Samfund

YouTube lukker for kommentarer til videoer med børn

I håbet om at vinde annoncører tilbage har YouTube en række tiltag klar i kampen mod pædofili på tjenesten.

Videodelingstjenesten YouTube kom for nylig i strid modvind, da en bruger påpegede problemer med pædofili. Og nu fjerner YouTube helt muligheden for at kommentere videoer, hvori mindreårige indgår.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

I videoer med mindreårige piger, der laver eksempelvis gymnastik, påpegede brugeren Matt Watson, hvordan andre brugere anvender kommentarfeltet til at dele kontaktinformationer og links til børneporno.

Derudover efterlader brugerne kommentarer om, hvornår i videoerne de mindreårige optræder i bestemte stillinger.

Sagen fik store annoncører i både ind- og udland til at stoppe med at annoncere på YouTube. Men det nye tiltag skal altså få annoncørerne til at genoverveje deres valg.

Moderator med kunstig intelligens skal rydde ud i kommentarer

Udover at lukke for kommentarer til videoerne har YouTube også en række andre tiltag klar, som skal hindre pædofili på tjenesten.

Heriblandt er, at en moderator med kunstig intelligens skal opspore og fjerne dobbelt så mange individuelle kommentarer i forhold til før.

Tjenesten håber, at den vil være i stand til at stoppe yderligere skade ved helt at fjerne muligheden for at kommentere videoer med mindreårige - bortset fra ved få godkendte konti.

- Vi forstår, at kommentarer er en central del af YouTube-oplevelsen. Men de vigtige skridt, vi deler i dag, er afgørende for at holde unge mennesker i sikkerhed, skriver videotjenesten i en udtalelse ifølge The Guardian. 

Da sagen først kom frem, fjernede YouTube 400 kanaler. I første omgang røg også muligheden for at kommentere "titusinder af millioner af videoer" med mindreårige. Men den mulighed bliver altså fjernet helt nu.

Danske virksomheder har også reageret

Som følge af sagen har flere danske virksomheder - Spies Rejser, YouSee og Coop - valgt at sætte deres annoncering på videotjenesten på pause. 

- Hvis bare der er den mindste mistanke, så trækker vi os indtil videre. For det er ikke noget, som vi vil sættes i forbindelse med. Vi sælger jo familierejser, sagde kommunikationschefen, Lisbeth Nedergaard, til TV 2, da historien kom frem for en uge siden.

Internationale virksomheder som Disney, Nestlé og udvikleren af det populære computerspil Fortnite, Epic Games, har også valgt at stoppe annonceringen.

Sådan beskytter du dine børn mod pædofile på Youtube

 1. Overvej, hvad I deler - og hvor I trækker grænsen

  - Vi skal stadig dele videoer og billeder af vores børn. Det er jo en del af vores hverdag, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet. Men som den voksne bør du overveje, hvordan du fremstiller dine børn, og om din video er oplagt at dele for pædofile.

 2. Hold skarpt øje med kommentarerne

  Det, man selv har lagt op i god tro, kan sagtens ses som seksuelt for andre. Derfor er det afgørende, at man holder et skarpt øje med kommentarsporet, sletter upassende kommentarer og blokerer de personer, der skriver dem. 

   

 3. Snak med dit barn om pædofile på sociale medier

  Den er svær at tage, men som mor eller far er det afgørende, at du tager en snak med dit barn om, hvordan nogle voksne synes, at det er okay at være kærester med et barn og derfor har lyst at kysse og røre ved det - selvom det er forkert. Den leder over i snakken om, hvordan man viser sig frem på nettet - og hvordan det kan misbruges af andre. I sidste ende er målet, at de selv har sådanne overvejelser, før de deler videoer og billeder, så snart de er gamle nok til at have deres egne profiler på Instagram og andre sociale medier.

 4. Snak om det som en ven - fremfor at skælde ud

  Selvom du passer på, kan det ske, at upassende kommentarer en dag strømmer ind på et af jeres billeder. Sker det for dit barn, er det afgørende, at du reagerer som en ven i stedet for at skælde ud. Dit barn føler måske skyld og skam, og derfor er det aldrig nogen hjælp, når en voksen reagerer ved at sige: ”Hvorfor tænkte du dig ikke om?”. Tag i stedet chancen for at lære af det.

 5. Sker skaden: støt dit barn - og lær af det sammen

  Sker det, at en video eller et billede med dit barn deles af pædofile, er det som udgangspunkt ude af jeres kontrol, hvad der videre sker med det. I kan prøve at få det fjernet, men det kan tage lang tid. Derfor er det afgørende at fortælle dit barn, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe. Snak om det, hvis dit barn skammer sig, og gør det klart over for barnet, at det ikke er ham/hende, der har gjort noget forkert, men derimod den eller de, som har delt videoen.