrevet op til offentlig børnepasning og folkeskole i landet.

I Danmark bliver Folketinget tvunget til at tage sagen op, hvis Kamille Mette Mathiasens forslag får mindst 50.000 støtter. 

- De, der er imod vacciner, er meget faste omkring, at de ikke kan stole på videnskaben, forklarer hun til avisen Danmark.

- Vi kan ikke tale dem til fornuft, og derfor er vi nødt til at beskytte børnene på anden måde.

Lande med højst stigning i antallet af mæslingeramte

  1. Ukraine

    30.338 smittede personer

  2. Filippinerne

    13.192 smittede personer

  3. Brasilien

    10.262 smittede personer

  4. Yemen

    6.641 smittede personer

  5. Venezuela

    4.916 smittede personer

  6. Serbien

    4.355 smittede personer

  7. Madagaskar

    4.307smittede personer

  8. Sudan

    3.496 smittede personer

  9. Thailand

    2.758 smittede personer

  10. Frankrig

    2.269 smittede personer

Kilde: Unicefs opgørelse fra 2017 til 2018